Maminka.czNovorozenec

Jak se starat o pupík novorozence: Další metody

Markéta Kotlánová 16.  5.  2011
V některých porodnicích maminka dostane pomůcky potřebné k péči o pupík k zapůjčení. Do jiných si tyto a třeba i jiné věci důležité při péči o děťátko musí donést sama.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Doporučuji proto, abyste si při prohlídce zdravotnického zařízení, kde jste se rozhodla rodit, zjistila, co oddělení maminkám poskytne a co si musíte přinést z domova.

===Čtěte také: ===
První dny a hodiny

Pro péči o pupík je potřeba dezinfekce určená na kůži nebo eventuálně šedesátiprocentní líh (každá porodnice vám doporučí jiný přípravek, používání lihu údajně prodlužuje dobu spontánního odpadnutí) a k odstraňování nečistot tampony, ale rozhodně ne ty vatové (vata by totiž ulpívala na rance odlučujícího se pahýlku). Výborné jsou čtverečky z buničiny, které se obvykle používají při dezinfekci kůže před odběrem krve.

Další metody

V některých porodnicích se pupeční pahýl tzv. snáší, což znamená, že se odřízne. Provádí se to skalpelem a maminka se nemusí bát, že by to miminko bolelo.

V pahýlku nejsou nervy, a navíc už je v době, kdy se „odřízne“, uschlý. V jiných zařízeních se zase upřednostňuje spontánní odpadnutí a děťátko tedy odchází domů i s pahýlkem, který odpadne sám zhruba během jednoho až třech týdnů. Dále je možné jej odstřihnout nůžkami. Pupíček by neměl být schován pod plenkou, ale měl by být na vzduchu. Rozhodně jej nezasypávejte pudrem, ničím nemažte a nezalepujte.

V den, ve kterém dojde k odpadnutí pahýlku, není vhodné miminko koupat.
Důležité je sledovat krvácení. Pokud se v rance objeví pár kapiček krve, děťátko to určitě neohrozí, v případě, že by ale místo začalo krvácet více, je nutné okamžitě volat lékaře.

Do spontánního odpadnutí a následného zhojení se nedoporučuje děťátko koupat delší dobu ve vodě. Lepší je sprcha nebo otření vodou. Po úplném zhojení, tedy vytvoření jizvičky, není potřeba žádná speciální péče. Malým dětem, které ještě musíme koupat my, může být mytí nepříjemné, proto ho pojměte jako hru a zkuste do ní zapojit také tatínka.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Speciální péče, Úplné zhojení, Pupík, Jak, Star