Maminka.czNovorozenec

Jak se rodí v Domažlicích

redakce 23.  6.  2009
Jak se rodí v Domažlicích
Rozhodla jste se rodit v domažlické porodnici? Pak je vaše volba správná. Domažlická nemocnice byla nově postavena v letech 2002 - 2005 a 22. 12. 2005 byla slavnostně otevřena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lůžková oddělení této nemocnice tvoří dvou - až třílůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, které poskytují dostatek soukromí. Stejně je tomu i na porodnickém oddělení. Nové, vkusně upravené dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízen ím působí na rodičky příznivým dojmem. Zdejší personál se ze všech sil snaží, aby nejdůležitější okamžik v životě ženy proběhl v klidu a pohodě.

PŘEDPORODNÍ PŘÍPRAVA

Chcete vědět víc o místě, kde budete rodit? Pak je možné zúčastnit se předporodního kurzu, který se skládá z 8 lekcí, v nichž se dozvíte vše o těhotenství, životosprávě, vývoji plodu, komunikaci s miminkem, porodu, nácviku úlevových poloh a kojení. Kurzy vedou porodní asistentky a zaplatíte za ně 500 Kč.

Pokud máte zájem pouze o kratší jednorázové informativní setkání s primářem nebo porodní asistentkou, každý sudý měsíc pořádá porodnice tato setkání. Cílem je seznámit vás s oddělením, průběhem porodu a cenné pro vás budou jistě i informace o výbavičce a péči o dítě.

Aby porodnice usnadnila příchod rodičky do porodnice, lze na tomto setkání obdržet dotazník, týkající se informací potřebných u příjmu. Termíny o informativním setkání jsou vždy zveřejněny v regioná lnímtisku a na webových stránkách Domažlické nemocnice. Tato setkání jsou bezplatná .

PRŮBĚH PORODU

Přítomnost otce u porodu, popřípadě jiné osoby (porodnice se řídí přáním rodičky), je samozřejmostí. Maximální počet osob by však neměl být vyšší než dvě. Jak říká zdejší personál, přítomnost blízké osoby u porodu je významnou psychickou podporou rodičky a má velký vliv na průběh porodu. Proto si maminky mohou s sebou přivést vybranou porodní asistentku, lékaře nebo dulu. Doprovod s vámi může zůstat po celou dobu trvání porodu, to je od příchodu na sál až po jeho opuštění.

Celková část ka za přítomnost blízké osoby u porodu včetně oblečení k jednorázovému použití činí 300 Kč. Máte zájem si přinést také porodní plán? Je to možné, porodnice je zvyklá s nimi zacházet.

Rodičkám jsou na porodnickém oddělení k dispozici dva samostatné porodní sály s vlastním WC a sprchou. Porodní sály jsou vybaveny moderním i polohovatelnými porodními lůžky, porodn í stoličkou, relaxační vanou, porodnickým i míči, žíněnkami a aromalampou.

Prostředí porodního sálu si můžete zpříjemnit hudbou podle vlastního výběru. Součástí každého porodního sálu, jakož i přijímací místnosti, je kardiotografický přístroj, který umožňuje nepřetržité sledování stavu plodu. Nedílnou součástí je i operační sál, který umožňuje v případě náhlých komplikací ukončit porod chirurgickou cestou.

PODMÍNKY K PORODU

Velmi žádané je u rodiček bezbolestné vedení porodu v epidurální analgezii. Ta se poskytuje ve spolupráci s lékaři ARO 24 hodin denně a tato služba je bezplatná. Při porodech lze využít moderní relaxační pomůcky (míče, žebřiny, žíněnky), úlevové polohy, relaxační vanu, sprchu, poslech hudby, aromaterapii nebo masáž.

V první době porodní se doporučuje spíše pohyb a změna poloh. Klystýr a holení jsou spíše nutné, pokud je však odmítnete, vyhoví vám. O pití během porodu si můžete rozhodnout sama. Pokud je nutný císařský řez, partner může zůstat po dobu operace přítomen.

PO PORODU

Dítě se přikládá k prsu matky co nejdříve, tedy do půlhodiny po porodu. U většiny vyšetření může být přítomen i otec. Rodičkám jsou na oddělení šest inedělí k dispozici dva jednolůžkové nadstandardní pokoje. Jedná se o pokoje s vlastním sociálním zařízením, televizí, varnou konvicí, lednicí, telefonem, přebalovacím stolem, váhou pro novorozence a nádherným výhledem na krajinu Českého lesa. Cena nadstandardního pokoje je stanovena na 400 Kč za noc. Rodičkám se nabízí i nadstandardní pokoj, kde je možný nepřetržitý 24hodinový pobyt partnera.

Poplatek za pobyt blízké osoby je stanoven na 500 Kč za noc. V této ceně je zahrnuta i strava 3x denně. Novorozenecké oddělení je na porodnici velmi dobře přístrojově vybaveno. K dispozici jsou nové inkubátory, moderní postýlky, vyhřívané lůžko včetně fototerapie. O novorozence vyžadující zvýšenou péči a sledování se starají novorozenecké sestry společně s pediatry.

Péče o fyziologické novorozence probíhá v režimu roaming-in se snahou o plné kojení. Po fyziologickém porodu odchází žena domů obvykle 4. den.


DOMAŽLICKÁ NEMOCNICE A. S. GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉ ODDĚLENÍ

Kozinova 292, 344 22 Domažlice

Kontakt: www.domazlice.cz/nemocnice

Primář: MUDr. Jakub Mach

Vrchní sestra: Božena Volfová, tel. 379 710 116

Staniční sestra porodnického oddělení: Jitka Johánková

e-mail:johankova@centrum.cz

Kurzy předporodní přípravy: Martina Hojdová, DiS., tel. 604 988 149, Bc. Eliška Černá, tel. 723 970 085

ZAJÍMAVOSTI:

  • Odběr pupečníkové krve je na požádání rodičky samozřejmostí. Je nutné se o odběru pupečníkové krve informovat ještě v průběhu těhotenství.
  • V roce 2005 zde proběhlo 388 porodů. V roce 2006 se narodilo ve zdejší porodnici 500 dětí, z toho 7 dvojčat.
  • 90 % dětí bylo při propuštění plně kojeno.
  • Porodnice usiluje o získání titulu „Baby Friendy Hospital“.

CENY ZA SLUŽBY

Nadstandardní pokoj: 400 Kč

Doprovod k porodu: 300 Kč

PROČ RODIT PRÁVĚ U NÁS

V naší porodnici nabízíme nové, moderní, klidné prostředí. Po skytujeme individuální přístup ke každé rodičce s ohledem na její potřeby a přání. Odměnou za naši práci je počet stoupajících porodů.

MUDr. Jakub Mach, primář

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/147

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Předporodní příprava, Domažlice, Dom, Nádherný výhled, Jednorázové použití, Žíněnka, Staniční sestra, Jak, Maximální počet