Jak se připravit k zápisu do školky?

Jak se na vstup do školky připravit, aby vše proběhlo co nejlépe? A je vůbec možné se na něco takového připravit?
Jak se připravit k zápisu do školky?

K zápisu do školky nejsou potřeba žádné zvláštní náležitosti. Školka od vás bude vyžadovat občanský průkaz, rodný list dítěte nebo jiný doklad, pokud nemáte české státní občanství. Po příchodu do vámi vytipované školky ústně zažádáte o zařazení vašeho dítěte. Vedoucí pracovník tento váš požadavek zaprotokoluje. Protokol obsahuje údaje, které jsou potřebné k zahájení správního řízení o přijetí, či nepřijetí dítěte. Obsahuje základní údaje o dítěti, určení požadavku druhu docházky dítěte - celodenní, čtyřhodinové, internátní a podobně, uvedení bydliště a tak dále. Nezapomeňte s sebou vzít i své dítě. Tím se může částečně odbourat riziko strachu z neznámého prostředí.

Dávejte si ovšem pozor na neopatrné výroky jako: „Když budeš zlobit, tak půjdeš do školky,“ nebo: „Nech toho, nebo tě tady nechám!“ Děti prožívají strach doopravdy, takže pokud jim něco takového byť v žertu řeknete, je to pro ně opravdu zatěžující.

Pro školky bývá zápis slavnostním aktem. Děti dostávají drobné dárečky a jsou slavnostně přivítány. Stanou se v tu chvíli „velkým človíčkem“, mnohdy s prvním citovým prožitkem týkajícím se socializace.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti…
A jak by měla vypadat příprava na vstup do školky? Určitě není na škodu pravidelně vyhledávat častější kontakty s více dětmi. Dítko si zvykne na větší společnost a nebude tak vystrašené v kolektivu a naučí se dělit o své věci. Nejlepší je zajít na hřiště či pískoviště v blízkosti vašeho bydliště. Na vaše dítě tam čeká spousta dalších dětí, musí se prostřídat např. v klouzání na klouzačce, půjčují si vzájemně bábovky na písku nebo musí počkat, až bude volná houpačka. Zdá se to být snadné, ale už i zde si dítě zažije pocit, že ne vždy je vše po jeho a teď hned. To je velice důležité, právě pro budoucí docházení do školky. Pravidelně také začněte o školce dítěti vyprávět, že tam na něj čeká spousta dětí, že bude chodit na výlety, po obědě půjde spát a také si tam bude moci hrát a učit se novým věcem.

Den D
První den ve školce by měl být pro vás i vaše dítě dnem slavnostním. Máte-li tu možnost, doprovoďte dítě oba, vyfoťte se na památku a hlavně nikam nespěchejte. Stresem a zbytečnou nervozitou ničemu nepomůžete a dítěti tak můžete školku zprotivit. Ve školce mu pak vše ukažte, doprovoďte ho do třídy a v klidu předejte paní učitelce. V některých školkách mohou rodiče první den ještě chvíli zůstat se svým potomkem. Jestliže je to jen trochu možné, vyzvedněte ho třeba hned po obědě či po spaní a udělejte si spolu pěkné odpoledne. Je to nesmírně důležité nejen pro dítě, ale i pro vás. Uvědomte si, že váš syn či dcera právě učinili významný krok ve svém životě a zvládli ho. A to opravdu stojí za oslavu. Zároveň jim tak dáváte najevo, že přestože začali chodit do školky a trávíte spolu méně času, tak jsou pro vás důležití a vždy si na ně najdete aspoň chvilku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články