Maminka.czTěhotenství

Jak prožívají muži vaše těhotenství? Zeptali jsme se jich!

Adéla Vedralová 20.  4.  2012
Jak prožívají muži vaše těhotenství? Zeptali jsme se jich!
Během osmého a devátého měsíce těhotenství už se mnohem intenzivněji chystáte na okamžik, kdy bude ten malý človíček s vámi. Stejně tak jako roste krásné očekávání, může gradovat i nervozita a obavy. Ženy v tomto období mívají i nevyváženou psychiku.C, kteří stojí svým partnerkám po boku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pětatřicetiletý obchodník Mirek se se svou manželkou Ivou stali rodiči roztomilé Agátky teprve před třemi měsíci. Je tedy jasné, že mají oba předporodní maratón stále v živé paměti. Mirek na poslední týdny před dceřiným narozením vzpomíná s rozpačitým úsměvem: "Když si promítnu tuhle dobu, připadal jsem si tak trochu jako chodící kasička. Iva jen v euforii lítala po obchodech a kupovala vše od kočárku po nějaké podivné smrduté mastičky. A já jen platil a platil… Byl jsem v šoku, co všechno tak malé dítě potřebuje a hlavně kolik to stojí. Potom to doma přerovnávala a chtěla po mě neustále nějaké názory. To mě malinko štvalo. Také jsem se ženou zažíval její neustálé výbuchy. Byla nervózní a já nevěděl, jak s ní jednat. Jako by mi ji někdo vyměnil. Když se malá narodila, naštěstí se to zlepšilo a jsme zas na jedné vlně."

Zato otec devítiměsíčního Lukáška, devětadvacetiletý ekonom Lukáš, podle svých slov cítil se svou ženou Jankou ještě větší propojení než kdy dřív. "Když jsem si uvědomil, jak je Janka statečná a co všechno pro nás dělá, nosí v sobě naše dítě, uvědomil jsem si, jak moc je pro mě nenahraditelná. Poslední měsíc před porodem jsem se snažil pracovat z domova, abych byl po ruce a také se necítila osamělá. Chodili jsme na procházky a jedli zákusky, prostě idylka. Právě na tohle období vzpomínám strašně rád! Když se pak narodil malý Lukášek, byla to prostě pecka!"

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o balíčky opalovací kosmetiky Bioderma v hodnotě 900 Kč

Čtyřicetiletý Joska, který už léta provozuje bar i se svou dlouholetou přítelkyní Luckou (synové Jan a Péťa) pozoruje zásadní rozdíly mezi tím, jak prožíval partnerčino první těhotenství před pěti lety a jak to druhé zhruba před rokem. "U prvního dítěte se všechno točilo jen kolem Lucčina břicha. Najednou mi přišlo nefér, že se ocitám na vedlejší koleji. Nikdy jsem jí to nevyčetl, byla z budoucího potomka úplně mimo. Chodila na všechny ty těhotenské kurzy a cvičení, na mě neměla skoro čas. Dnes vidím, jaký jsem byl hnusný sobec. Když jsme čekali druhé dítě, už jsem si to celé užíval s ní a víc se o věci kolem dítěte zajímal. Předchozí zkušenost mi hodně dala, poslední měsíce před narozením Péti si pamatuji jako velmi intimní a harmonické."

Témata: Těhotenství, Vaš, Jak, Janka, Muž, Zásadní rozdíl