Maminka.czRodina a vy

Jak s dětmi pěstovat hezký vztah? Chce to čas, zájem a lásku. Co ještě?

Martina Machová 31.  8.  2019
Hezké, harmonické a láskyplné vztahy v úzké i širší rodině jsou jedním z nejcennějších pokladů, které můžeme mít a o které se vyplatí důkladně pečovat. K tomu, abychom takové vztahy měli, kupodivu nepotřebujeme žádné speciální znalosti ani dovednosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve své podstatě stačí pouze udělat si na děti čas a mít o ně nepředstíraný zájem. Tyto dvě obyčejné veličiny bohužel nenahradí naprosto nic – ani peníze či báječné dovolené a výlety anebo drahé kroužky.

10 zásad dobrého rodiče, kterými byste se měli při výchově řídit

5 jednoduchých tipů, jak s dětmi pěstovat hezký vztah

  • Naprosto nic nenahradí čas, který s dětmi strávíte společně. Ať máte jedno dítě, dvě anebo hned čtyři, každé vás potřebuje mít na nějakou chvíli jen a jen pro sebe. Bez společně tráveného času obou stranám příjemným způsobem nelze mít pěkný vztah v podstatě s nikým – s dětmi ani s dospělými.
  • Nejen čas je důležitý, ale i skutečný zájem – zájem projevený zejména v naslouchání. Zajímejte se o dětské sny a touhy, ptejte se, co ho skutečně baví a láká. Jednoduše se zajímejte o to, co zajímá jeho, avšak víc než pro otázky nechte prostor k povídání. A hlavně, prosím, nekomentujte a nedávejte nevyžádané rady.
  • Buďte všímaví. Všímejte si toho, co se mu daří či nedaří, a oceňujte vše, co si ocenění žádá. Pro budování hezkého vztahu je ocenění – naprosto konkrétní ocenění věci anebo činnosti – naprosto nezbytné.
  • Buďte empatičtí a dávejte dítěti pocítit, že má vždy vaši podporu. Ani empatie, ani podpora by se ale neměly odvíjet od toho, zda se dítě chová podle vašich představ, zda si to dle vašich představ zaslouží. Empatie a podpora by zkrátka měly existovat samy o sobě.
  • A pochopitelně není možné zapomenout na moře bezpodmínečné lásky – vyslovené i prokázané v péči, mazlení, něžnostech a podobně. 
Inspirujme se dětmi dřív, než je zkazíme, radí režisér Matěj Balcar

Čas, zájem, láska, ale i …

K hezkému vztahu, a to nejen s dětmi všech věkových kategorií, patří pochopitelně i oboustranný respekt, úcta a kupodivu i jasná pravidla a hranice. Bez nich se ani zájem, ani čas nezúročí ve vzájemně hezký a vyrovnaný vztah.

Respektovat a být respektován: Proč některým tato metoda nefunguje?
Témata: Děti, Rodina, Výchova, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Rodina a vy, Matěj Balcar, Pes, dětské sny, Zájem, Široká rodina, Vztah, Empatie, Ocenění, Jak, Láska, Láskyplný vztah, Pesto