Maminka.czNovorozenec

Jak se rodí u Apolináře

Ivana Ašenbrenerová 20.  6.  2009
Gynekologicko-porodnická klinika I. LF UK, porodnice u Apolináře, jak se jí říká, disponuje téměř 300 lůžky v porodnické části, gynekologické a neonatologické. Denně se ve zdejší porodnici narodí v průměru 13 dětí a ročně více než 4500 dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlouhodobě dosahuje klinika nejlepších výsledků v oblasti péče o velmi a extrémně nezralé novorozence a pracoviště používá nejmodernější přístrojovou techniku v léčbě i diagnostice kriticky a těžce nemocných novorozenců.

PŘED PORODEM

Vzhledem k velkému zájmu o porod právě zde a k tomu, že se celkově zvýšila porodnost, přistoupila klinika k regulačnímu opatření - tzv. registraci k porodu, kdy je nutné, aby se těhotná žena osobě zaregistrovala. Zaregistrovat se mohou těhotné, které nejsou registrovány v jiné porodnici a mají vystavenou těhotenskou legitimaci svým gynekologem. Porodnice pořádá kurzy předporodní přípravy pro těhotné ženy a jejich doprovod. Vede je porodní asistentka a účast na něm je dobrovolná. Dozvíte se na nich vše o tom, jak by mohl váš porod probíhat, vyzkoušíte si pohyb na rehabilitačním míči, dýchání při porodu, masáže a relaxační polohy, stejně tak se dozví vše potřebné budoucí tatínek nebo jiná blízká osoba. Porodnice pořádá též jednorázové informativní schůzky s budoucími rodiči. Cvičení pro těhotné je možné - jde o těhotenskou gymnastiku pod vedením zdejších fyzioterapeutek.

Doporučuje se objednat k tomuto cvičení již po 20. týdnu těhotenství. Prohlídky porodních sálů jsou součástí kurzu s ohledem na soukromí maminek.

POROD

K porodu může ženu doprovázet maximálně 1 osoba (po domluvě výjimečně dvě). Kromě rodinných příslušníků a přátel to může být dula či vybraná porodní asistentka.

Podmínkou účasti je převlečení včetně přezutí a úhrada poplatku. Doprovod může s rodičkou zůstat po celou dobu porodu, to je od příchodu na porodní sál až po jeho opuštění. Zdejší personál je zvyklý zacházet s porodními plány a snaží se o maximální vstřícnost. Na porodnickém oddělení jsou 2 porodní sály - I. a II., které jsou naprosto shodně vybaveny. Mají celkem 10 porodních boxů s polohovatelnými lůžky, na každém porodním sále je relaxační vana. Na obou sálech je čekatelský pokoj (na I. 3lůžkový, na II. 4lůžkový), vyhřívaný novorozenecký box, kuchyňka a sociální zázemí. Na obou je také operační sál v případě komplikací.

V první době porodní se ženě doporučuje spíše pohyb a změny poloh. Holení a klystýr se spíše doporučuje, pokud si je ale žena nepřeje, vyhoví se jí. Rodička může pít po douškách. U spontánního porodu může rodička využít širokou nabídku moderních metod porodnické analgezie, které jsou dostupné 24 hodin a jsou zdarma.

Chce-li rodička využít nefarmakologické metody tlumení bolesti, porodnice poskytuje možnost využití teplé lázně (vany), sprchy, relaxační pomůcky (všechny dostupné), poslech hudby, aromaterapii a masáže prováděné personálem. Využívají se rehabilitační míče a porodní stolička.

Při porodu si může rodička zvolit jinou než klasickou polohu vleže, a to třeba v pololeže, polosedě či vsedě na lůžku. V případě plánovaného porodu císařským řezem může doprovod rodičky zůstat u operace (po souhlasu operatéra a anesteziologa).

Fyziologický porod na porodním sále vede většinou lékař či porodní asistentka. Celkově je přístup zdravotnického personálu spíše vyčkávací - personál pozoruje, kontroluje a vyhodnocuje průběh porodu, stav rodičky i dítěte a podporuje ženu v její samostatné práci. V době před přeložením na šestinedělí zůstávají ženy v místnosti, kde rodily.

PO PORODU

V časném poporodním období je miminko ošetřeno a vráceno mamince do 10-15 minut. U všech poporodních vyšetření může být otec dítěte přítomen.

K prsu se přikládá miminko po základním vyšetření, tedy do 15 minut. Porodnice dodržuje 9 z 10 bodů k úspěšnému kojení.

Nejčastěji je praktikován nepřetržitý kontakt mezi matkou a dítětem po celých 24 hodin, tzv. rooming-in. Na oddělení šestinedělí (jsou zde 4 oddělení šestinedělí) jsou 3 jednolůžkové nadstandardní pokoje, 9 dvoulůžkových nadstandardních pokojů a 13 trojlůžkových pokojů.

Návštěvy jsou možné od 13 do 19 hodin (v nadstandardních pokojích i uvnitř po souhlasu druhé maminky). Po fyziologickém porodu žena obvykle odchází za 72 hodin, po císařském řezu pak 5.-6. den.




OTÁZKY A ODPOVĚDI PŘED PORODEM

Ve spolupráci s BabyTelevizí vám přinášíme reportáž, v níž se nastávající maminka Katka ptá lékaře z pražské porodnice U Apolináře na otázky, které jí jako prvorodičku tíží. Možná se v nich také najdete a pomohou vám zbavit se obav.

WWW.BABYTELEVIZE.CZ




GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÁ KLINIKA 1. LF UK

Apolinářská 18, 128 51 Praha 2
Telefon: 224 967 401 (403)
Web: apolinar.lf1.cuni.cz
Přednosta: Prof. MUDr. Alois MARTAN, DrSc.
Vrchní sestra: Hana Rittsteinová

CENY ZA SLUŽBY:

  • Doprovod rodičky k porodu: 500 Kč
  • Předporodní kurz pro rodičky: 900 Kč
  • Těhotenské cvičení: 100 Kč/1 hod.
  • Nadstandardní pokoj pro matku po porodu: 700 ( dvoulůžkový), 1000 Kč/den (jednolůžkový)

ZAJÍMAVOSTI:

  • Porodnice je perinatologickým centrem a superkonziliárním centrem pro nejzávažnější těhotenské patologie pro celou ČR
  • Získala jako první v Evropě certifikát Evropské odborné společnosti pro gynekologii a p orodnic tví v roce 2005
  • Klinika obdržela certifikát Evropské asociace perinatologické medicíny
  • Síť mateřských center letos udělila neonatologii certifikát Společnost přátelská rodině
  • Umožňuje odběr pupečníkové krve

Zdroj: www.aperio.cz

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Apolinář, Jak, Porodní stolička, U Apolináře, Úhrada, Blízká osoba