Maminka.czMaminka v porodnici

Jak se rodí v Šumperku? Když se respektuje tempo porodu, dá se zvládnout plno věcí, říká porodník Karel Huml

Vanda Stöckbauerová 29.  8.  2022
S naším projektem Maminka v porodnici jsme navštívili také severní Moravu. Čím je šumperská porodnice jedinečná? Od kterého týdne u nich mohou maminky rodit? Zeptali jsme se MUDr. Karla Humla, vedoucího lékaře porodnického oddělení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak moc se v posledních letech změnilo české porodnictví?

Změnilo se hodně. Je to dáno tím, že řada maminek je informována, za což jsme rádi. Na druhou stranu je potřeba shánět informace z důvěryhodných zdrojů. Velký důraz se klade i na individuální přístup, alespoň v těch zařízeních, kde jsem měl možnost pracovat – od velkých fakultních nemocnic až právě po nemocnici v Šumperku. Samozřejmě že porodnictví je svázáno řadou doporučených postupů, ale vždy je potřeba ušít je ženám na míru, protože každá maminka je originál.

Hodně se používá termín alternativní porodnictví, ale když se na to podíváte, tak skoro každá porodnice je „alternativní“. Dnes nejsou žádnou výjimkou aromaterapie, porody do vody, přítomnost rodinných příslušníků, ale třeba i dul a komunitních porodních asistentek. Navíc v dnešní době jsou porody u nízkorizikových rodiček vedeny pouze porodními asistentkami bez přítomnosti lékaře, což je i náš případ. Řada nemocnic to nazývá centrem porodní asistence. Ale je úplně jedno, jak se to nazve, hlavní je koncept. Já vždy říkám, že porodník musí být trpělivý. Když se respektuje tempo porodu, dá se zvládnout plno věcí.

VIDEO: Maminka v porodnici: Porodnice Šumperk

Čím je vaše porodnice jedinečná?

Je to provázaností gynekologicko-porodnické péče. V současné době se pod vedením našeho primáře bude akreditovat centrum pro léčbu endometriózy. Ženy s endometriózou vedle toho, že trpí bolestmi, často nemůžou otěhotnět a jsou téměř radikálně operovány. My jim nabízíme nejen gynekologicko-operační péči, ale i prenatální léčbu. Specializujeme se na prenatální sledování žen po operacích těžkých forem endometriózy, řada těhotných je pak indikována k císařskému řezu. My ženy provázíme od základní diagnostiky endometriózy přes operačně-gynekologickou léčbu až po porod.

Je ještě něco, co děláte jinak než porodnice v okolí?

Nabízíme maminkám vaginální porody koncem pánevním. Tuto erudici jsem si odnesl z fakultní porodnice. Důležitá je správná komunikace a vysvětlování. To, že žena chce rodit spontánně koncem pánevním, je dobrý základ, ale musí taky splnit řadu podmínek, aby byl porod bezpečný. Například odhadovaná hmotnost plodu se musí pohybovat v rozmezí 2,5 až 3,5 kilogramu u prvorodičky. Také jsme zavedli možnost zevních obratů, to znamená, že se ženám zhruba v 36. týdnu těhotenství, po vzájemné domluvě a při splnění všech podmínek, snažíme obrátit miminko z polohy koncem pánevním na hlavičku a umožnit jim spontánní vaginální porod plodu v poloze podélné hlavičkou.

Od kterého týdne u vás mohou maminky rodit?

Jsme do určité míry limitováni tím, že nejsme perinatologické centrum intenzivní péče. Ve spolupráci s neonatology se staráme o maminky od 34. týdne těhotenství. Výběrově, po vzájemné domluvě a tehdy, jestliže jsou maminka a miminko zdravé, tak od 32. týdne. Také jsme schopni se konzervativním způsobem starat o maminky s předčasným odtokem plodové vody. Za přísného sledování oddalujeme porod o několik dní i týdnů, což je velká výhoda pro dozrání miminka. Nitroděložní život totiž sebelepší inkubátor nenahradí.

Jaký je u vás podíl císařských řezů?

