Maminka.czNovorozenec

Jak se rodí v Břeclavi

Mirka Koníčková 23.  6.  2009
Jak se rodí v Břeclavi
Gynekologicko-porodnické oddělení v Nemocnici Břeclav bylo otevřeno v říjnu 1996 jako součást bloku B - chirurgických oborů. Porodní sály a oddělení šestinedělí jsou velmi prostorné, nadstandardně vybavené, a přitom působí vlídně a přátelsky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ročně se tu narodí kolem tisícovky dětí. Personál porodnice se maminkám snaží poskytnout individuální odbornou a lidskou péči.

PŘED PORODEM

Ještě před nástupem do porodnice můžete i se svým doprovodem (partnerem, kamarádkou apod.) absolvovat předporodní kurz. Probíhá každé první úterý v měsíci od 13.00 hodin. Vede jej zkušená porodní asistentka, lékař a dětská sestra, trvá tři hodiny a je rozdělen do tří částí.

Porodnice může na vaši žádost připravit i jednorázové informativní setkání o průběhu porodu. Budete mít také možnost si prohlédnout porodní sály a pokoje, na kterých jsou ženy po porodu.

PŘI PORODU

Po příchodu na porodní oddělení vám porodní asistentka zkontroluje zdravotní stav a natočí krátký záznam srdeční akce miminka. Poté, co se převlečete, vás vyšetří lékař, který má službu.

Seznámí vás s výsledkem vyšetření, v jaké fázi porodu se právě nacházíte a společně s ním a porodními asistentkami si uděláte představu, jak asi bude celý porodní děj pokračovat. Většinu porodu strávíte na porodním pokoji, který je zařízen v rámci možností co nejcivilněji včetně barevných závěsů na oknech.

Je tu samozřejmě i porodní postel, porodní monitor a ostatní zdravotnické vybavení. K úlevě od bolesti a k relaxaci tu můžete použít žíněnku, ribstol, vak či velký míč. Můžete si zvolit polohu, která vám bude během první i druhé doby porodní nejvíce vyhovovat. Část porodu tu lze trávit ve vaně, což je velmi oblíbené a řadě rodiček to zpříjemňuje otvírací období porodu a tlumí porodní bolesti, případně si užívat relaxující vliv teplé sprchy. Je možno poslouchat relaxační hudbu, využívat aromaterapii, masáže, podle možnosti se procházet a pohybovat.

Vaší stálou průvodkyní porodem je tu porodní asistentka, celý průběh porodu navíc sleduje lékař, který je připraven kdykoli pomoci a při vlastním porodu je přítomen vždy. V průběhu celých 24 hodin je rovněž k dispozici anesteziolog, který může provést účinné tlumení porodních bolestí epidurální analgesií.

K dispozici je tu i nadstandardní porodní pokoj, vybavený zcela civilním nábytkem, televizí, audiověží, vanou. Toto prostředí umožňuje prožití porodu v prakticky domácím prostředí se svými blízkými, přesto však v bezpečném dosahu odborné péče. Přítomnost otce dítěte či jiné blízké osoby u porodu je tu samozřejmě možná a vítaná. K porodu mohou ženu doprovázet maximálně dvě osoby.

Kromě rodinných příslušníků a přátel to může být kterákoli vybraná porodní asistentka nebo lékař, dula i dříve narozené děti rodičky.

Doprovod může zůstat s rodičkou po celou dobu trvání porodu, tj. od příchodu na porodní sál až po jeho opuštění. Doprovod rodičky nemůže být přítomen při porodu císařským řezem.

PO PORODU

Hned po narození je miminko položeno mamince na břicho. Za pomoci dětské sestry si maminka bezprostředně po porodu přiloží dítě k prsu.

Porodnice dodržuje 10 z 10 bodů k úspěšnému kojení, je nositelem titulu Baby-Friendly Hospital. Potřebná vyšetření dítěte se provádějí na těle matky nebo v její bezprostřední blízkosti. U poporodních vyšetření dítěte může být přítomen i doprovod maminky. Novorozené dítě je pak současně s matkou převezeno na oddělení šestinedělí.

Na oddělení šestinedělí jsou k dispozici dva nadstandardní jednolůžkové a osm standardních dvoulůžkových pokojů. Ve všech pokojích je k dispozici zařízení na koupání dítěte a telefon. WC a sprcha jsou společné vždy pro dva pokoje.

V nadstandardních pokojích je navíc k dispozici civilní nábytek, barevné povlečení, záclony, výzdoba, televize, lednička a varná konvice. Na třech pokojích je umožněn nepřetržitý 24hodinový pobyt celé rodiny. Rooming-in a částečný rooming-in je možný na všech pokojích.

Nejčastěji je však praktikován nepřetržitý kontakt mezi matkou a dítětem po celých 24 hodin. Návštěvy jsou dovoleny na pokojích žen kdykoli, bez omezení mohou přijít za svými maminkami i starší děti.

Z porodnice maminky odcházejí většinou 5. den, poté co jsou děti stabilizované, dobře pijí a zdárně překonaly všechny problémy poporodní adaptace na život mimo maminčinu dělohu. Na své výslovné přání však může odejít rodička nejdříve první den (den porodu se ale nezapočítává).


Nemocnice Břeclav, p. o. - Gynekologicko-porodnické oddělení

U Nemocnice 1, 690 74 Břeclav

Telefon: 519 315 111 (ústředna)

Web: www.nembv.cz

E-mail: nembv@nembv.cz

Primář: MUDr. Janka Bambasová

Vrchní sestra: Jarmila Láníčková Kurz předporodní přípravy: 519 315 367

CENY ZA SLUŽBY:

  • Doprovod k porodu: 535 Kč
  • Předporodní kurz pro doprovod: 178 Kč
  • Předporodní kurz pro rodičky: 178 Kč
  • Nadstandardní porodní sál: 950 Kč
  • Nadstandardní pokoj pro matku po porodu: 300 Kč/den
  • Doprovod na nadstandardním pokoji: 200 Kč/den
  • Poporodní pokoj pro 24hod. nepřetržitý pobyt celé rodiny: 950 Kč/den

ZAJÍMAVOSTI:

  • Od roku 2006 má porodnice titul Baby-Friendly Hospital.
  • Umožňuje odběr pupečníkové krve prostřednictvím firem Archiv buněk, s. r. o. a Cord Blood Center CZ, s. r. o.

Proč rodit u nás

"Důvody, proč by si měly budoucí maminky vybrat právě naši porodnici, je možné shrnout do několika bodů: kvalitní a vlídný personál; výborné perinatální výsledky; snaha maximálně vyhovět požadavkům maminky; příjemné prostředí."

MUDr. Janka Bambasová

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/12

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Lani, Jak, Poporodní adaptace, Varna, Břeclav, Velký míč, Varná konvice