Maminka.czTěhotenství

Jak se v těhotenství bránit infekci močových cest? Pomůžou brusinky i D-manosa

Ženy jsou k infekci močových cest náchylné v průběhu celého života a těhotenství k tomu velkou měrou přispívá. Nic se nemění na pravdě, že nepříjemnou infekci mají na svědomí bakterie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zvětšující se děloha mimo jiné tlačí na močový měchýř, to způsobuje jeho nedostatečné vyprázdnění a bakterie, které by jinak byly odplaveny močí, se množí a způsobují infekci.

Příznaky zánětu močových cest se svou intenzitou liší. V akutní fázi je typické silné řezání a pálení při močení. Je to asi takový pocit, jako kdybychom z těla vylučovali žiletky. A to nás většinou velmi rychle přivede k lékaři.

Infekce močových cest: Pozor na studené meze i pitný režim!

Zkuste přírodní cestu

Při léčbě infekce močových cest už naše babičky doporučovaly brusinky, moc těchto červených bobulí má odpradávna své opodstatnění. Dalším šetrným pomocníkem je D-manosa.

Monosacharid, který je obsažen třeba v jablkách. Působí ve vylučovací soustavě a hledá zde škodlivé bakterie, které jeho působením ztratí schopnost uchytit se na sliznici močových cest. Bakterie jsou následně přirozeně z těla vyplaveny močí.

Brusinky i D-manosa jsou látky přírodního charakteru, a proto nepředstavují pro náš organismus žádnou zátěž. Naopak přirozeně cílí na nežádoucí bakterie v močových cestách a zabraňují jim zde škodit. Preparáty obsahující tyto dvě látky znamenají šikovnou zbraň v boji s infekcí močového ústrojí.

Klepněte pro větší obrázek

Důležité je dbát na pitný režim

K úplnosti prevence bychom určitě neměli zapomínat na dostatečný příjem tekutin. Ddbát na správnou hygienu, na toaletě se správně otírat, a to vždy zepředu dozadu, abychom nezanesli původce infekce do močových cest. Po milování je dobré dojít se vždy ihned vymočit a doporučuje se nosit bavlněné spodní prádlo.

Infekce močových cest není ničím příjemným a především během těhotenství znamená pro ženy riziko. O nasazení antibiotické léčby samozřejmě rozhoduje lékař, ale čím můžete péči o své zdraví doplnit, s tím poradí i lékárník.

VIDEO: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Infekce močových cest kojence
Pediatrie (poradna)

Infekce močových cest kojence

 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Pitný režim, Příjem tekutin, Nedostatečné vyprázdnění, Infekce, Močové ústrojí, Čest, Močový měchýř, Lída, Moc, Brusinka, Škodlivá bakterie, Měchýř, Dostatečný příjem, Bakterie, Antibiotická léčba, Celý život, Moč, Správná hygiena, Zátěž, Přírodní cesta, Velká míra, Cesta, Jak, Zdraví na Heureka.cz