Maminka.czPorod

Jak se rodí v Táboře

Mirka Koníčková 20.  6.  2009
Nemocnice Tábor se stará o spádovou oblast čítající celkem asi 110 000 obyvatel, také sem jezdí pacientky a rodičky s hraničních oblastí okolních bývalých okresů - např. z Pacovska, Milevska, Benešovska dalších.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gynekologicko-porodnické oddělení je zatím umístěno ve starší části nemocnice z roku 1940, ale v současné době probíhá výstavba nového pavilonu, kde bude i zbrusu nová porodnice a postupně bude na moderní lůžková oddělení přestavěn i stávající lůžkový fond. V současné době se proto musí pacientky spokojit s trochu stísněnou porodnicí, kde zatím nejsou k dispozici žádné nadstandardní pokoje ani jiné služby.

I přesto poskytuje zdejší porodnice velice kvalitní porodnickou péči, což dokazují mnohaleté statistické výsledky, a do budoucna se zdejší podmínky ještě zlepší.

PÉČE O TĚHOTNÉ

Chcete-li rodit v Táboře, máte možnost využít nabídky kurzu předporodní přípravy pro těhotné ženy a jejich doprovod. Proškolí vás soukromá porodní asistentka a můžete navštěvovat i těhotenské cvičení. V rámci kurzu si můžete i s doprovodem prohlédnout porodní sály a pokoje na oddělení šestinedělí.

Na porodnické ambulanci se provádějí plánovaná i akutní vyšetření pacientek po 23. týdnu gravidity (včetně kardiotokografi ckého vyšetření, ultrazvuku a amnioskopie), příjem na oddělení rizikového těhotenství a příjem rodiček na porodní sál. Porodní asistentky tu sepisují porodopisy (po 36. týdnu těhotenství).

PŘED PORODEM

Během porodu s vámi mohou být až dvě osoby - partner, někdo z rodiny, dula nebo vybraná porodní asistentka či lékař, kteří nepatří k personálu porodnice. Doprovod s vámi může zůstat po celou dobu trvání porodu, tj. od příchodu na porodní sál až po jeho opuštění.

K porodu si s sebou můžete vzít porodní plán - zdejší personál je zvyklý s nimi zacházet. Místnosti určené pro pobyt žen v první době porodní jsou uspořádány a vybaveny pro pobyt jedné rodičky eventuálně s doprovodem. Porodnice má k dispozici tři takové místnosti. Během první doby porodní - pokud porod probíhá bez komplikací - vám bude doporučován spíše pohyb a změny poloh. O klystýru, holení, zákazu jídla i pití si rozhodnete sama, samozřejmě pokud není ohrožen váš stav a stav vašeho dítěte. Elektronický monitoring je při normálním porodu prováděn intermitentně.

Epidurální analgezii porodnice nenabízí (zatím je to dáno nedostatkem lékařůanesteziologů v nemocnici). Neuroplegická analgezie je poskytována pouze na základě lékařské indikace.

Z nefarmakologických metod tlumení porodních bolestí porodnice nabízí možnost využití teplé lázně (vana), sprchy, relaxačních pomůcek (balón, žebřiny, žíněnka, porodní stolička) a poslechu hudby.

POROD

Součástí porodního sálu jsou dva samostatné pokojíky pro pobyt rodičky v první době porodní, jež jsou vybaveny postelí, křeslem, umyvadlem, žebřinami, relaxačním gymnastickým balonem a kardiotokografy. Rodičky tu mají také k dispozici místnost s vanou s relaxačním masážním systémem a další místnost se sprchovým koutem, včetně masážní sprchy a relaxačního gymnastického balonu. S pokojíky sousedí i WC.

Při fyziologickém porodu si můžete zvolit jinou než klasickou polohu vleže, pololeže či polosedě na posteli, a to v sedě na porodní stoličce, ve dřepu a v kleku. V případě porodu císařským řezem doprovod rodičky nemůže být přítomen operaci.

