Maminka.czPodcasty

VIDEO: Když se budete těšit na porod, je větší šance, že proběhne dobře, říká odbornice. Co radí k přípravě?

Tereza Víchová 12.  5.  2022
To, co bývalo dříve spíš raritou, je dnes už běžné. Na porod se chystá nejen žena, ale i její partner. Předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová vysvětluje ve videu, proč je to důležité a co všechno vzít v potaz.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo se chystá na porod?

Těžko najít matku, která by se o svůj porodní příběh nepodělila. Kolik z nich ale vypravuje o krásném a naplňujícím zážitku? A do jaké míry se dá předem pracovat na tom, aby byl porod podle našich představ?

Příprava na porod je velice důležitý předpoklad, aby porod proběhl co nejlépe,” říká Petra Sovová. „Ale je vidět, že co bylo před dvaceti lety spíš raritou, je dnes samozřejmostí.”

Na porod se podle ní připravují různé ženy, které pojí jedna věc: hodně se zabývají i jinými zásadními milníky – výběrem školky či školy nebo třeba dětského lékaře.

Příběhy ostatních jako cesta k názoru

Petra Sovová také zmiňuje „porodní příběhy” jako důležitý zdroj přípravy na porod:

„Samozřejmě ženu hodně ovlivní třeba i vlastní rodina – když slyší ‚no to se netěš, to bude hrůza’, nebo naopak ‚v naší rodině se vždycky dobře rodilo’, je to pro ni zásadní informace.”

I negativní názory se ale mohou přetavit v těšení a víru, že vše půjde jako po másle, když se těhotná žena rozhodne, že myšlenky zpracuje.

„Příběh totiž může pomoct ujasnit si hlavní myšlenku: takhle to chci, nebo ne, tohle je moje cesta...,” dodává odbornice.

Hezký porod? Vliv na vše ostatní

Čím dál více se z praxe potvrzuje, že porod, který proběhl dobře a s nímž je žena spokojena, má vliv na spoustu věcí. Žena pak lépe kojí, lépe čelí různým nevyžádaným intervencím, jednodušeji se domluví s personálem. Velkou pomoc může znamenat také dula.

„Přítomnost duly, která u porodu pomáhá, snižuje až o třetinu riziko císařského řezu,” potvrzuje čísly Petra Sovová.

Kde hledat informace? Jaký materiál pomůže v orientaci, aby žena prožila „normální” porod? Podívejte se na video. A vydejte se pro spoustu zajímavých informací na Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, kde se můžete osobně setkat se spoustou odborníků u přednášek a workshopů.

festival o těhotenství, porodu a rodičovství V rámci Týdne respektu k porodu proběhne 16. až 22. května v pražských Holešovicích.

 

Témata: Podcasty, Porod, Rozhovor, Rodina, Mateřství, Porodnice, Nejlepší video, Příprava, Příběh, Příběh žen, Petra Sovová, Odbornice, Rarita, Žena, Vid, Holešovice