Maminka.czPorod

Jak se rodí ve Zlíně

Lucie Kaufnerová 24.  6.  2009
Krajská nemocnice T. Bati, od ledna 2006 akciová společnost, je jednou z největších nemocnic v České republice. V řadě oblastí, mezi které patří i gynekologie a porodnictví, přesahuje hranice zlínského kraje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemocnice se neustále snaží modernizovat své vybavení, zvyšovat kvalitu poskytované péče a tak zlepšovat prostředí pro své pacienty.

Gynekologicko-porodnické oddělení poskytuje rodičkám kvalitní standardní péči a kromě toho i další atraktivní služby navíc. Jeho součástí je i moderní perinatologické centrum.

Před porodem

Nastávající maminky, které se rozhodnou rodit ve Zlíně, mají možnost připravit se na porod v kurzech předporodní přípravy. Ty pořádá porodnice již několik let a je o ně mezi těhotnými velký zájem. Jeden kurz trvá 6-8 hodin a probíhá pod vedením zkušené porodní asistentky a neonatologa. Tatínci jsou na kurzech vítáni! Součástí kurzu může být i jednorázová informativní schůzka na téma průběh porodu, pokud o ni mají účastníci zájem. Samozřejmostí se již staly prohlídky porodních sálů a pokojů na oddělení šestinedělí. Sportovně založené maminky jistě uvítají cvičení pro těhulky. Oblíbené je zejména těhotenské plavání, které prospívá jak mamince, tak i miminku. Maminka si protáhne ztuhlé šlachy v příjemné vodě, užije si pocit „lehkého bříška“ a miminko se bude cítit přímo jako ryba ve vodě.

Porod

Pro budoucí maminku je příjemné, že má v první době porodní pokoj pouze pro sebe. Má své soukromí a navíc se v dalším průběhu porodu nemusí z tohoto pokoje stěhovat jinam. Porodnice nabízí osm takových místností, které jsou zařízené spíše jako civilní pokoje, aby se tady rodička cítila co nejpříjemněji. K útulnosti přispívají záclony a závěsy, umělé květiny, barevné ložní prádlo a k dispozici je tady lednice, televize, žebřiny a vlastní sociální zařízení. Pět pokojů má i vanu. K porodu mohou budoucí maminku doprovodit maximálně dvě osoby. Doprovod s ní zůstane po celou dobu porodu a zajistí tak tolik potřebnou psychickou podporu.

Vzhledem k tomu, že se v první době porodní doporučuje ke zmírnění bolestí spíše pohyb a změny poloh, najdou maminky v pokojích různé „pomůcky“, které od bolesti uleví. Maminky se mohou protáhnout na balonu, žebřinách nebo speciálním vaku, uvolnit se v teplé lázni nebo pod sprchou a kromě toho se mohou zaposlouchat do tónů příjemné hudby. K relaxaci pomůže, pokud mají maminky zájem, i aromaterapie.

Zdejší lékaři poskytují při dlouhých a vyčerpávajících porodech epidurální analgezii, pokud ji rodička požaduje. Při fyziologickém porodu si může maminka zvolit i jinou než klasickou polohu na posteli. Může rodit například vsedě na porodní stoličce, vkleče, na boku, na porodním vaku, ve dřepu a lékaři umožňují i porod do vany. Pokud probíhá porod bez komplikací, vede jej ve všech porodních dobách samostatně porodní asistentka, jen u vlastního příchodu miminka na svět je přítomen lékař.

Lékaři i sestry tady preferují spíše „vyčkávací“ přístup - kontrolují průběh porodu, pozorují stav rodičky i miminka, vyhodnocují jej a případně odhalují anomálie. Snaží se co nejvíce podpořit přirozený porod, proto spíše podporují maminku k samostatné práci, než aby nějak výrazně zasahovali.

Po porodu

Bezprostředně po porodu zůstává maminka ještě dvě hodiny na porodním sále, aby měli lékaři možnost kontrolovat poporodní stav a předejít případným komplikacím. Už v tomto období si může tatínek užívat děťátko společně s maminkou. Doprovod může být také přítomen u poporodních vyšetření miminka.

Pokud nenastanou žádné komplikace a maminka i dítě jsou v pořádku, přikládá se miminko nejpozději do půlhodiny po porodu k prsu. Zlínská porodnice dodržuje všechna pravidla, jejichž dodržování vede k úspěšnému a dlouhodobému kojení.

Mezi ně patří i maximální, tedy nepřetržitý kontakt maminky s děťátkem - rooming-in je možný ve všech pokojích. Na oddělení šestinedělí jsou maminkám k dispozici čtyři jednolůžkové a 16 dvoulůžkových pokojů. Jejich standardní součástí je WC, sprcha i telefon. Dva jednolůžkové pokoje jsou zařízené jako nadstandardní - jsou navíc vybaveny lednicí, televizí, záclonou, umělými květinami a obrazy. Speciální pokoj pro pobyt tatínka se zbytkem rodiny porodnice nenabízí, ale pokud si to rodiče přejí, je možné přizpůsobit jejich přání jeden z jednolůžkových pokojů. Návštěvy jsou možné kdykoli. Starší děti maminek mohou na pokoje bez věkového omezení. Po fyziologickém porodu propustí lékaři maminku s děťátkem obvykle třetí či čtvrtý den domů.


Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně

Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín

Telefon: 577 551 111 (ústředna)

577 552 909 (příjmové oddělení)

Web: www.bnzlin.cz

E-mail: bnzlin@bnzlin.cz

Primář: MUDr. Zdeněk Adamík, Ph.D.

Vrchní sestra: Bc. Helena Novotná

Sekretariát: Markéta Štěpančíková

Ceny za služby:

  • Předporodní kurz: 670 Kč
  • Doprovod (bez kurzu): 490 Kč
  • Nadstandardní porodní pokoj: 1570 Kč
  • Nadstandardní pokoj pro maminku po porodu: 545 Kč/den
  • Poporodní pokoj pro pobyt celé rodiny: 1090 Kč/noc
  • Videozáznam plodu z ultrazvukového vyšetření: 270 Kč
  • Fotografie plodu z ultrazvukového
  • Individuální prohlídka porodních sálů: 130 Kč

Zajímavosti:

  • Lékaři i porodní asistentky zde podporují přirozený porod - pokud to není nutné, příliš do jeho průběhu nezasahují.
  • Po propuštění nabízí porodnice maminkám pomoc při kojení a běžně i návštěvní službu porodních asistentek v domácnosti. Tuto službu hradí zdravotní pojišťovna.
  • Počet porodů v roce 2005: 2510, v roce 2008: 2866

Proč rodit právě u nás?

Zlínská porodnice je perinatologickým centrem, které koncentruje rizikové a patologické porody nejen ze zlínského kraje, ale v případě potřeby i z jiných moravských regionů. Má špičkové vybavení pro maminky i pro novorozence. Personál se snaží vytvořit příjemné prostředí pro rodičky i jejich doprovod. Najdete u nás propojení alternativního vedení porodu se špičkovou medicínou.

MUDr. Zdeněk Adamík, Ph. D.

Více na http://www.maminka.cz/porodnice/detail/199

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Zlín, Těhotenské plavání, Špičkové vybavení, Poporodní stav, Jak, Perinatologické centrum, Vyčerpávající porod