Maminka.czČasopis Maminka

Jak se rodí v Kladně

Ivana Ašenbrenerová 5.  8.  2009
Jak se rodí v Kladně
Zdejší nemocnice byla založena již v roce 1903. V dnešní době poskytuje nemocnice péči v širokém spektru oborů a svou velikostí a kvalitou služeb plní funkci nadregionální.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V případě potřeby spolupracuje nemocnice se špičkovými pracovišti pražských fakultních nemocnic. Na gynekologicko-porodnickém oddělení pracuje celkem 13 lékařů na plný nebo částečný úvazek a oddělení je rozděleno na lůžkovou část a specializované ambulance, operační sály a sál jednodenní chirurgie.

Před porodem

Těhulky, které se rozhodnou rodit v kladenské porodnici, jsou k dispozici dvě těhotenské poradny (pro fyziologická a patologická těhotenství). Do obou poraden se musí ženy předem objednat. Těhotné se k porodu nemusí registrovat. Pokud se nastávající maminky chtějí dozvědět o porodu zde něco víc, mají možnost zúčastnit se přednášek, které porodnice pořádá každý první, druhý a třetí čtvrtek v měsíci. Skládají se ze tří na sebe navazujících částí. Jsou určeny všem těhotným ženám a jsou zdarma.

Chcete cvičit? I to lze, pod vedením porodní asistentky se každé všední úterý a čtvrtek ve třetím patře ve vlastní tělocvičně gynekologicko-porodnického oddělení pořádá cvičení pro těhotné. Cena je 50 Kč. Je vhodné tělocvik konzultovat se svým lékařem. Těhotné mají i možnost plavání, opět s porodní asistentkou, a to v kladenském aquaparku (v době prázdnin se ale nekoná). Kromě plavání je možné navštěvovat také kurzy gravidjógy.

Porod

Pro budoucí maminky jsou k dispozici tři oddělené porodní boxy a jeden porodní box pro alternativní způsob vedení porodu, který je vybaven speciální porodnickou masážní vanou. Nastávající maminky mohou využít gymnastické míče, porodnický vak (tzv. hrušku). Nachází se zde také jeden třílůžkový pokoj pro intenzivní péči a sledování budoucích maminek před porodem. Nadstandardní pokoje ani alternativní porodní box nelze dopředu rezervovat. Obsazují se postupně podle pořadí maminek. Zdejší personál se snaží přistupovat k rodičkám individuálně a snahou je respektovat jejich přání s ohledem na bezpečnost pro ně a jejich děti. Podporují aktivní roli rodičky při porodu a ženy si mohou přinést i svůj porodní plán. K uvolnění a relaxaci slouží gymnastické míče, žíněnky různých rozměrů, porodnický vak, ribstoly apod. Další možností je využití teplé vody ke zmírnění porodních bolestí a k relaxaci, sprchy či speciální masážní vany, kde lze na přání rodičky i porodit.
Přítomnost tatínka či jiné blízké osoby je samozřejmá. Maminky si zde mohou dokonce dopřát poslech vlastní hudby.

K dispozici je také aromalampa, do které si mohou přinést vlastní oblíbenou vůni.
Součástí porodního sálu je samostatný operační sál pro provádění císařských řezů a box pro ošetření novorozence po porodu. Pokud maminky chtějí využít farmakologické tlumení bolesti, mohou požádat o tzv. „epidurál“. Tato služba je poskytována zatím zdarma.

Po porodu

Bezprostředně po porodu zůstává maminka ještě dvě hodiny na porodním sále. K prsu se miminko přikládá nejdéle do půl hodiny po porodu - porodnice získala titul „Baby Friendly Hospital“. Tatínek může zůstat s maminkou v nepřetržitém kontaktu i po porodu, všechna potřebná vyšetření dítěte se provádějí na těle maminky nebo v její bezprostřední blízkosti za asistence doprovodu rodičky. Na oddělení šestinedělí jsou maminkám k dispozici tři čtyřlůžkové, jeden dvojlůžkový a pět jednolůžkových nadstandardních pokojů a dále jeden pooperační čtyřlůžkový pokoj s rozvodem kyslíku pro maminky, které rodily císařským řezem. Všem maminkám po císařském řezu se od prvního dne věnuje rehabilitační pracovník, který jim pomáhá se cvičením po porodu. Do konce 3. měsíce po porodu mohou maminky docházet na poporodní cvičení s porodní asistentkou (opět ve vlastní tělocvičně oddělení) a mohou si s sebou vzít i miminka.

Všechny pokoje jsou typu „rooming-in“. Nadstandardní pokoje jsou vybaveny moderními polohovatelnými lůžky, ledničkou, televizorem, telefonem na mince, přebalovacím pultem. Sociální zařízení je součástí dvou nadstandardních pokojů v ceně 600 Kč/noc, ostatní tři nadstandardní pokoje v ceně 400 Kč/noc mají sociální zařízení společné. Maminky, které odcházejí domů, mohou využít kurz praktické výuky péče o miminko či laktační poradnu. Je jim k dispozici také Klub kojících matek, kde si mohou čerstvé maminky navzájem sdělovat své zkušenosti.


Nemocnice Kladno

Gynekologicko-porodnické oddělení Vančurova 1548, 272 01 Kladno Tel. 312 606 111 (ústředna), 312 606 398 (porodní sál) Web: www.nemkladno.cz E-mail: gynekologie@ nemocnicekladno.cz Primář: MUDr. Petr Ullrych Vrchní sestra: Milena Hajnová Výuka péče o miminko: 312 606 583 Laktační poradna: 312 606 439

Zajímavosti:

  • Porodnice zajišťuje zapůjčení pomůcek na kojení, pořádá přednášky nastávajícím rodičům o kojení, klubíčkování, péči o miminko.
  • Možnost zapůjčení monitoru dechu Babysense - na 6 měsíců stojí 1000 Kč, na jeden rok 1800 Kč. Minimální doba zapůjčení je půlrok.
  • Přítomnost blízké osoby je podmíněna absolvováním přednášky (1. a 2. část) a zaplacením poplatku 600 Kč (přednáška 400 Kč + náklady spojené s účastí u porodu 200 Kč). Blízká osoba, která neabsolvuje žádnou přípravu, zaplatí za přítomnost u porodu 1200 Kč.
  • Od srpna 2008 zde funguje již dvanáctý babybox v ČR pro matky, které z nějakých důvodů své dítě odloží. Oproti jiným zařízením je ale zdejší babybox umístěn přímo v areálu v přízemí mezi dětským a novorozeneckým oddělením - to především kvůli co nejrychlejšímu poskytnutí zdravotní péče děťátku.

Proč rodit u nás?

Primář MUDr. Petr Ullrych: Naše porodnice poskytuje komplexní odbornou, specializovanou péči a k tomu umožňuje kompletní spektrum alternativního porodnictví respektujícího soukromí rodičky i jejího porodního plánu. Péče o ženu i dítě po porodu byla oceněna titulem „Baby Friendly Hospital“.

**Pro výběr a více informacích o porodnicích najdete zde: http://www.maminka.cz/porodnice/detail/510

Témata: Časopis Maminka, Babybox, Babysense, Blízká osoba, Jak, Jednodenní chirurgie, Minimální doba, Klad, Baby friendly hospitál