Maminka.czBatole

Jak se dostat po porodu na původní váhu?

Klára Kotábová 29.  9.  2011
Jak je to s hubnutím po porodu a je vůbec vhodné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Není divu, že takto jsem v jiném stavu poměrně hravě přibrala přes třicet kilogramů, a když nade mnou sestra v porodnici vzdychala, že jsem tlustá, že se ani ultrazvuk nezobrazuje dobře, byla jsem naštvaná. Jsem těhotná, měla bych tedy jíst za dva, že? Z porodnice jsem šla a měla o tři kilogramy méně než před porodem. Divíte se, jak je to možné? Snadno. Snědla jsem tam všechny bonboniéry, které jsem dostala. A malá vážila jen dvě a půl kila. Po návratu domů jsem hmotnost neřešila, a měla jsem. Jenže jak jsem byla unavená, snažila jsem se zahnat ten stav tím, že jsem se dojídala sladkostmi.

A nechápala, proč moje dcera pořád pláče a má neuvěřitelnou novorozeneckou koliku. Jak by na tom taky mohla být jinak, když jsem snědla klidně tabulku čokolády denně, vypila litr mléka, snědla půl pekáče buchet. Vlastně jsem v šestinedělí nejedla nic jiného než sladkosti. A jaké bylo moje překvapení, když mi při prohlídce moje paní doktorka řekla, že malá málo přibývá. Mléka jsem měla dost, ale živin v něm asi bylo málo. Mrzelo mě, že se kvůli tomu moje holčička trápí hlady, takže jsem přehodnotila jídelníček a začala přemýšlet, co a kdy jím. Našla jsem si na internetu vzor a začala se podle něj stravovat. Taky mi hodně pomohl pořad v televizi, ve kterém radí lidem, jak hubnout, a pořídila jsem si časopis Dieta. Nechtěla jsem hubnout nějak moc, spíš si upravit jídelníček…

Šlo to pomalu, striktně jsem ale dodržovala vše, co jsem považovala za vhodné, a najednou jsem zjistila, že malá perfektně prospívá, kolika se jí upravila a já zhubla devět kilogramů, aniž bych se ničila v posilovně, nejedla a podobně. Netrápila jsem se a během roku a půl získala zpět své svatební rozměry.

Škoda jen, že v okamžiku, kdy jsem si mohla pogratulovat, jsem zjistila, že jsem zase těhotná a moje tělo se začne měnit. Ale teď už vím, že se nebudu snažit za každou cenu jíst za dva. Chutě si určitě dopřeju, ale budu myslet na to, abych jedla zdravě. Tak mi držte palce, abych zase nevypadala jako hrošice,“ vysvětluje svůj postup Jana (35), maminka tříleté Terezky a čtyřměsíčního bříška.

Rozumně a přehledně

Nic se nemá přehánět, takže ani v období těhotenství byste neměla držet dietu jen proto, abyste po porodu byla okamžitě na své původní váze. Počítejte s tím, že vaše tělo potřebuje nějaké zásoby na dobu kojení, pokud se budete stresovat tím, co jíte, nebo budete jíst velmi málo, budou se do mléka vylučovat toxiny, které mohou vašemu miminku škodit. Navíc hormonální změny si s vaším organismem budou v tomto období „cloumat, jak chtějí ony“, takže nepočítejte s tím, že by se vaše váha nějak razantně upravovala podle toho, jak byste si představovala vy. Vaše tělo si zkrátka řekne. Jednoduchá pravidla, která byste ale dodržovat mohla, jsou:

  • Nejezte sladké vždy, když se cítíte vyčerpaná. Tím vaše tělo dává najevo, že se mu nedostává živin, a z čokolády je nezíská.
  • Hodně pijte. Opravdu platí, že hlad je převlečená žízeň. A vyhýbejte se syceným limonádám. Vážně stačí voda z kohoutku. Na zdraví.
  • Naučte své tělo pravidelnosti. Bez té nezhubnete.
  • Nebojte se zeleniny ani ovoce. Jen sledujte, zda vaše dítě nemá během kojení kvůli nadbytku vitaminu C v mléce potíže s alergickou reakcí.
  • Sladké a sacharidy po ránu, proteiny odpoledne. Neznamená to, že cukry od večerního stolu vyloučíte, jen pozměňte poměry příjmu.
  • Občas si dát čokoládu? Proč ne, ale z ní vaše tělo opravdu nevyžije.
  • Nedojídejte skleničky po dětech a nedopíjejte mlíčka na noc.
  • Změňte nejprve svůj stravovací styl a postupně také jídelníček celé rodiny. Chcete přece, aby na vás vaši potomci i manžel byli pyšní a aby se vaše zlatíčka jednou nepotýkala s obezitou.

Nevíte, jak na to?

Doporučení výživové poradkyně Jany Vašákové:
„Hubnutí se všeobecně při kojení nedoporučuje a svým způsobem to tělo ani nedovolí. Hormony se starají o to, aby měla žena rezervy pro případ nedostatečného příjmu živin, a tím brání případné zástavě laktace. Pokud chcete či potřebujete zhubnout, musíte se zaměřit především na zdravý životní styl, který neohrozí tvorbu mléka a bude vést k vytoužené váze pozvolna a bez jojo efektu. Žena, která kojí, by měla jíst pestře v průměru 5 porcí denně, nepřejídat se a dostatečně pít, ideálně 2,5 až 3 litry neperlivé vody denně, vybírat si kvalitní potraviny v přírodní podobě a vyhýbat se nízkotučným výrobkům, náhradním sladidlům a potravinám s vysokým obsahem soli, cukru či tuku. Vysoká sportovní zátěž může způsobit vylití kyseliny mléčné a být příčinou toho, že miminko začne mléko odmítat, nebo dojde k zástavě laktace.

ČTĚTE TAKÉ: 25 tipů pro přežití, nejen pro čerstvé maminky!

S redukcí hmotnosti je lepší počkat, až budou žena i dítě připravené k odstavení kojení, a nikam zbytečně nespěchat. I psychika hraje v hubnutí velkou roli.“

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Po porodu, Jen pro maminku, Pór, Původ, Jak, Váh