Maminka.czDudlíky

Jak se konečně rozloučit s dudlíkem? Stačí jednoduchý trik. Inspirujte se!

Kateřina Prachařová 24.  10.  2020
Některé děti mají se svým dudlíkem opravdu blízký vztah. Je to pro ně nejlepší společník při usínání, pro rodiče pak pomocník k utišení pláče i možnost, jak lépe zvládnout dětskou mrzutost a únavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proto je konečné rozloučení s dudlíkem pro batolata velký milník a mnoho z nich se ho nechce vzdát jen tak. S touto výzvou se potýkala i maminka malého Blakea, kterému budou brzy dva roky. Chtěla, aby své druhé narozeniny oslavil už bez šidítka. Ale jak na to, aby definitivní odebrání proběhlo v klidu a pohodě?

Žádná máma ani táta nechtějí, aby bylo jejich dítě smutné a plakalo. A tak se snažili najít způsob, jak celou situaci vyřešit – a přišli na krásný a přitom jednoduchý trik.

Blakeova maminka se rozhodla, že dudlíku dají společně jedno velké sbohem. Stačilo k tomu málo – obstarat pár barevných nafukovacích balonků naplněných heliem.

Dudlík přivázali ke šňůrkám balonků a ve chvíli, kdy se Blake cítil připravený, mohl dudlík konečně vypustit a nechat ho odletět. Ještě jednu poslední noc s ním usínal, po probuzení už měl balonky v ruce – a nakonec je vypustil k nebi a s dudlíkem se tak rozloučil.

Jedna fotka čtyřleté dcery s dudlíkem a tolik nenávisti! Ubližujete jí, psali mi

Všechno prý proběhlo bez jakýchkoli scén, kvílení a slz. Blake dudlíku naposledy zamával a nechal ho letět „až do nebe“. Blakeovi pomohlo, že se rodina rozloučila s dudlíkem společně. Od té doby už si na něj ani jednou nevzpomněl.

Odnaučit se používání dudlíku je nezbytné pro zdravý vývoj zubů a správnou výslovnost. Rodiče by s tím neměli otálet příliš dlouho. Čím je dítě starší, tím hůř se s šidítkem bude loučit – a přitom tím akutnější to je. Podle ortodontistů by se dítě mělo zbavit dudlíku nejpozději mezi druhým a třetím rokem života.

Nechce se vzdát dudlíku? Vyzkoušejte krásný rituál – dudlíkový strom
Proč je dobré nedávat miminku v prvních dnech a týdnech po narození dudlík?
Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Známe užitečné tipy!

Speciál o dudlících

Dudlík (někdy též šidítko) je gumová nebo silikonová náhrada prsu. Je používán k utišení nebo uklidnění dítěte.

Témata: Děti, Batole, Miminko, Výbavička pro miminko, Dudlíky, koně, Jed, Trik, Blake, Zdravý vývoj, Utišení, Balónek, Velký milník, Únava, Dudlík, Šidítko, Usínání, Mrzutost, Rozloučení, Vztah, Jednoduchý trik, Správná výslovnost, Jak, Dudlíky na Heureka.cz