Maminka.czZdraví

Jak se stravovat při těhotenské cukrovce?

Jitka Laštovičková 10.  5.  2016
Těhotenská cukrovka je poruchou metabolismu nejen sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Objevuje se u žen s genetickou predispozicí, roli ale hraje také váha i věk nastávající maminky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Trápí-li těhotnou ženu obezita nebo nadváha, je mnohem pravděpodobnější, že se u ní těhotenská cukrovka vyskytne. Ani štíhlým ženám se však zcela nevyhýbá.
S věkem je pravděpodobnost výskytu těhotenské cukrovky také vyšší. Rozhodně nelze tvrdit, že pokud se cukrovka nevyskytuje u některého z členů rodiny, že se těhotenská cukrovka neobjeví.  Může se objevit při druhém a dalším těhotenství, přestože při prvním těhotenství probíhalo vše bez potíží.

Jak se stravovat

Test na těhotenskou cukrovku nyní čeká v průběhu těhotenství každou těhotnou ženu. Když výsledky potvrdí, že má žena těhotenskou cukrovku nebo jsou hodnoty hraniční, lékaři jako první krok doporučují upravit stravování.

Ale není cukrovka jako cukrovka – přestože řada doporučení se u všech typů cukrovky shoduje, nemůžete se zcela řídit podle doporučení pro cukrovku 1. typu nebo cukrovku 2. typu.

Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy můžeme rozdělit na složité a jednoduché.

Nebojte se testu na těhotenskou cukrovku

Složité sacharidy (polysacharidy nebo také někdy nazývané škroby) – tyto sacharidy se tráví déle - náš organismus je nejprve musí rozštěpit na menší části, až poté se vstřebávají a zvyšují hladinu cukru v krvi. Jejich zdrojem jsou luštěniny, obiloviny a výrobky z nich (mouka, pečivo, knedlíky, sladké moučníky, těstoviny, kuskus a bulgur, aj.), pseudoobiloviny (amarant, pohanka, quinoa), dále také brambory a rýže.

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás vlastně znamená?

Jednoduché sacharidy (které mají sladkou chuť) se vstřebávají velice rychle – hladinu cukru v krvi tedy zvýší mnohem rychleji než potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů. Jednoduché sacharidy nalezneme v klasickém řepném cukru, třtinovém cukru, medu, sirupu z agáve, ovoci, zavařeninách, ovocných džusech, ovocných kompotech, sušeném ovoci. Menší množství mléčného cukru (laktózy) obsahuje také mléko a některé výrobky z něj – kefír, acidofilní mléko, jogurt, tvaroh. Určité množství jednodušších sacharidů obsahují i některé druhy zeleniny – zejména kukuřice, zelený hrášek, mrkev.  Jednoduché cukry nebo sirupy jsou také často součástí řady potravin, kde bychom je nečekali – uzenin, dochucovadel – kečupu, majonézy i hořčice, najdeme je i v sladkokyselých nálevech, cereáliích, apod..

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Sacharidy ze stravy vyřadit zcela nelze – opravdu se bez nich neobejdete. Pro tělo jsou zdrojem energie. Navíc potraviny, které je obsahují, jsou také zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Obecně v těhotenství není vhodné přijímat méně než 200 g sacharidů za den.

  • Omezte množství jednoduchých sacharidů, které přijímáte v potravě - nepřislazujte potraviny a pokrmy, preferujte neochucené mléčné produkty, a studujte složení všech produktů – nejlépe aby neobsahovaly přidaný cukr ani glukózový nebo glukózo-fruktózový sirup.
  • Ovoce konzumujte jen v menších porcích, nepijte ovocné džusy, spíše zařazujte zdroje složitých sacharidů s vyšším obsahem vlákniny (luštěniny, celozrnné pečivo, rýže natural, celozrnné těstoviny a kuskus, pohanka, quinoa). Pozor ovšem - ne každé pečivo, které má tmavou barvu, je celozrnné – řada pečiv je dobarvovaná a vícezrnné není totéž, co celozrnné.
  • Čím více zralé ovoce je, tím více jednoduchých sacharidů obsahuje. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno. Nezapomínejte, že ani ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.
  • Zcela zapomeňte na umělá sladidla a veškeré produkty, které je obsahují – a že jich není vůbec málo! Řada potravin, které mají snížený obsah cukru (tzv. „light“ potraviny), obsahuje nějaké umělé sladidlo. Umělá sladidla jsou chemické látky, u kterých není v současné době jisté, že je jejich užívání v těhotenství bezpečné.
  • Ani sladidla obsahující výtažky ze stévie (sladidla na bázi přírodních látek) nejsou v těhotenství vhodná. Nezbývá tedy než pečlivě číst obaly výrobků a potravinám a pokrmům se sladidly se vyhnout.
Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka  

