Maminka.czNovorozenec

Jak se starat o pupík novorozence?

Markéta Kotlánová 16.  5.  2011
Po přestřihnutí pupečníku je třeba o pahýlek pečovat, protože může být vstupní branou pro infekci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodní asistentka vám právě představuje vaše miminko a vysvětluje, že ten malý nevzhledný pahýlek, který má místo krásného pupíčku, časem odpadne. Musíte se ale o něj pečlivě starat. Jak dlouho a nebude to vaše děťátko bolet?

Nejprve trocha teorie. Pupečník je spojka mezi maminkou a plodem v děloze, která zajišťuje, aby miminko mělo dostatek živin a jiných důležitých prvků a odvádí odpadní látky.

Po porodu přestává plnit svoji funkci a nemá pro dítko význam, pomalu proto uschne a odpadne. Po přestřihnutí pupečníku je však třeba o pahýlek pečovat, protože může být vstupní branou pro infekci.

Co hlava, to názor

Každý lékař i dětská sestřička má na péči o pupík jiný náhled. Zatímco jedna skupina doporučuje čistit jej co nejčastěji – v ideálním případě při každém přebalování –, ta druhá maminkám radí nechat pupeční pahýl být a nijak zvlášť o něj nepečovat a třetí zapřisáhle tvrdí, že pupík stačí čistit jen občas, například po celkové koupeli.

Ať už si vyberete jakoukoli možnost, je velmi důležité, aby byl čistý a v jeho okolí nebyly žádné projevy zánětu (silný zápach, zarudnutí kůže v okolí pahýlku - hlavně ve tvaru trojúhelníku nad pupíkem a zvýšení teploty). Jakmile podobné příznaky objevíte, obraťte se na dětskou lékařku přímo v porodnici, nebo po návratu domů uhánějte za svým pediatrem.

První pomoc pro novorozence: Jakou kosmetiku a léky mít doma?

V některých porodnicích maminka dostane pomůcky potřebné k péči o pupík k zapůjčení. Do jiných si tyto a třeba i jiné věci důležité při péči o děťátko musí donést sama. 

Doporučuji proto, abyste si při prohlídce zdravotnického zařízení, kde jste se rozhodla rodit, zjistila, co oddělení maminkám poskytne a co si musíte přinést z domova.

Pro péči o pupík je potřeba dezinfekce určená na kůži nebo šedesátiprocentní líh. Každá porodnice vám doporučí jiný přípravek, používání lihu údajně prodlužuje dobu spontánního odpadnutí. K odstraňování nečistot se hodí tampony, ale rozhodně ne ty vatové, protože vata by ulpívala na rance odlučujícího se pahýlku. Výborné jsou čtverečky z buničiny, které se obvykle používají při dezinfekci kůže před odběrem krve.

Další metody

V některých porodnicích se pupeční pahýl tzv. snáší, což znamená, že se odřízne. Provádí se to skalpelem a maminka se nemusí bát, že by to miminko bolelo.

V pahýlku nejsou nervy, a navíc už je v době, kdy se „odřízne“, uschlý. V jiných zařízeních se zase upřednostňuje spontánní odpadnutí a děťátko tedy odchází domů i s pahýlkem, který odpadne sám zhruba během jednoho až třech týdnů. Dále je možné jej odstřihnout nůžkami. Pupíček by neměl být schován pod plenkou, ale měl by být na vzduchu. Rozhodně jej nezasypávejte pudrem, ničím nemažte a nezalepujte.

V den, ve kterém dojde k odpadnutí pahýlku, není vhodné miminko koupat.
Důležité je sledovat krvácení. Pokud se v rance objeví pár kapiček krve, děťátko to určitě neohrozí, v případě, že by ale místo začalo krvácet více, je nutné okamžitě volat lékaře.

Do spontánního odpadnutí a následného zhojení se nedoporučuje děťátko koupat delší dobu ve vodě. Lepší je sprcha nebo otření vodou. Po úplném zhojení, tedy vytvoření jizvičky, není potřeba žádná speciální péče. Malým dětem, které ještě musíme koupat my, může být mytí nepříjemné, proto ho pojměte jako hru a zkuste do ní zapojit také tatínka.

Přečtěte si také

Novorozenec: všechno, co potřebujete vědět
Čím vás překvapí novorozenec
Pozor na deformování lebky u novorozenců. Rady jak tomu zabránit
Co napoví hmotnost po porodu a pár dní po něm?
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Dětská sestřička, Úplné zhojení, Star, Jak, Pupík, Speciální péče