Posledních 12 let je to okolo 28 procent a v tom vidím potenciál pro snížení. Myslím, že nemocnice tohoto typu by se měla pohybovat okolo 22 až 25 procent. Tím, že jsme porodnici přebrali nedávno (MUDr. Karel Huml nastoupil s primářem MUDr. Martinem Trhlíkem v srpnu loňského roku – pozn. red.), jsou tu zajeté určité standardy. Snažíme se ženám vycházet vstříc. Plno maminek chce rodit císařským řezem. Vše jim vysvětlujeme, řadu z nich se podaří přesvědčit o spontánním porodu, ale některé z nich ne. A pak je to na vzájemné individuální dohodě. Samozřejmě to nesmí ohrozit maminku, miminko ani personál.

VIDEO: Přebalování miminka: Porodní asistentka ukazuje krok za krokem, jak na to

Co se týče domácích porodů, zažili jste už, že vám přivezli miminko ve špatném stavu?

Mockrát. Domácí porod je řádově mnohem rizikovější. Skupina lidí, která propaguje domácí porody, mluví o tom, že jsou to maminky fyziologické, mají fyziologický průběh porodu, mnohdy jsou to vícerodičky. A stejně je stále desetinásobně vyšší časná novorozenecká úmrtnost u domácích porodů než u ústavních. Myslím si, že řada důvodů, proč ženy rodí doma a nechtějí rodit v porodnicích, už dávno pominula. Asi nejsme schopni vytvořit iluzi obývacího pokoje, ale prostředí je mnohem domáčtější a přístup je lidštější. Může se rodit v různých polohách, řada postupů, na které si maminky stěžovaly, se už vůbec neděje, byť zastánkyně domácích porodů jimi stále argumentují.

Jaký máte názor na sílící trend ambulantních porodů?

Oproti domácím porodům je jednoznačně preferujeme. Nemáme s tím nejmenší problém, naopak je to trend. Myslím si, že není daleko doba, kdy to bude téměř standard a řada poporodní péče se přenese do ambulantní. Tohle je vize budoucnosti. Když se ohlédnu zpět, není to tak dávno – 10–15 let – kdy na oddělení rizikového těhotenství ležela jedna žena vedle druhé. To už je pryč. Dnešní péče o rizikové těhotné se přesouvá do ambulantní sféry a myslím si, že nastane doba, kdy se tam přenese i péče o maminky po porodu a o novorozence.

Za jak dlouho může žena po ambulantním porodu odejít domů?

Existuje takzvaná čtvrtá doba porodní – dvě hodiny strávené na porodním sále, kdy se po porodu u maminky kontroluje tlak, krvácení, zavinování dělohy. Pokud rodí v klasickém režimu, odchází pak na oddělení šestinedělí. A jsou ženy, které po těch dvou hodinách odcházejí domů, samozřejmě však musí být poučené.

Od kolikátého týdne těhotenství se porod vyvolává?

Záleží na tom, v jaké skupině rizikovosti žena je. V nejpočetnější skupině nízkorizikových těhotných je to tak, že maminka může přenášet, je-li vše v pořádku, 10 dní. Takže od 40+0 ještě 10 dní může přenášet, aniž bychom s tím cokoli museli dělat ve smyslu indukce porodu. Musí se ale monitorovat miminko. Maminka chodí na kontrolu již dvakrát týdně, abychom věděli, jak se mu daří. Potom záleží na tom, jak se s ženou domluvíme. Může se udělat Hamiltonův hmat nebo neudělat vůbec nic, jen ženu psychicky povzbudíme a trpělivě čekáme na spontánní nástup porodní činnosti. Ale u prvorodiček je standardem, že v 41+3 nebo 41+4 se porod vyvolává, aby porodily do konce 42. týdne (42+0). Pak si je zveme do porodnice a podle vaginálního nálezu se domlouváme na způsobu indukce porodu.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Porodnice, Domácí porod, Ambulantní porod, šumperk, Hamilton, Shan, Porodník, Karel Huml, Severní Morava, Nemocnice, Maminka, Lékař