Jak číst údaje na obalech

Nutriční údaje na obalech jsou obvykle uváděné na 100 g, někdy také na doporučenou porci daného produktu.  Sacharidy označují celkové množství sacharidů ve výrobku (jednoduchých i složitých), dále zde je uvedeno „z toho cukry“ – cukry jsou míněny jednoduché sacharidy.

Některé potraviny obsahují jednoduché sacharidy ve svém složení zcela přirozeně (ovoce, ovocné džusy, sladší druhy zeleniny), do některých potravin je ale přidán cukr nebo jiné zdroje jednoduchých sacharidů (např. glukozo-fruktózový sirup, apod.). Snažte se vybírat produkty, které neobsahují převahu cukrů, obsahují vyšší podíl složitých sacharidů.

Například místo zapečeného müsli, které obsahuje karamelizovaný cukr, zvolte ovesné vločky nebo celozrnné špaldové lupínky a přidejte k nim chia semínka nebo 2 lžičky nasekaných ořechů nebo plátkovaných mandlí. S mlékem nebo bílým jogurtem či přírodním polotučným tvarohem pak máte skvělou snídani.  (Pokud by se pravidelně objevovaly vyšší hodnoty hladiny cukru v krvi ráno nalačno, je vhodné mléčné produkty spíše na snídani nezařazovat.)

Důležitá je pravidelnost

Nepodceňujte důležitost pravidelného režimu. Denně zařaďte tři hlavní jídla s regulovanou porcí sacharidů, 2 menší svačiny a také druhou večeři – tak nejlépe udržíte hladiny cukru v krvi bez velkých výkyvů.

Pokud na jídlo často zapomínáte, jezte společně s rodinou nebo kolegy v práci nebo si nastavte upomínku v telefonu. Každé se tří hlavních jídel by mělo obsahovat zdroj sacharidů (zejména složitých, nejlépe s vyšším obsahem vlákniny), zdroj bílkovin (libové maso a ryby, vejce, mléko a mléčné produkty) a zeleninu.

Pomyslně můžete rozdělit talíř na třetiny. Bílkoviny mají nejvyšší sytící schopnost a jsou zdrojem potřebných aminokyselin, sacharidy jsou zdrojem energie (navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů s vyšším obsahem vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi), zelenina doplní porci a dodá vitamíny i minerální látky.

Pro zajištění dostatečného příjmu tekutin je nejvhodnější obyčejná pitná voda, můžete si do ní přidat pár plátků citronu. Vhodné jsou také ovocné čaje (spíše se vyhněte sypaným čajům, které obsahují kousky sušeného ovoce) nebo třeba šípkový čaj.

V první chvíli to může vše působit velmi složitě, ale věřte tomu, že to není žádná věda. Brzy si člověk vytipuje vhodné produkty a vyzkouší možné kombinace jídel, které by mu mohly vyhovovat. V případě, že váháte, jak by měla strava vypadat, určitě se neváhejte poradit s lékařem nebo nutriční terapeutkou. Ti pomohou nastavit s vámi vše tak, aby byla těhotenská cukrovka pod kontrolou.

