Maminka.czVolný čas

Jak rozvíjet u dětí fantazii, soustředění i logické myšlení? Zkuste navlékání korálků

Simona Procházková 23.  4.  2021
Malé děti jsou přirozeně zvídavé a nadchnou se snadno pro jakoukoli kreativní aktivitu, při které mohou něco vytvářet. Všechno si chtějí vyzkoušet, tak toho využijte. Pořiďte jim korálky a uvidíte, jak budou nadšené. Víte, že navlékání korálků neboli "korálkování" je velmi užitečné pro děti s hyperaktivitou nebo ADHD poruchou? Přečtěte si víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vystřihování, skládání origami, šití, vyšívání, to všechno už jste s ratolestmi vyzkoušeli? Představte jim další originální zábavu, při které se naučí spoustu nových dovedností. Navlékání korálků skvělým a zábavným způsobem pomáhá rozvoji představivosti, fantazie a jemné motoriky. Podporuje zároveň trénink udržení pozornosti, zlepšuje schopnost soustředění a trpělivost, výborně rozvíjí také logické a analytické myšlení u dětí. Při práci s korálky si dítko procvičuje také vizuální paměť a koordinaci oka i ruky, což jsou důležité dovednosti v rámci předškolní přípravy.

Korálkování nadchne i batolata

Děti se rády kreativně vyjadřují. Velká část jejich dětství je o kreslení křídami na chodník, vybarvování nebo malování. S nadšením se zapojují i do činností, které běžně vidí u dospělých. Pokud si maminka často a ráda čte, přirozeně se obvykle samy začnou zajímat o knížky. V případě, že tatínek neustále něco kutí v garáži, motají se kolem, rychle se zapojí a chtějí mu pomáhat. Zkrátka vše, co děláte, je zajímá a touží vás napodobovat. Představte jim korálkování, do kterého se mohou zapojit rodiče, školáci i batolata. K sehnání jsou totiž korálky různých tvarů a velikostí, vybírat tak můžete podle věku i zručnosti. 

Trénink jemné motoriky a správného úchopu

Díky různým velikostem korálků se děti učí uchopovat různé tvary různými způsoby. Během navlékaní pracují s prsty a ukazovákem, procvičují si sílu úchopu, rotaci předmětu mezi prsty, posunutí předmětu v dlani, posilují prstové svalstvo a rozvíjí tak jemnou motoriku. Celková práce rukou připravuje dítě na pozdější úchop psacích potřeb.

Chcete zkusit malování na kameny? Tady máte vše, co potřebujete vědět

„Nabízíme například dřevěné Jumbo korálky, které jsou typické svým větším rozměrem, proto se hodí pro ty nejmenší děti. Korálky mají pestré barvy a větší dírky, a proto je mohou snadno navléknout na vlasec, elastickou lycru či voskovanou šňůru. Díky použití trvanlivých ekologických barev a bezbarvého laku jsou zdravotně nezávadné a mohou se i namočit. Kromě trénování motoriky tak mohou rodiče s dětmi procvičovat během navlékání i barvy a tvary. Korálkování tak není jen zábava, ale je to skutečně efektivní škola hrou,“ popisuje Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz.

Super hra po úrazech nebo při poruchách pozornosti

Navlékání korálků má kromě fantazie pozitivní vliv i na pohybový rozvoj dítěte, je vhodné jako způsob rehabilitace po úrazech i pro děti s různými poruchami. Při navlékání korálků si cvičí přesnou orientaci, koordinaci v prostoru, trpělivost a přitom se baví. „Velké korálky by měly zvládnout navlékat děti kolem třetího roku, ti šikovnější mohou ale s korálkováním pod dohledem rodičů začít už v roce a půl. Kromě zábavy má korálkování i pozitivní vliv na motorický rozvoj. V rehabilitaci práci s korálky a jiné podobné techniky doporučujeme u dětí po úrazech rukou. Pozitivní vliv má i na děti s neurovývojovými vadami, jako je lehká mozková dysfunkce, lehká mentální retardace, centrální koordinační porucha, hyperaktivita a další poruchy koncentrace a koordinace,“ vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

FOTO: Istock.com

VIDEO: Dílnička: Přáníčko ke Dni matek se srdíčky udělá radost

Hrajete rádi deskové hry? Máme pro vás 30 tipů, které stojí za vyzkoušení
Hry pro děti: 6 nápadů, jak se můžou doma vyřádit
Knoflíkové tvoření s dětmi: Zabaví je, když je venku ošklivo
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Hry pro děti, Hračky pro děti, Tvoření, Hyperaktivita, Výtvarné aktivity, Fantazie, Volný čas, Retardace, origami, Souš, Martin Stibor, Korálek, Logické myšlení, Navlékání, Soustředění, Myšlení, Iva Bílková, Djeco, Zakladatel, Zručnost, Porucha, Hračky na Heureka.cz