Maminka.czPorodnice

Jak se rodí v Příbrami: Podporují přirozené porody a bonding hned po porodu

Chystáte se rodit v příbramské porodnici? V tom případě vás můžeme ujistit, že jste si vybrala dobře. Porodnice podporuje přirozené porody, má moderní vybavení a příjemný personál respektující vaše přání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodnice Příbram

Gynekologicko-porodnické oddělení příbramské nemocnice zajišťuje kompletní gynekologickoporodnickou péči se zaměřením na moderní metody vedení porodů, laparoskopické operace a urogynekologii.

Provozuje gynekologicko-porodnickou ambulanci nonstop. Zajišťuje specializovaná ultrazvuková vyšetření se zaměřením na zjišťování vrozených vývojových vad plodu a také ambulance pro rizikové a patologické těhotenství, ambulance dětské gynekologie, urogynekologie, poradnu pro sterilitu, onkologickou poradnu a ultrazvukovou ambulanci. Pracoviště je vybavené novým 3D/4D ultrazvukovým přístrojem.

Před porodem

Chcete-li překonat obavy z porodu nebo se prostě jen dozvědět všechno, co vás zajímá, jsou pro vás připraveny kurzy předporodní přípravy.Tyto kurzy se skládají ze dvou lekcí, které se konají první a druhé úterý v měsíci.

První lekce je zaměřena na porod a péči o porodní poranění. Druhá lekce je zaměřena na kojení a péči o novorozence. Lekce vede porodní asistentka a dětská sestra. Předporodní kurzy jsou placené, za první lekci zaplatíte 250 Kč, za druhou 100 Kč. Kurz probíhá v zasedací místnosti gynekologického oddělení v 5. patře, začíná se vždy ve 14:30 hod. Každá lekce trvá asi 2–3 hodiny.

Účastnit se jich mohou budoucí maminky i se svým doprovodem (partnerem, kamarádkou apod.). Součástí kurzů je i prohlídka porodního sálu. Tyto kurzy můžete absolvovat i u jiných soukromých porodních asistentek působících v příbramském regionu.

Samostatné prohlídky porodního sálu se konají vždy každé pondělí ve 14:30 hodin. Nechcete-li absolvovat celý kurz, můžete se domluvit i na jednorázovém informativním setkání o průběhu porodu.

Na co máte právo u porodu? Jen vy rozhodujete o svém těle!

Průběh porodu

K porodu vás tu mohou doprovázet až dvě osoby – přátelé, rodinní příslušníci včetně dětí nebo dula, vybraná porodní asistentka či lékař. Doprovod s vámi může zůstat po celou dobu pobytu na porodním sále.

Své představy o průběhu porodu můžete personálu porodnice sdělit ve formě porodního plánu. Během porodu budete mít k dispozici samostatnou místnost s vlastním sociálním zařízením. Porodnice celkem disponuje 3 takovými místnostmi – dvě z nich jsou zařízeny spíše jako civilní pokoje (dřevěný nábytek, záclony, tlumené světlo, hudba).

Můžete tu využít teplé lázně (hydro a airmasáže), sprchy, relaxačních pomůcek (balon, žíněnka, závěsy, žebřiny „hruška“), poslechu relaxační hudby, aromaterapie a masáže míčkováním. Budete-li mít zájem o epidurální analgezii, poskytnou vám ji tu bezplatně. Sama se rozhodnete, zda budete chtít aplikovat klystýr a holení. Můžete i konzumovat donesené jídlo a pití.

Další možností je inhalační analgezie. Je to účinná a bezpečná metoda, při níž se používá neinvazivní analgetikum, které má rychlý nástup a ústup účinku. Jedná se o směs kyslíku a rajského plynu.

Používá se ke zmírnění bolesti nejen v porodnictví, snižuje úzkost, strach, obavy a duševní napětí. Rodička je při plném vědomí a vdechuje analgetikum při porodu během kontrakcí nebo při ošetření porodního poranění podle vlastního uvážení přes speciální náustek nebo inhalační obličejovou masku.

Neinvazivní analgetikum není hrazeno zdravotní pojišťovnou, budete si ho muset zaplatit. Jeho výše je 500 Kč za každou započatou ½ hodinu.

Je-li vlastní porod (druhá doba porodní) fyziologický, lze si zvolit jinou než klasickou polohu vleže, v pololeže či polosedě na posteli, a to vsedě na porodní stoličce, na porodním vaku, vestoje nebo v polodřepu s opěrou nebo v závěsu, v kleku, ve dřepu a ve sprše.

Nejčastěji praktikovanou polohou je poloha vleže, v pololeže nebo polosedě na posteli, bez připevněných nohou. Fyziologický porod většinou vede samostatně porodní asistentka, lékař je přítomen a dohlíží na průběh porodu.

Celkový přístup zdravotnického personálu je tu spíše aktivní – personál neřídí, ale spíše kontroluje porod, rodičku i dítě. V případě porodu císařským řezem doprovod může být přítomen operaci.

Po porodu je miminko ošetřeno přímo na porodním pokoji. Na porodním sále aktivně podporují bonding – bezprostřední přiložení novorozence na hruď matky, ještě před přestřižením pupeční šňůry. Již v prvních vteřinách po porodu jde o okamžité vytvoření silného mateřského pouta. Při nekomplikovaném průběhu třetí doby porodní jsou po dvou hodinách sledování maminky přeloženy na oddělení šestinedělí.

