Maminka.czNovorozenec

Jak se mění prsa. Od puberty k menopauze

Ulekare.cz Ulekare.cz 1.  8.  2012
Jak se mění prsa. Od puberty k menopauze
Která žena by nestála o krásná plná ňadra, symbol zdraví a krásy, až do vysokého věku? Díky pravidelné péči je lze taková udržet déle, než se zdá – i bez umělých implantátů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

www.ulekare.cz

Vývojové změny v průběhu života

- Růst a vývoj ňader v pubertě:
Když s nástupem puberty začínají vaječníky produkovat ženské pohlavní hormony estrogeny, v prsou se pod jejich vlivem postupně hromadí tuková tkáň. O něco později dochází také k rozvoji mléčné žlázy.

- Cyklické změny v dospělosti:
Dokonce i „hotová“ ňadra dospělé ženy se neustále mění. V průběhu menstruačního cyklu kolísají hladiny ženských pohlavních hormonů a prsy jsou v důsledku toho někdy bolestivé a napjaté, protože jejich tkáň má tendenci zadržovat vodu.

- Bouřlivé změny během těhotenství:
Hlavní změny prsů v těhotenství se odehrávají uvnitř, kde se především zmnožují a vyvíjejí lalůčky mléčné žlázy. Již brzy po otěhotnění se také ňadra začínají zvětšovat a bradavky i jejich okolí tmavne. Podle některých proto, aby budoucí kojenec bradavku snadněji našel.

- V menopauze ňadra ztrácejí vodu a svůj oblý tvar:
Úbytek ženských pohlavních hormonů v menopauze ovlivňuje také vzhled prsou. Mléčná žláza se zmenšuje ve prospěch tukové tkáně. Na druhou stranu tkáň prsou obsahuje méně vody než dřív, a prsy se proto mohou zmenšovat a bývají povislé.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na srpen 2012

Vyšetření prsou nepodceňujte

S poprsím je to v u mnoha žen jako s vlasy – jen málokterá si myslí, že „má to správné“. Mnoho žen řeší své prsy jen z hlediska kosmetického a zapomíná na jejich zdraví. Přitom i na ňadra číhají v průběhu života různá zdravotní rizika.

Je smutnou skutečností, že rakovina prsu se stále častěji objevuje i u mladých žen. Na druhou stranu, pokud se nádor zjistí včas, je velká naděje, že se podaří kompletně vyléčit. Neváhejte proto využít všechna vyšetření, která nám moderní medicína nabízí.

* Mamografie– mamografický skrínink rakoviny prsu se běžně provádí u žen starších 45 let každé dva roky. Těmto ženám hradí vyšetření pojišťovna. Pokud se budete chtít podstoupit vyšetření dříve nebo častěji, je to samozřejmě možné, ale budete si jej muset sami zaplatit. Pokud ovšem máte zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu, může vám lékař doporučit častější mamografické vyšetření, které vám opět zaplatí pojišťovna.

* Vyšetření ultrazvukem– nenahradí mamografii, ale provádí se u mladých žen a kojících matek, kdy je mléčná žláza značně hutná. Obecně čím méně tuku je v prsu obsaženo, tím hůře se hodnotí mamografické vyšetření a může dostat přednost ultrazvuk.

*Biopsie – znamená odebrání kousku tkáně, který se následně hodnotí pod mikroskopem. Tkáň se obvykle odebírá z podezřelých ložisek v prsu, u kterých je třeba určit, zda se jedná o zhoubný, či nezhoubný nádor.

Nejčastější nemoci prsou

Většina změn, které si v prsu při vyšetření nahmatáte, není zhoubná. Jakýkoli nově objevený útvar nebo změnu by však měl co nejdříve vyšetřit lékař.

Vedle rakoviny prsu se může v prsech objevit také následující onemocnění:

• Fibrocystóza, fibroadenomatóza– drobné cysty, případně vazivově změněné oblasti v prsou, jsou poměrně běžné a nejsou nijak nebezpečné. Někdy však tyto změny mohou působit bolestivost prsů během menstruačního cyklu.

• Cysty – opět běžná a nijak nebezpečná změna prsní tkáně. Také cysty však mohou někdy působit problémy, zvláště jsou-li větší.

• Intraduktální papilomy– na rozdíl od předchozích změn se vyskytují vzácně. Jedná se nezhoubné nádory, které se mohou vyskytnout v mlékovodech.

• Karcinom prsu – zhoubný nádor prsu patří mezi nejčastější příčiny úmrtí žen u nás a je dokonce nejčastější příčinou smrti mladých žen do 55 let. Preventivní vyšetření mamografem a pravidelné samovyšetření vám může zachránit život.

www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, prsa, Web Ulékaře.cz, Biopsie, Jak, Nezhoubný nádor, Mamografie, Preventivní vyšetření, Velká naděje, Mléčná žláza, Nejčastější nemoc, Mamografické vyšetření, Tuková tkáň, Prsní tkáň, Zdraví na Heureka.cz