Maminka.czNovorozenec

Jak se rodí v Rokycanech

Ivana Ašenbrenerová 24.  6.  2009
Až do roku 1957 neměli rokycanští obyvatelé svou nemocnici . Pak se jejich sen splnil. Od té doby nemocnice prošla vývojem a nyní je vybavena moderními přístroji má zrekonstruované operační sály, svou transfuzní stanici, nadstandardní pokoje, a dokonce zde mají pacienti možnost připojit se k internetu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsou tu také zřízeny internetové kiosky pro veřejnost. V roce 2003 byly v rokycanské nemocnici nově zrekonstruovány porodní sály a gynekologické oddělení. Všechny porody tak probíhají v intimním prostředí, kde se upřednostňuje fyziologické vedení porodů s minimální intervencí lékařů. Celý prostor je klimatizovaný, s vlastním sociálním zařízením. Porodnice také umožňuje odběr pupečníkové krve.

PŘEDPORODNÍ PÉČE

Porodnice pořádá předporodní kurzy pod vedením porodních asistentek a rehabilitačních sester včetně konzultace s lékaři gynekologického oddělení, pediatry nebo lékaři ARO. Ty probíhají formou besed. Kurz se skládá ze šesti lekcí po 1,5 hodině a zaplatíte za něj 1000 Kč. Pokud nechcete absolvovat celý šestihodinový kurz, můžete se zúčastnit jednorázového informativního setkání o průběhu porodu. Porodnice pořádá pro těhulky i cvičení.

PRŮBĚH PORODU A POROD

Přítomnost partnera u porodu (nebo jiné blízké osoby) je samozřejmostí, kromě rodinných příslušníků to může být i jakákoli vybraná porodní asistentka nebo lékař. Doprovod vás přijde na 500 Kč, ale může s vámi být po celou dobu trvání porodu, to je od příchodu na porodní sál až po jeho opuštění. Personál porodnice je zvyklý pracovat s porodními plány. Místnosti pro první dobu porodní jsou uspořádány tak, že se v nich připravuje více žen najednou a jsou přitom od sebe částečně odděleny zdí.

Klystýr ani holení nejsou nutné, pokud si to žena nepřeje, vyhoví se jí. Během porodu je povolen příjem tekutin. V první době porodní vám bude personál doporučovat spíše pohyb a změny poloh. Velmi žádané je bezbolestné vedení porodu (epidurální analgezie). Ta se poskytuje ve spolupráci s lékaři ARO 24 hodin denně a tato služba se nehradí. Je poskytována ženám vcelku neomezeně a personál ji sám ženám nabízí, i bez lékařské indikace.

Dáváte raději přednost nefarmakologickým metodám tlumení bolesti? Máte možnost využít sprchy, relaxační pomůcky, jako jsou balony, ribstole, koženkový tvarovací pytel, poslech hudby nebo masáže prováděné personálem. V druhé době porodní se již žena „stěhuje“ jinam. Všechny místnosti, kde probíhá samotný porod, jsou zařízeny jako klasické porodní sály a rodí v nich pouze jedna žena. Při fyziologickém porodu si rodička může zvolit i jinou než klasickou polohu vleže -například vpololeže či polosedě na posteli. Pokud dojde k císařskému řezu, doprovod rodičky může být přítomen operaci. Fyziologický porod vede většinou porodní asistentka, lékař dohlíží na průběh porodu. Porod prvorodiček vede vždy lékař a porodní asistentka je mu k dispozici jako pomocnice. Personál porodnice zastává při porodu přístup spíše vyčkávací a maminku podporuje v samostatné práci.

TŘETÍ A ČTVRTÁ DOBA PORODNÍ

Hned po porodu se novorozenec přikládá na břicho maminky a k prsu. Potřebná vyšetření se provádějí v blízkosti matky na vyhřívaném lůžku. Po vyšetření se miminko vrací opět k matce. U téměř všech poporodních vyšetřeních dítěte může být otec. Porodnice preferuje kojení, a přestože nemá titul Baby friendly hospital, dodržuje 9 z 10 bodů k úspěšnému kojení. Během pobytu na oddělení šestinedělí je novorozenec na pokoji s maminkou, nejčastěji je praktikován nepřetržitý kontakt mezi matkou a dítětem. Na oddělení šestinedělí jsou 2 nadstandardní pokoje jednolůžkové (500 Kč, doprovod 600 Kč), 3 dvoulůžkové a 1 trojlůžkový pokoj. Na všech je k dispozici sprcha, WC, telefon a tyto pokoje jsou navíc vybaveny TV, rádiem, připojením k internetu a je zde možný pobyt partnera. Na památku si můžete za 100 Kč koupit výpis z porodní knihy o hodině narození vašeho dítěte. Po fyziologickém porodu vás propustí již 4. den (pokud je vše v pořádku), na výslovné přání již 3. den.


GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉ ODDĚLENÍ

Rokycanská nemocnice, a. s. Voldušská 750/II, 337 22 Rokycany

Primář: MUDr. Jan Vileta

Vrchní sestra: Věra Pezlarová

Kontakt: www.nemocnice-ro.cz gynekologie@nemocnice-ro.cz

Kurzy předporodní přípravy: 371 762 435

Těhotenské cvičení: 371 762 286

PROČ RODIT PRÁVĚ V ROKYCANECH

„Proč rodit právě u nás? Právě v těchto dnech byly u nás dovybaveny porodní sály novým nábytkem, takže prostředí už je skoro domácí, a to je asi nejpodstatnější rozdíl mezi námi a velkými porodnicemi, kde je značně neosobní prostředí. Také přístup personálu je individuální a snažíme se ürodit‘ co nejvíce přirozeně, bez zbytečných zásahů do průběhu porodu.“

MUDr. Jan Vileta, primář

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/220

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Zbytečný zásah, Intimní prostředí, Celý prostor, Rok, Jak, Rokycany