Maminka.czČasopis Maminka

Jak se rodí v Pelhřimově

Monika Kosová 13.  7.  2009
Jak se rodí v Pelhřimově
Pokud se rozhodujete, zda rodit v královském městě uprostřed krajiny Českomoravské vrchoviny, jistě se vám budou hodit podrobnější informace. Nemocnice v Pelhřimově má dlouhou historii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dříve, než zde byla vybudována moderní nemocnice, stával na jejím místě ve třináctém století špitál, tedy jakési ozdravné lázně pro chudé. Dnes je nemocnice nestátním zdravotnickým zařízením zřizovaným krajem Vysočina a nese oficiální název Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace.

Gynekologicko-porodnické oddělení je samostatně stojícím objektem v horní části areálu, s vlastním přístupem z parkoviště. Má celkem třicet jedna lůžek. Poskytuje téměř všechny ambulantní a hospitalizační služby (kromě genetické diagnostiky a některých složitějších onkologických stavů). Porodnice je moderně vybavena a nabízí téměř všechny možnosti porodů.

Lékaři pelhřimovského gynekologickoporodnického oddělení podporují minimálně invazivní metody operací.

Před porodem

Těhotné ženy, které se rozhodnou rodit v Pelhřimově, se mohou zapsat na obsáhlý předporodní kurz. Kurz trvá čtyři hodiny a je rozdělen do tří lekcí. Vede jej porodní asistentka a lékař. První přednáška se týká těhotných do 20. týdne těhotenství.

Koná se každou druhou středu v měsíci a zabývá se správnou výživou v těhotenství, životosprávou, hygienou během gravidity, škodlivými vlivy pro plod i matku, vyšetřovacími metodami v graviditě a významem sportu v období těhotenství. Druhá přednáška se zabývá problematikou kojení a probíhá každý druhý čtvrtek v měsíci. Poslední přednáška se koná každou čtvrtou středu v měsíci a během ní se seznámíte s problematikou porodu.

Její součástí je i prohlídka porodního sálu a oddělení šestinedělí. Cvičení pro těhotné probíhá každé úterý pod vedením školených rehabilitačních pracovnic. Pro ženy a jejich doprovod může porodnice uspořádat také jednorázovou informativní schůzku o průběhu porodu v případě, že o to samy požádají. Prohlídky porodních sálů a pokojů, na kterých jsou ženy v šestinedělí, jsou nabízeny všem rodičkám i jejich doprovodu.

Porod

Počet osob, které mohou ženu doprovázet k porodu, není omezen. Kromě rodinných příslušníků (včetně dříve narozených dětí rodičky) a přátel to může být dula či jakákoli vybraná porodní asistentka nebo lékař. Doprovod může zůstat po celou dobu trvání porodu, tj. od příchodu na porodní sál až po jeho opuštění. Personál porodnice je zvyklý zacházet s porodními plány. Místnosti určené pro pobyt žen v první době porodní jsou uspořádány tak, že se v nich může připravovat vždy pouze jedna žena. Porodnice má k dispozici tři takové místnosti. V první době porodní je doporučován spíše pohyb a změny poloh. Klystýr, holení ani zákaz pití nejsou nutné, ženy si o nich rozhodují samy.

Epidurální analgezie je poskytována bez omezení. Z nefarmakologických metod tlumení porodních bolestí porodnice nabízí možnost využití teplé lázně (vana), sprchy, relaxačních pomůcek (balony, porodní vak), poslechu hudby, aromaterapie a hydromasáže. Na druhou dobu porodní se žena vždy stěhuje do jiné místnosti. Část místností, kde probíhá samotný porod, je zařízena jako klasické porodní sály. Dvě místnosti jsou zařízeny spíše jako civilní pokoje (velká postel, nábytek, TV, Hi-Fi, sociální zařízení). Ve všech porodních místnostech rodí vždy pouze jedna žena. Při fyziologickém porodu si žena může vybrat klasickou polohu vleže, pololeže či polosedě na porodní posteli, anebo porod do vody. Nejčastěji je praktikována klasická poloha bez připevněných nohou. V případě porodu císařským řezem může být doprovod přítomný v předsálí – v místnosti, kde se ošetřují novorozenci. Fyziologický porod vede většinou lékař a porodní asistentka je mu k dispozici jako pomocnice. Celkově je přístup zdravotnického personálu spíše vyčkávací – personál pozoruje, kontroluje a vyhodnocuje průběh porodu, stav rodičky i dítěte a podporuje ženu v její samostatné práci. Období mezi porodem a přeložením na oddělení šestinedělí tráví ženy v místnosti, kde prožily první dobu porodní.

Po porodu

Bezprostředně po porodu smí doprovod zůstat s maminkou na poporodním pokoji a na oddělení šestinedělí. Po celou tuto dobu je děťátko, pokud je v pořádku, s maminkou. Tatínek může být přítomen u poporodních vyšetření dítěte. K prsu se miminko přikládá bezprostředně po porodu bez ohledu na způsob porodu, to je i po císařském řezu, nejpozději do půl hodiny po porodu.

Porodnice dodržuje všech deset bodů k úspěšnému kojení. Rooming-in i částečný rooming-in je možný ve všech pokojích.

Nejčastěji je praktikován nepřetržitý kontakt mezi matkou a dítětem po celých dvacet čtyři hodin. Na oddělení šestinedělí je šest dvoulůžkových pokojů a jeden jednolůžkový. Doporučená návštěvní doba na pokojích žen je od 13.00 do 16.30. V porodnici mají ženy zdarma k dispozici základní oblečení pro dítě. Po fyziologickém porodu žena obvykle odchází čtvrtý až pátý den domů.

Na své výslovné přání může odejít kdykoli dříve. Porodnice nabízí pomoc při kojení po propuštění, ale návštěvní službu porodních asistentek v domácnosti nezajišťuje.


Nemocnice Pelhřimov,
p. o. Slovanského bratrství 710, 393 38 Pelhřimov
Kontakt: tel. 565 355 111 (ústředna), hospital@hospital-pe.cz, www.hospital-pe.cz Primář: MUDr. Roman Petřík,
tel. 565 355 551, rpetrik@hospital-pe.cz
Vrchní sestra: Jitka Plášilová, tel. 565 355 552, jplasilova@hospital-pe.cz

Ceny za služby:

  • Předporodní kurz: zdarma
  • Doprovod rodičky (bez kurzu): 500 Kč
  • Doprovod rodičky (s kurzem): 300 Kč
  • Epidurál: zdarma
  • Nadstandardní pokoj pro maminku po porodu: 200 Kč/den
  • Poporodní pokoj pro pobyt celé rodiny: 1 rodinný příslušník včetně stravy 200 Kč, bez stravy 100 Kč
  • Fotografie plodu z ultrazvukového vyšetření: 50 Kč
  • Individuální prohlídka porodních sálů: zdarma

Zajímavosti:

  • Porodnice není perinatologickým centrem
  • Od roku 2006 má titul „Baby Friendly Hospital“
  • Porodnice umožňuje odběr pupečníkové krve
  • Počet porodů v roce 2006: 641, v roce 2008: 646
  • V prosinci 2007 byl v nemocnici nainstalován babybox

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/150

Témata: Časopis Maminka, Babybox, Pelhřimov, Velká postel, Jak, Kraj Vysočina, Fyziologický porod, Baby friendly hospitál, Pelhřim