Maminka.czČasopis Maminka

Jak se rodí v Pardubicích

Judita Traubová 24.  8.  2009
Jak se rodí v Pardubicích
Rozhodli jste se přivést na svět miminko v pardubické porodnici? Potom budete mile překvapená příjemným prostředím a moderním zařízením. Porodnice je součástí Pardubické krajské nemocnice, a. s., která je výukovou základnou pro studenty Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Pardubické krajské nemocnici proběhlo v uplynulém roce 1640 porodů a narodilo se tu 1684 dětí, celkem má klinika 80 lůžek. Porodnickou a gynekologickou péči poskytuje zdejší personál v celém rozsahu, včetně asistované reprodukce ve spolupráci se Sanatoriem Pronatal. Provádí nejsložitější onkogynekologické operace, operace urogynekologické a korekce poruch dna pánevního. Porodnice funguje od roku 1930, takže příští rok oslaví 80 let.

Před porodem

Budoucí maminky, které se rozhodnou rodit v Pardubicích, nepotřebují – na rozdíl od mnohých dalších zařízení – registraci. Určitě by byla škoda nevyužít zdejších předporodních kurzů. Probíhají ve formě přednášek vedených lékařkami porodnického a novorozeneckého oddělení a porodními asistentkami. Zahrnují tři základní lekce. Tou první je „porodnická“, kde si zájemkyně povídají s odborným personálem o tom, kdy jet do porodnice, co je nutné vzít si s sebou, jakým způsobem proběhne příjem a jak bude probíhat vlastní porod. Dozvíte se zde vše potřebné ohledně přítomnosti otce u porodu i pobytu na oddělení šestinedělí. Velmi přínosná je také lekce druhá, kde získáte informace, jak správně pečovat o novorozence i o miminko do jednoho roku, zodpoví vám tady veškeré dotazy týkající se kojení, získáte přehled o psychomotorickém vývoji dítěte. Poslední lekce vás už zavede přímo na porodní sál a oddělení šestinedělí. Když přijde den D, půjde tedy rodička do prostředí, které už bude znát. Celý kurz zahrnuje 3x 1,5 hodiny. K tomu jednou měsíčně pořádá porodnice kurz kojení vedený laktační poradkyní.

Pokud má žena zájem o těhotenský tělocvik, může každý čtvrtek v tělocvičně rehabilitačního oddělení absolvovat cvičení pro budoucí maminky vedené zkušenými porodními asistentkami. Naučí se během něho správně dýchat, tlačit i relaxovat (1 hodina stojí 30 korun). Porodnice podporuje přítomnost otce (či jiné blízké osoby) u porodu. Partner se může aktivně zapojit do průběhu porodu třeba pomáháním při masáži zad či úlevových polohách. Z tohoto důvodu je prospěšné, když se zúčastní i on předporodního kurzu, avšak není to podmínkou.

Porod

K vlastnímu porodu je rodičce dovoleno přivést s sebou i více osob. Doprovod může být přítomen po celou dobu porodu, výjimkou jsou pouze operace císařským řezem. Rodičky se připravují v první době porodní v pokoji, který je určen jen jedné ženě. Pardubická porodnice má k dispozici čtyři takové místnosti. Procedury jako klystýr nebo holení se nastávajícím maminkám doporučují, ale personál plně akceptuje jejich přání, pokud klystýr a holení odmítnou. Má-li rodička zájem o epidurální analgezii, je jí poskytnuta.
Porodnice však nabízí i velkou řadu dalších metod k tlumení bolesti s možností využití teplé lázně (vana), sprchy, relaxačních pomůcek (balon, ribstol) a poslechu hudby. Místnosti, v nichž se maminky připravují, jsou vybaveny jako klasické porodní sály, rodí v nich vždy pouze jedna žena a navíc mají polohovací porodní lůžko, Hi-Fi soupravu, televizi, křeslo. Rodička si může zvolit kromě tradiční porodní polohy polohu vsedě na porodnické posteli (postel má snímatelnou hrazdu, která porod vsedě umožňuje). Porody do vody zde neumožňují. Personál je však zvyklý pracovat s porodními plány po předchozím pohovoru s rodičkou a jejím doprovodem.

Po porodu

Z důvodu potřebných vyšetření je po narození dítě od matky odděleno, avšak na dobu ne delší než půl hodiny. U vyšetření miminka může být přítomen otec. K prsu se dítě přikládá nejpozději do půl hodiny po porodu. Porodnice dodržuje veškeré zásady úspěšného kojení. Návštěvy v pokojích jsou možné každý den takřka neomezeně. Porodnice má na oddělení šestinedělí pět jednolůžkových a šest trojlůžkových pokojů. Ve všech pokojích je zařízení na koupání dítěte, sprcha, WC a telefon. Na celé porodnicko-gynekologické klinice je možné bezdrátové připojení na internet. Porodnice nemá pokoj pro možný nepřetržitý pobyt partnera.

Nadstandardní pokoj lze objednat pouze při nástupu k hospitalizaci. Porodnice poskytuje zdarma základní oblečení pro dítě (košilka, dupačky, zavinovačka), proto si maminky nemusí žádné oblečky pro dítě nosit. Po spontánním nekomplikovaném porodu odcházejí maminky z porodnice domů většinou 3.–4. poporodní den. Lékaři nedoporučují propuštění miminka do 72 hodin od porodu. Po odchodu domů porodnice nabízí pomoc laktačních poradkyň při kojení.


Pardubická krajská nemocnice , a. s.
Kyjevská 44 532 03 Pardubice
Kontakt: 466 011 111 840 111 246 (nonstop infolinka)
www.nem.pce.cz, info@nemocnice-pardubice.cz
Přednosta kliniky: doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.
Vrchní sestra: Zita Hamašová
Staniční sestra porodního sálu: Ludmila Profousová

Ceny za služby:

  • Předporodní kurz 400 Kč
  • Kurz kojení vedený laktační poradkyní 100 Kč (v ceně informační brožura a propagační materiály)
  • Přítomnost otce u porodu 300 Kč
  • Poplatek za nadstandardní porodní sál 500 Kč
  • Nadstandardní pokoj na oddělení šestinedělí 500 Kč za noc (v ceně je využití světelné terapie Bioptron)
  • Porodnice disponuje nejmodernějším ultrazvukovým přístrojem s 3D zobrazením a provádí pro maminky mezi 20. a 25. týdnem těhotenství na jejich přání trojrozměrné fotky plodů v děloze (300 Kč) nebo 3D videozáznam (20 min/1400 Kč).

Zajímavosti:

  • K vybavení porodnice patří též sedm kardiotokografických přístrojů.
  • Součástí je i neonatologická jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence.
  • Od roku 2003 má porodnice titul Baby Friendly Hospital.
  • Porodnice umožňuje odběr pupečníkové krve.
  • Od roku 2006 je zde nainstalován babybox.

Proč rodit u nás?

Primář MUDr. Petr Ullrych:Naše porodnice poskytuje komplexní odbornou, specializovanou péči a k tomu umožňuje kompletní spektrum alternativního porodnictví respektujícího soukromí rodičky i její porodní plán. Péče o ženu i dítě po porodu byla oceněna titulem Baby Friendly Hospital.

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/62

Témata: Časopis Maminka, Ultrazvukový přístroj, Par, Základní lék, Pár, Rehabilitační oddělení, Porodní lůžko, Informační brožura, Babybox, Jak, Kyjev, Baby friendly hospitál, Úspěšné kojení, Těhotenský tělocvik, Staniční sestra, PRONATAL