Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak se s dětmi nezbláznit? Vytvořte si pevné body v běžném dni

Veronika Vlachová 13.  12.  2019
Je prakticky jedno, zda se staráte o jedno, nebo o víc dětí. Každé začátky nebo změny v rodičovství jsou náročné. Jak si zachovat duševní zdraví při výchově potomků, i když máte neustále práce až nad hlavu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chtěla jsem mít vždycky domácnost jako ze škatulky: všude utřený prach, vyluxováno i v těch nejmenších rozích a na stole čistý ubrus a čerstvé květiny. Všude chodit včas, a ještě sledovat módní trendy. Děti v mých představách samozřejmě poslouchaly na slovo. S příchodem potomků se náš byt spíš dal přirovnat ke stavu krátce před stěhováním nebo chvíli po tajfunu. A poslušnost potomků? Ta byla na hony vzdálená mé původně vysněné představě. Nervovalo mě to. Stejně jako vědomí toho, že trpím nedostatkem volného času, spánku nebo ticha o samotě. Jak přehodit výhybku před kolapsem, mentálním vyčerpáním nebo totální ignorancí? A co funguje nejlépe? 

Jak na vzdorovité dítě? Nebojujte s ním a buďte mu příkladem!

Zkonstruujte si typický den 

Vsadím se, že byste stejně jako většina současných rodičů hodně dlouho přemýšlela nad tím, jak vlastně vypadá váš typický den. Děláte některé úkony pravidelně každý den a ve stejnou dobu? Ranní kávu? Odpolední procházku? Večerní sledování filmu nebo čtení knihy před usnutím?

„Pro dnešní život mnoha rodin je spíše typická nahodilost a improvizace než pravidelnost,“ podotýká Kim John Payne, přední americký odborník na výchovu dětí, ve své knize Jednoduché rodičovství. Vytvořit si pevné body v běžném dni totiž znamená pro nás rodiče zjednodušení, které nám pomáhá mít vlastní život i chod dne pod větší kontrolou, a tím pádem i menší mentální zátěž. Pravidelné body, které se každý den se skálopevnou pravidelností opakují, ovšem dodávají i našim potomkům důležitý pocit jistoty.

7 pravidel, jak přežít první rok s miminkem. Spěte a nebojte se říct si o pomoc

Pokud vy i vaše dítě jasně víte, že se po snídani pokaždé vyráží na procházku, po večeři následuje koupání nebo po ulehnutí do postele následuje ukolébavka, získáváte větší pocit bezpečí a klidu v duši. Kim John Payne totiž tvrdí, že v nejpravidelnějších denních rytmech, v nejvýznamnějších okamžicích, jako je jídlo a koupání, hraní a odchod do postele, začínají malé děti vnímat své místo v celkovém rytmu rodiny. A to je důležité pro jejich sociální i kognitivní vývoj.

„Děti jsou závislé na rytmické struktuře dne: na jeho pravidelnosti, předvídatelnosti, na jeho pulzu. Spolehlivost a pravidelnost jim prospívají během celého dětství, ale zejména v prvních třech letech, kdy se učí hlavně nevědomky. Pravidelná struktura každodenního života dětem nejen dává pocit bezpečí, ale také jim umožní najít sebe sama,“ dodává americký odborník a výchovný poradce s více než třicetiletou praxí. Dobrou zprávou tedy je, že jakmile si my i děti navykneme na pravidelný režim, který se pozmění jen ve výjimečných případech, přitáhne to do rodiny větší pohodu, a tím pádem i méně náročné chvíle. 

Respektovat a být respektován: Proč některým tato metoda nefunguje?

My to děláme takhle 

Přestože pravidelnost v běžném dni možná evokuje pocit, že je v něm pak jen minimální místo pro spontaneitu, Kim John Payne zdůrazňuje, že jestliže si vytvoříte pár základních pevných bodů, kterých se každý den držíte, přinese vám to i mnohem větší prostor pro volný čas. Jak to? Děti se budou cítit bezpečně a nebudou vyžadovat tolik pozornosti rodičů, aby je ochránili, uchlácholili nebo v nich jen vzbudili potřebný pocit jistoty. Jako vedlejší efekt pravidelnosti dne Kim John Payne uvádí i další, neméně důležité položky: „Když se děti cítí v bezpečí, odváží se něco podniknout, příslib návratu jim umožňuje pouštět se do neprobádaných míst a tento cyklus se stane vzorcem jejich učení na celý život.“

Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?