Po celou dobu, kterou rodička stráví na porodním sále, s ní mohou být přítomny jedna nebo dvě blízké osoby (partner, rodinný příslušník, dula, porodní asistentka…). Porodnice dodržuje všech 10 bodů k úspěšnému kojení.

Bonding: První spojení, které má zásadní vliv na kojení a vývoj

Co vás čeká po porodu

Ve všech pokojích oddělení šestinedělí je možný rooming-in. Po porodu jsou maminky umístěny na poporodním oddělení – šestinedělí ve čtvrtém patře budovy D4. Na oddělení jsou jednolůžkové nadstandardní pokoje a dvoulůžkové pokoje. Na pokojích je možnost ubytování partnera.

V nadstandardních pokojích (nebo je-li na pokoji jen jedna žena) jsou návštěvy možné bez omezení. Po porodu vás mohou v samostatných pokojích navštěvovat i vaše starší děti. Návštěvy na oddělení poporodní péče jsou od 10.00 do 20.00 hodin ve společných prostorách – jídelna, chodba, vestibul. 

V porodnici je maminkám k dispozici základní oblečení pro dítě a dětské jednorázové pleny. Standardní doba hospitalizace po spontánním porodu jsou 3 dny, po císařském řezu 4 dny. Návštěvy na oddělení šestinedělí probíhají denně v době od 10:00 do 20:00, na pokojích po dohodě s ošetřujícím personálem.

Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra

Recenze a zkušenosti

První objetí, slzy štěstí a láska na první pohled, přesně takové byly moje pocity, když jsem před osmi měsíci, v létě 2018, poprvé sevřela v rukou svou milovanou holčičku Viktorku. Čtvrtý porod byl pro mě asi tím nejemotivnějším, a to nejen proto, že po třech synech se nám narodila holčička, ale protože jsem si vůbec poprvé mohla užít bonding bezprostředně po porodu.

Ještě teď mi tečou slzy, když si vybavím naše první společné minuty. Po třech zkušenostech z velkých pražských porodnic jsem si pro příchod Viktorky zvolila menší porodnici v Příbrami, která je známá pro podporu přirozených porodů, a nemohla jsem udělat lépe. Nejenže mi poskytli dostatek soukromí a do průběhu porodu nezasahovali, hned po narození mi moji holčičku položili na břicho a nechali nás v soukromí si vychutnávat první chvíle, které jsou tak důležité. Žádné vážení, měření, koupání. Jen my dvě a tatínek, který byl s námi.

Viktorku mi nechali hodinu a půl, aby ji potom převezli na oddělení šestinedělí. Ovšem už ani ne za hodinu jsme zase byly spolu. Hned od začátku jsme tak byly neoddělitelné. Viktorku jsem si mohla poprvé sama vykoupat hned následující den na pokoji.

Klepněte pro větší obrázek

V příbramské porodnici musím vyzdvihnout přístup personálu porodnice. Všichni, se kterými jsem se setkala, ať už v ambulanci, kam jsem docházela na prohlídky, až po porodní asistentku a lékaře u porodu a později zdravotní sestry na oddělení šestinedělí, byli příjemní. Přestože jsem porodila dva týdny od termínu porodu, nikdo na mě netlačil s vyvoláním. Naopak se snažili, aby vše probíhalo přirozeně. U porodu se nesnažili nic urychlovat, jen přirozeně plynout s tím, že mi nechali absolutní soukromí.

Po porodu mi bezprostředně položili dceru na břicho a ta se po pár minutách sama přisála. Na klasické ošetření miminka nikdo netlačil, nechávali nám první chvíle si vychutnat. Později dceru jen zkontrolovali, zvážili, ale neměřili. Po tom mi ji opět dali do náruče.

Porod se obešel bez nástřihu a ještě na porodním sále mi dali na břicho "písek", pro rychlejší zavinování dělohy. Za sebe mohu říct, že příbramskou porodnici doporučuji a nemám jí co vytknout. Nutno podotknout, že jsem měla fyziologické těhotenství a bezproblémový porod.

Přečtěte si další informace o porodnici v Příbrami


Oblastní nemocnice Příbram, a. s. Gynekologicko-porodnické oddělení

U Nemocnice 84, 261 01 Příbram I

Kontakt: 318 641 111 (ústředna),

www.nemocnicepribram.cz

Primář: MUDr. Petr Chudáček

Vrchní sestra: Bc. Ludmila Nováčková, telefon 318 641 693

Těhotenské poradny – péče do porodu, telefon 318 654 195

Ceny za služby:

  • Doprovod rodičky k porodu: zdarma
  • Předporodní kurz pro rodičky 1 lekce: 250 Kč (včetně partnera)
  • Nadstandardní pokoj pro matku po porodu: 700 Kč/den
Témata: Děti, Porod, Porodnice, Šestinedělí, Příbram, Recenze, Plné vědomí, Pondělí, Chudáček, Porodní asistentka, Porodní sál, Společný prostor, Jídelna, Objetí, Jak, Nemocnice, Ludmila, Ultrazvukový přístroj, Analgetikum, Lekce, Vteřina, Žíněnka, Pokoj, Porod fyziologický, Samostatný pokoj