Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Jak s bříškem zvládat vedra? Neřešte módu a osvěžujte se

Simona Procházková 12.  8.  2018
Přežívat s miminkem pod srdcem extrémně vysoké teploty je hodně úmorné. Život vám dokážou znepříjemnit oteklé nohy i ruce, zadýchávání, pocity na omdlení, silné pocení i trávicí potíže. Jak si můžete alespoň trochu pomoci? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Být těhotná uprostřed léta, kdy se denní teploty neúprosně šplhají přes třicítku, je hodně nepříjemné, tím spíš, pokud se již pomalu, ale jistě blížíte do finále. Poslední trimestr je náročný sám o sobě, natož když organismus ještě navíc musí čelit horku, před kterým není úniku.

Vykašlete se na módu

Jak se oblékat? Hlavně pohodlně a lehce. Vaše oblečení by mělo být maximálně prodyšné, nejlépe z přírodních materiálů a ve světlých barvách, které tolik nepřitahují a nepohlcují sluneční záření, naopak ho spíše odrážejí. Noste bavlněné, hedvábné nebo lněné šaty, tuniky nebo volné sukně. Ty rychle odvádějí pot od pokožky, která se jeho rychlejším odpařováním ochlazuje. Informace o složení a použitých materiálech najdete na visačkách u každého kousku oblečení. Bavlna se skrývá pod označením "cotton" nebo "Baumwolle", len pak najdete jako "Linen", "lin" nebo "tow". Zapomeňte na umělé materiály, džíny a také nepohodlné boty na vysokých šteklích. Podle ortopedů byste měla chodit v botách z kvalitního přírodního materiálu (nejlépe kůže) a bota by měla být na lehce zvýšeném podpatku, s možností nastavení šířky na nártu, aby se přizpůsobila rostoucímu a měnícímu se objemu nohy.

Nepodceňujte pitný režim

Dostatečně pít patří (nejen) v létě k základním pravidlům, přesto na to spousta z nás občas zapomíná. V horkém počasí se vyhýbejte ledově vychlazeným nápojům, abyste tělu nezpůsobila teplotní šok. Úplně nejlepší volbou je samozřejmě čistá neperlivá voda, případně zchladlý a neslazený ovocný čaj, sáhnout můžete také po ředěných ovocných a zeleninových šťávách (pozor na kyselé džusy, mohou způsobit žaludeční nevolnost). Vynechte kávu a kofeinové nápoje. A pokud jde o jídelníček, zakažte si smažené a tučné pokrmy, příliš solená jídla a pochutiny a také nadýmací druhy zeleniny.

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

Hurá do sprchy

Jak je to jen trochu možné, sprchujte se vlažnou vodou (nebo střídejte teplou a studenou) klidně několikrát denně. Koupání ve vaně se nedoporučuje, spíše by ještě zvýšilo vaši tělesnou teplotu, sprcha osvěží daleko více. A jak je to s koupáním v bazénu nebo na přírodním koupališti? Pokud máte vlastní bazén na zahradě a víte, že voda v něm je čistá, je vše bez problémů. V případě řeky, rybníku nebo veřejného koupaliště si zjistěte, jaká je aktuální situace s kvalitou vody, a používejte zdravý selský rozum. Dobrým pomocníkem mohou být v takovém případě probiotické tampony, které seženete v lékárně.

Chytré osvěžení pořád po ruce

Lékaři doporučují nepobývat venku a na přímém slunci mezi desátou hodinou dopoledne a šestnáctou odpolední, což se sice hezky radí, ale pokud chodíte ještě do práce nebo si potřebujete vyřídit lékaře či úřady, špatně provádí. Ne vždy je to zkrátka možné dodržet. Kromě toho, že byste měla pamatovat na to mít stále u sebe v kabelce alespoň malou láhev vody, jako dokonalá první pomoc pro okamžité osvěžení poslouží sprej s termální vodou a ultra jemným rozprašovačem, kterým se můžete zlehka postříkat kdykoli a kdekoli. Oceníte i radu našich babiček – mokrý hadr na čelo. Ano, skutečně pomáhá. Namočte plenu nebo šátek do studené vody, dobře vyždímejte a přiložte na zátylek, čelo nebo zápěstí a předloktí.

Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

Aby se lépe dýchalo

Vyvarujte se nadměrné námahy a pokud trpíte jakýmikoli dýchacími potížemi, jako jsou alergie nebo astma, snažte se ve vedrech pohybovat venku co nejméně a udržujte klidový režim. Pokud nemáte doma nebo v kanceláři klimatizaci, investujte do větráku, nikdy však nenechte foukat studený vzduch přímo na sebe a z bezprostřední blízkosti. Pravidelně sledujte v médiích předpověď počasí a zejména takzvanou bio předpověď, která udává stupeň zátěže, a podle těchto údajů si plánujte své aktivity na konkrétní dny.

Předporodní tanec pomáhá tišit bolest

Nechte se obskakovat

Rozmazlujte se, zasloužíte si péči a nestyďte si říct o pomoc. Jako prevenci obtěžujících a nepříjemných otoků si pokládejte nohy nahoru, kdykoli to je možné, zlepšíte si tím krevní oběh. Pokud v noci nemůžete spát, protože zkrátka není možné najít pohodlnou polohu, pořiďte si kojicí polštář, tzv. žížalu s výplní z dutých vláken nebo kuliček, do které se můžete „vplést“ podle potřeby, skvěle podrží bříško a vypodloží i nohy. Cítíte se unavená, malátná a zpomalená a horko těžko zvládáte úklid, vaření a péči o domácnost? Výčitky stranou! Promluvte si o tom s partnerem, maminkou, tchyní nebo kamarádkou, určitě vám rádi vypomohou. Případně se s klidným svědomím obraťte na placenou službu a dočasně si obstarejte hospodyni. Není za co se stydět!

Podprsenka z ledničky a další vychytávky pro vaše těhotenství
Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?
Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat

 

Témata: Těhotenství, Jen pro maminku, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Móda, Pitný režim, Tuniky, Žaludeční nevolnost, Pocení, Nohy, Duté vlákno, Poslední trimestr, Bříško, Studená voda, Vlažná voda, Přírodní materiál, Ortoped, Bavlna, Krevní oběh, Kofeinový nápoj, Neřest, Označení, Sluneční záření, Klidné svědomí, Teplotní šok, Oblečení a móda na Heureka.cz