V praxi jasný režim může vyřešit i takové situace, ve kterých rodiče často ztrácejí nervy i trpělivost nebo stojí před rozhodnutím, jak se zachovat. Třeba opakovaný důraz na mytí rukou, menší množství sladkostí nebo slušný způsob jedení. Například moje děti vědí, že u nás se mohou konzumovat sladkosti jen po snídani nebo po obědě. Často mi toto stanovené pravidlo, které jsme striktně dodržovali i my sami s manželem, vytrhlo trn z paty a ochránilo vlastní nervy před rupnutím. Třeba když při večerním nákupu získaly obě moje děti od prodavače lízátko. Namísto sáhodlouhých diskuzí, že ho chtějí rozbalit hned teď, si ho oba bez řečí vstrčili do kapsy a těšili se na čas po snídani. Jak totiž tvrdí Kim John Payne, slova typu „děláme to takhle“ znamenají pro dítě také „je tady pořádek a bezpečí“. Tam, kde existuje dobře zažitý rytmus, není potřeba tolik rodičovských příkazů a úsilí, snáze se tam také provádějí změny. 

Důslednost ve výchově: Jak se ji naučit a proč se vyplácí?

Pravidelnost vyžaduje i důslednost 

Zajistit si doma řád, aby vše bylo na svém místě, dítě se bez řečí už odkolébalo do vany, vyžaduje neustálé opakování činností. Ve stejném sledu, ve stejném čase. A čím menší dítě, tím lépe si tomuto režimu přivyká. U starších dětí, zejména po šestém roce věku, lze nastavit režim také, ale již složitěji a déle to trvá. Zatímco kojenec si zvykne za pár dnů. A pravidelnost jde ruku v ruce s důsledností: Třeba že bunda musí pokaždé viset na háčku; že po ukolébavce už je čas spaní; jakmile se ohlásí, že se půjde na procházku, znamená to i oblékání. Pak nebude tolik příležitostí vás vytočit doběla, že je kolem nepořádek, že děti neposlouchají nebo že si nestíháte při tolika povinnostech dojít ani na záchod. 

Důslednost není přísnost! Děti, které mají hranice, jsou v životě jistější

Čas na lásku 

Do pevných bodů, o kterých mluví zmíněný americký odborník na výchovu, ale nesmíme opomenout zařadit ani blízkost. Ten ojedinělý pocit vzájemnosti mezi rodičem a dítěte. Jak připomíná Laura Markhamová, klinická psycholožka a autorka bestselleru Aha! Rodičovství, pravidelný rozvrh činností by měl obsahovat i takové rituály, které od vás dítě samo vyžaduje, aby se cítilo bezpečně. Pokud je vaše dítě zvyklé se ráno pomazlit, najděte způsob, jak tento rituál dodržet – je to pro něj pevným základem celého dne. „Jediné, co vaše děti doopravdy potřebují, jsou milující rodiče, kteří jsou s nimi rádi,“ říká Laura Markhamová. 

5 rad, které se osvědčily švédským rodičům

První měsíce změny 

Pokud se s novým rodičovským úkolem potýkáte teprve několik dní nebo týdnů, nastavení režimu pomůže i vám, abyste přepnula z modu pracující ženy na milující a uvolněnou matku, která ze svého nového životního úkolu nebude co nevidět vyšilovat. Pevné body ve vašem dni vám také pomohou den s miminkem důstojně překlenout. Navíc první měsíce s novým přírůstkem by se měly nést skutečně v rodinném duchu. Tento krok je o to důležitější, pokud už jedno starší dítě doma máte: „Dejte rodinu na první místo, alespoň na několik měsíců. Výzkumy ukazují, že děti se mnohem snáze přizpůsobují příchodu novorozence, pokud se aktivně zapojují oba rodiče,“ píše Laura Markhamová ve své knize. 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Body, Kolaps, Malé množství, Výjimečný případ, Celé dětství, Módní trend, Pravidelný režim, Vedlejší efekt, Velká kontrola, Velký prostor, Sledování filmů, Švédský rodič, Výchovný poradce, Opakování, Stejná doba, Dobrá zpráva, AHA!, Sociální vývoj, Důležitý pocit

Video