Na druhou dobu porodní je maminka většinou převedena na samostatný porodní sál, kde je porodní křeslo nebo porodní lůžko (v místnosti pro první dobu není dostatek místa na porod).

Fyziologický porod vede většinou lékař a porodní asistentky, které jsou mu k dispozici. Rizikové a patologické porody vede vždy lékař. V době mezi porodem a přeložením na pokoj šestinedělí čekají ženy na porodním sále dvě hodiny na posteli, což je standardní postup.

PO PORODU

V časném poporodním období smí být doprovod s rodičkou neomezeně dlouho. Miminko bývá s maminkou po porodu dvě hodiny, potom stráví několik dalších hodin na novorozeneckém oddělení. U poporodních vyšetření novorozence může být přítomen i otec.

K prsu si budete moct dítě přiložit nejpozději do půl hodiny po porodu, většinou dříve, hned po ošetření porodního poranění. Porodnice dodržuje 7 z 10 bodů k úspěšnému kojení. Rooming-in je možný ve všech pokojích, na vaše přání je možný i částečný roomnigin. Nejčastěji je praktikován nepřetržitý kontakt mezi matkou a dítětem po celých 24 hodin. Na oddělení šestinedělí je 8 dvoulůžkových pokojů. Ve všech je k dispozici zařízení na koupání dítěte.

Jednolůžkový nadstandardní pokoj ani pokoj pro nepřetržitý 24hodinový pobyt partnera porodnice nemá. Celé oddělení má vlastní vyšetřovnu. Na patře jsou společné sprchy, WC, lednice a telefonní automat. Na pokoje šestinedělí navazuje novorozenecké oddělení (spadající pod dětské oddělení).

Návštěvy jsou dovoleny na všech pokojích šestinedělí, a to kdykoli (s ohledem na noční klid a dopolední vizity). V porodnici dostanete zdarma k dispozici základní oblečení a potřeby pro dítě (košilka, dupačky, zavinovačka, balení jednorázových plen apod.).

Po fyziologickém porodu maminka obvykle odchází 4. den domů (den porodu se nezapočítává). Na své výslovné přání může odejít nejdříve 3. den po porodu (den porodu se nezapočítává).

Porodnice nabízí pomoc při kojení po propuštění a na vaši žádost může zprostředkovat návštěvní službu porodních asistentek u vás doma, kterou hradí zdravotní pojišťovna.


OKRESNÍ NEMOCNICE TÁBOR

Gynekologicko-porodnické oddělení
Kpt. Jaroše 2000, 390 03 Tábor
Telefon: 381 608 305
Web: www.ontab.cz Primář: MUDr. Jiří Holub
Vrchní sestra: Jana Nutilová
Kurz předporodní přípravy a těhotenské cvičení: Olga Havlíčková, 777 635 319

CENY ZA SLUŽBY

  • Doprovod rodičky k porodu: 500 Kč

Proč rodit právě u nás?

„Naše porodnice poskytuje velmi dobrou odbornou péči o nastávající maminky, o tom svědčí statistiky z mnoha let zpátky, např. v roce 2007 se u nás narodilo 1003 dětí z nich žádné nezemřelo perinatálně, což je hlavní sledovaný statistický ukazatel. Máme velmi dobré a vlídné porodní asistentky, které se maminkám věnují a pracují s nimi po celou dobu porodu. Zatím nám dosti chybí výše zmíněná svodná (např. epidurální) anestezie, kterou zatím využíváme jenom u neakutních císařských řezů, ale pokud maminky stejně preferují přirozený porod, pak tam nepatří ani tato svodná anestezie. Doufáme však, že se i to časem změní. Je však nutný dostatek lékařů v nemocnicích, a to by mohl být do budoucna obrovský problém.“

Primář MUDr. Jiří Holub

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/115

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Jak, Porodní lůžko, Obrovský problém, Žíněnka, Tábor, Celé oddělení, Porodní stolička, Výstavba