Maminka.czPodcasty

Bolest při menstruaci i sexu, únava a nepochopení okolí. Kdo endometriózu nezažil, nepochopí, říká fyzioterapeutka

Tereza Víchová 3.  11.  2022
Zákeřnou nemocí trpí podle údajů České gynekologické a porodnické společnosti každá desátá žena v reprodukčním věku. Proč a jak vzniká, jak se léčí a musí nutně skončit operací? Podívejte se na rozhovor s fyzioterapeutkou Vendulou Johanes. „Sama jsem si touhle nemocí prošla. Vím, o čem to je a co všechno způsobuje, jak moc ovlivňuje kvalitu života,” říká odbornice. „A nikdo nedokáže ženu s endometriózou pochopit více než ten, kdo si nemocí sám prošel.”

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo a proč trpí endometriózou?

Nejčastěji to jsou podle Venduly Johanes ženy kolem třiceti let. Faktorů, proč endometrióza propukne, je celá řada – od těch imunologických přes genetiku po způsob života i všudypřítomný stres. 

„Počet odhalených případů je také mnohem vyšší než třeba před dvaceti lety, protože jsou mnohem lepší diagnostické metody,” uvádí Vendula Johanes. O nemoci se tak více ví, což ale bohužel neznamená, že bývá včas odhalena. Podle některých zdrojů trvá až jedenáct let, než je od prvních příznaků jasné, že jde o endometriózu.

S kým máte tu čest?

  • Endometrióza postihuje ženy v plodném období, tedy nejčastěji mezi 18. a 40. rokem, a dokáže své nositelce velmi znepříjemnit život. 
  • Jedná se o stav, kdy se buňky normálně se vyskytující v dutině děložní ocitnou mimo tuto dutinu v oblasti malé pánve, dutiny břišní nebo ve vzdálenějších lokalizacích. Nejčastěji v oblasti vaječníků, vejcovodů, svaloviny dělohy, v závěsném aparátu děložním a pobřišnici. 
  • Nezřídka bývají postiženy tlusté a tenké střevo, močový měchýř a vzácněji bránice či plíce. 

Bolest při menstruaci i pohlavním styku

Mezi nejdůležitější příznaky endometriózy patří především bolesti v oblasti pánve. Ty jsou chronické a vystřelují i do dolních končetin nebo do hrudníku.

„Žena zažívá často frustraci a únavu, nepochopení rodiny,” popisuje smutné zkušenosti Vendula Johanes. „O diagnóze se kvůli plíživosti nemoci těžko dozvídá, trvá to i roky a ovlivňuje to celou kvalitu pracovního i osobního života. Dalším typickým symptomem je bolestivá menstruace, kdy se s každým dalším cyklem intenzita stupňuje a bolesti se prohlubují. Ženy často trpí bolestmi i během pohlavního styku nebo při vyprazdňování. V neposlední řadě stojí endometrióza z 30 % za neplodností, završuje smutný výčet Vendula Johanes.

Jaké obtíže jsou pro endometriózu typické?

  • Bolestivá menstruace (dysmenorea)
  • nemožnost spontánně otěhotnět (sterilita)
  • nemožnost těhotenství donosit (infertilita)
  • bolesti zad, stehen a v oblasti hrudníku v závislosti na menstruačním či ovulačním cyklu
  • bolestivost při pohlavním styku
  • v případě postižení trávicího nebo močového traktu bolestivé vyměšování stolice či moče.

Fyzioterapie uleví a pomůže

Proč se endometrióza neodhalí i několik let? Především kvůli tomu, že žena absolvuje kolečka různých vyšetření, ale konečný verdikt obvykle určí s přesností až laparoskopie.

„Předtím to bývají různé krevní rozbory, ultrazvuk břicha a další vyšetření. Mezitím se bolesti stupňují a frustrace stoupá,” říká Vendula Johanes. Fyzioterapie podle jejích slov může pomoct kdekoliv na téhle cestě – bez ohledu na to, jestli je stav ženy tak vážný, že dospěje k operaci.

„Fyzioterapie působí na uvolnění spasmů a křečí a stav ženy zlepší. Záleží samozřejmě na stupni onemocnění, ale stalo se mi několikrát už i to, že pacientka na plánovanou operaci nemusela. Projevy nemoci se zmírnily natolik, že nebylo třeba zasahovat radikálně,” sděluje nadějné vyhlídky Vendula Johanes, která endometriózu pomáhá řešit především cvičením podle metody Ludmily Mojžíšové.

Co vidí fyzioterapeutka na ženách, které jí projdou ordinací? Kdy se projeví první účinky cvičení a proč je těhotenství nejlepší terapií v léčbě endometriózy? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast.

Témata: Podcasty, Sex, Nemoc, Fyzioterapie, Menstruace, Cvičení, Bolest, Bolesti břicha, Endometrióza, Stalo se..., Pochopení, Vendula Johanes, Český gynekologický, Ludmila Mojžíšová, Únava, Fyzioterapeutka, Menstruační kalhotky na Heureka.cz