Maminka.czPorod

Jak se rodí v Ústí nad Labem

Mirka Koníčková 23.  6.  2009
Porodnická část ženského oddělení Masarykovy nemocnice tvoří spolu s novorozeneckým oddělením jedno z dvanácti perinatologických center u nás. Zde se koncentrují pacientky s patologickým těhotenstvím nebo porodem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve spolupráci s genetikou a dětskou klinikou tu v centru fetální medicíny zajišťují i péči o gravidní pacientky s rizikem vývojové vady.

PŘEDPORODNÍ PÉČE

Máte zde možnost zúčastnit se kurzu předporodní přípravy pro těhotné ženy a jejich doprovod. Trvá tři hodiny, je rozdělen do dvou lekcí a během něj si můžete prohlédnout i porodní sály a pokoje šestinedělí. Kurz vede zkušená porodní asistentka. Pro budoucí maminky je účast na tomto kurzu dobrovolná, pro doprovod povinná. V rámci kurzů předporodní přípravy můžete navštěvovat také těhotenskou gymnastiku.

PRVNÍ DOBA PORODNÍ

K porodu vás tu mohou doprovázet maximálně dvě osoby. Kromě rodinných příslušníků a přátel to může být i dula či jakákoli vybraná porodní asistentka nebo lékař. Podmínkou jejich přítomnosti na porodním sále je absolvování předporodního kurzu. Doprovod má možnost zůstat s rodičkou po celou dobu trvání porodu, tj. od příchodu na porodní sál až po jeho opuštění. K porodu si s sebou můžete přinést i tzv. porodní plán - zdejší zdravotní personál je zvyklý s ním zacházet.


Místnosti určené pro pobyt žen v první době porodní jsou uspořádány tak, že se v nich může připravovat vždy pouze jedna žena. Porodnice má k dispozici čtyři takové místnosti a žena v nich tráví i další doby porodní.

Také ve zdejší porodnici je během první doby porodní doporučován spíše pohyb a změny poloh. Klystýr, holení a zákaz pití nejsou nutné, o jejich aplikaci si můžete rozhodnout sama. Epidurální analgezii vám tu poskytnou vcelku bez omezení. Z nefarmakologických metod tlumení porodních bolestí porodnice nabízí možnost využití teplé lázně (vana), sprchy, relaxačních pomůcek (balony, masážní strojek), dále poslech hudby a aromaterapii.

DRUHÁ DOBA PORODNÍ

Je-li porod fyziologický, můžete si zvolit i jinou než klasickou polohu vleže, pololeže či polosedě na posteli, a to v kleku, vestoje nebo polodřepu s opěrou nebo v závěsu, ve sprše a ve dřepu. Dvěma nejčastěji praktikovanými polohami je porod vleže (popř. pololeže či polosedě na posteli bez připevněných nohou) a porod v kleku.

Fyziologický - tedy normálně probíhající - porod vede lékař nebo porodní asistentka. Celkově je zde přístup zdravotnického personálu spíše vyčkávací - personál pozoruje, kontroluje a vyhodnocuje průběh porodu, stav rodičky i dítěte a podporuje maminku v její samostatné práci.

PO PORODU

Těsně po narození miminka čekají ženy v místnosti porodu na porodním lůžku. Může s nimi zůstat doprovod až do přeložení na oddělení šestinedělí, v případě nadstandardního pokoje na šestinedělí může zůstat doprovod s rodičkou po celou dobu hospitalizace. U poporodních vyšetření novorozence může být přítomen i otec. K prsu vám tu miminko přiloží hned po porodu. Porodnice dodržuje všech 10 bodů k úspěšnému kojení.

Rooming-in je možný ve všech pokojích oddělení šestinedělí. Nejčastěji je tu praktikován nepřetržitý kontakt mezi maminkou a dítětem po celých 24 hodin denně. Na oddělení šestinedělí je 12 dvoulůžkových pokojů a 1 čtyřlůžkový. Ve všech pokojích je k dispozici zařízení na koupání dítěte (4 pokoje mají navíc vlastní sprchu a WC), 10 pokojů je hodnoceno jako nadstandardní (jsou vybavené TV, lednicí a telefonem). Na nadstandardních pokojích je také možný nepřetržitý 24hodinový pobyt partnera. Návštěvy na pokojích jsou dovoleny kdykoli. Starší děti rodiček mohou na pokoje bez věkového omezení.

V porodnici máte zdarma k dispozici základní oblečení pro dítě (košilka, dupačky, zavinovačka apod.), dětské jednorázové pleny a spodní prádlo na jedno použití. Po fyziologickém porodu obvykle maminka odchází domů 3. den.


MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM, P. O. Gynekologicko-porodnické oddělení

Sociální péče 12 A, 401 13 Ústí nad Labem

Telefon: 477 111 111 (ústředna)

E-mail: info@mnul.cz

Web: www.mnul.cz

Primář: MUDr. Ivo Blšťák

Vrchní sestra: Mgr. Markéta Svobodová

Kurz předporodní přípravy a těhot. cvičení: 477 113 622

CENY ZA SLUŽBY:

  • Předporodní kurz pro rodičky: 500 Kč včetně doprovodu u porodu (při druhém porodu v téže nemocnici 300 Kč).
  • Nadstandardní pokoj pro matku po porodu: 600 Kč/den.
  • Poporodní pokoj pro 24hodinový nepřetržitý pobyt celé rodiny: matka 600 Kč, otec 350 Kč bez stravy, nebo 450 Kč se stravou/den.

ZAJÍMAVOSTI:

  • Porodnice je perinatologickým centrem a od r. 2002 má titul "baby-friendly hospital".
  • Umožňuje odběr pupečníkové krve.
  • V porodnici jsou k dispozici služby psychologa.

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/198

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Ústí nad Labem, Ústí, Jak, Labe