Příklady vhodných jídel

Tipy na vhodné snídaně:

  • celozrnný chléb 70 g + budapešťská pomazánka z polotučného tvarohu a kapie 50 g + rajčata 100 g
  • ovesné vločky 50 g + bílý jogurt 150 g + jablko 70 g
  • žitný chléb 70 g + máslo 10 g + šunka nejvyšší jakosti 50 g + salátová okurka 150 g

Tipy na svačiny:

  • polotučné mléko 150 ml + chia semínka 1 pol. lžíce + jahody 100 g (vše pomixujeme na mléčno-ovocný koktejl)
  • žitný chléb 40 g + žervé 40 g + rukola
  • kefír nebo acidofilní mléko 250 ml
  • ovocný salát – hruška 80 g, pomelo 100 g

Tipy na vhodné obědy nebo večeře:

  • Kuskus s restovaným kuřecím masem a cuketou: kuskus (50 g syrového kuskus), kuřecí prsa 150 g, cuketa 200 g, koření (tymián, rozmarýn, sůl); kuskus promíchejte s půl lžičkou oleje a zalijte vroucí vodou, po chvíli promíchejte a přikryjte pokličkou; kuřecí prsa spolu s cuketou orestujte na troše oleje
  • Restovaná vepřová panenka s bulgurem, paprikami a cuketou: vepřová panenka 90 g, bulgur (50 g syrového bulguru), paprika červená a žlutá – 100 g, cuketa 100 g, lilek 100 g; lilek nakrájejte na slabší plátky a nechte jej chvilku vypotit, vepřovou panenku nakrájenou na menší kousky a papriky, lilek a cuketu orestujte na troše oleje (řepkový nebo rafinovaný olivový), bulgur vařte ve dvojnásobném množství mírně osolené vody než je množství bulguru do měkka)
  • Dušená brokolice s restovaným kuřecím masem s bramborem: kuřecí prsa - 150 g, brokolice - 200 g, brambory - 200 g; brokolici rozdělíme na menší růžičky a krátce povaříme ve vodě, na pánvi orestujeme kuřecí maso s vhodným kořením, na pánvi orestujte kuřecí maso nakrájené na malé kousky, přidejte brokolici a duste pod pokličkou společně s kořením, oloupané brambory uvařte v mírně osolené a okmínované vodě do měkka)
  • Brambory s polotučným tvarohem + salát: brambory vařené ve slupce (200 g) + 100 g polotučného tvarohu, cibule, paprika červená; omyté brambory uvařte ve slupce v osolené vodě do měkka, polotučný tvaroh smíchejte s trochou pokrájené cibule a červené papriky, osolte a dochuťte sladkou a pálivou paprikou
  • Zeleninový salát s tuňákem ve vlastní šťávě: tuňák ve vlastní šťávě - 80 g, zelenina – salátová okurka 80 g, rajčata 80 g, paprika 80 g, citronová šťáva nebo balzamikový ocet, olej olivový (panenský), žitný chléb 80 g; směs listových salátů, rajčata a salátovou okurku nakrájíme na malé kousky promícháme s trochou oleje, přidáme dle chuti citronovou šťávu nebo balzamikový ocet, smícháme s tuňákem ve vlastní šťávě "rozdrobeným na menší kousky", přidáme půl čajové lžičky panenského olivového oleje
  • Vepřová panenka s rozmarýnem, šťouchanými bramborami s cibulkou na doplnění zeleninový salát: vepřová panenka – 90 g, brambory – 200 g, cibule – 100 g, hlíva ústřičná 200 g, olej rostlinný; vepřovou panenku orestujte vcelku společně s cibulkou nakrájenou na proužky na troše oleje, později přidejte hlívu ústřičnou a duste společně do měkka, oloupané brambory uvařte v osolené vodě do měkka, rozšťouchejte je a promíchejte s částí orestované cibulky
Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Cukr, Salátová okurka, Libové maso, Jednoduchý sacharid, Budapešť, Rukola, Pitná voda, Zelený hrášek, Nasekaný ořech, Zralé ovoce, Polotučné mléko, Obiloviny, Hroznové víno, Sušené ovoce, Okurka, Zeleninový salát, Druh zeleniny, Šunka, Určité množství, Ovocný salát, Bílý jogurt, Celkové množství, Zdraví na Heureka.cz

Video