Maminka.czZdraví

Jak se zbavit celulitidy? Poradíme vám, jak na to

16.  8.  2016
Určitě budete souhlasit s tím, že pokožka s drobnými hrbolky a dolíčky nevypadá vůbec pěkně. Změnou životního stylu a správně zvolenou péčí se však můžete celulitidy úspěšně zbavit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč se vlastně celulitida tvoří a proč jí bývají muži ušetřeni? Do určité míry za ni může genetika a také ženské hormony. „Za vznik celulitidy je zodpovědný ženský hormon estrogen. Podkožní vazivo žen je uspořádané jinak než u mužů, probíhá kolmo na povrch kůže, a právě estrogen vazivo změkčuje, tukové buňky, které v něm vytvářejí lalůčky, se mohou zvětšovat, vyklenovat vzhůru, vytvářet bouličky a ono typické vyvýšení nad povrch kůže.

Vyhledávané jsou i i speciální přístroje určené k redukci celulitidy.

 


Vazivové úpony zase mohou vtahovat pokožku směrem dovnitř. To způsobuje nerovnosti povrchu kůže v podobě hrbolků a vtažení kůže,“ popisuje vznik celulitidy doktorka Markéta Majerová, korektivní dermatoložka Medicom Clinic, kliniky plastické chirurgie a estetické dermatologie.

V novém roce bez pomerančové kůže? 6 fíglů, jak se zbavit celulitidy

Pomerančová kůže se nevyhýbá ani štíhlým

Právě zmiňované hrbolky na kůži vypadají jako pomerančová kůra, proto se tak celulitidě někdy říká a odborně se pak nazývá lipohypertrofie. Náchylnější k ní mohou být ženy s nadváhou, ale nevyhýbá se ani těm štíhlým, stejně tak dospívajícím dívkám. U nich však nebývá tolik viditelná, protože mají ještě hodně pružnou pokožku.

 

Podle intenzity postižení rozlišujeme čtyři stadia celulitidy.

 


Celulitida se může tvořit také během těhotenství, po porodu nebo i u žen v přechodu. Významně se na jejím vzniku podílí také životní styl včetně absence pohybu. Právě ten je pro udržení hladké pokožky bez celulitidy obzvlášť důležitý, zejména pak takový, při němž se prokrvují dolní končetiny. Celulitida totiž vzniká v místech, kde je snížený odtok lymfy.

Neodvádí se tak škodlivé látky z těla, ale naopak se hromadí v podkoží, tělo zároveň zadržuje vodu a pokožka ztrácí svou přirozenou pružnost i pevnost a to se projeví právě vznikem celulitidy. „Celulitida nejčastěji vzniká nejprve na zadních stranách stehen a pak postupně přechází na jejich vnitřní stranu. Později se objevuje také na bocích, v oblasti břicha a hýždí. Podle intenzity postižení rozlišujeme čtyři stadia celulitidy.

Zbavte se celulitidy jídlem

V prvním jsou viditelné příznaky celulitidy pouze při takzvaném štípacím testu. Při něm dvěma prsty vytvoříme kožní řasu a teprve pak bývá celulitida vidět. Ve druhém stadiu se nerovnosti na kůži projeví již při napnutí svalů nebo při bočním světle. Ve třetím stadiu jsou hrbolky běžně viditelné a ve čtvrtém bývá nález ještě komplikován otoky, případně velkým zvětšením tukové tkáně,“ vysvětluje doktorka Majerová.

Zaměřte se na svůj jídelníček

Na stavu kůže se vždy do určité míry odráží dlouhodobá skladba jídelníčku, a to platí samozřejmě také u celulitidy. Pokud se jí tedy chcete zbavit, omezte v jídelníčku cukry, smažená jídla, bílé pečivo i nejrůznější kořeněná ochucovadla. A především zlepšete svůj pitný režim.

Měl by se skládat hlavně z čisté vody bez bublinek, dále jsou vhodné neslazené ovocné a bylinkové čaje, případně čerstvě vylisované šťávy z ovoce nebo zeleniny. „Stav pokožky se často zlepší, pokud se podaří zhubnout pár kilo, které máme navíc v rizikových partiích,“ objasňuje odbornice a zároveň dodává, že není vhodné hubnout rychle, stejně tak nejsou pro pokožku dobré časté výkyvy váhy.

„Základem je zdravý životní styl s pestrou stravou a dostatečným příjmem tekutin. Důležitý je pohyb, který zvýší prokrvení a posílí svalovou hmotu v problematické oblasti hýždí, břicha a stehen, vhodné je proto například plavání, aerobik, tanec, jízda na kole, rekreační běh nebo chůze.“

Kromě úpravy jídelníčku a pohybu mohou do určité míry zlepšit stav celulitidy speciální tělové krémy určené k ošetření problematických partií. „Aplikace krémů má význam, pokud je spojena s masáží ošetřované oblasti,“ upozorňuje Markéta Majerová.

Lymfatické masáže proti celulitidě

Jako účinná obrana proti celulitidě jsou proto doporučovány lymfatické masáže. Ty totiž pomohou rozproudit lymfatický systém, a podpoří tak vylučování škodlivých látek z těla.

Pryč s dolíčky a jednou provždy!

Pozitivní účinky lymfatických masáží potvrzuje z vlastní zkušenosti také Eva, maminka dcery Evičky a syna Maxe. „Celulitida se mi zhoršila po prvním porodu, tehdy se mi osvědčil hlavně pohyb, především chůze, ať už venku, nebo na chodicím pásu ve fitku a také různé masážní krémy na tělo. Časem jsem začala pravidelně chodit na lymfatické masáže. Nejenže se celulitida výrazně zmenšila, ale zlepšila se také pružnost pokožky. Za nejúčinnější a vlastně i nejdostupnější recept proti celulitidě ale stejně považuji hlavně pohyb.“

Kromě úpravy jídelníčku a pohybu mohou do určité míry zlepšit stav celulitidy speciální tělové krémy určené k ošetření problematických partií.

 


Další možností je využití anticelulitidních zábalů, při nichž se využívá přípravků s prohřívacími účinky, například se skořicí nebo kofeinem. Pokožka se díky nim výrazně prokrví, tělo se také lépe zbaví škodlivých látek z podkoží a dochází k vyhlazení pokožky. Vyhledávané jsou i speciální přístroje určené k redukci celulitidy.

„Ty zvyšují prokrvení tkáně a zrychlí metabolismus v podkoží spolu s rekonstrukcí podkožního vaziva. K tomuto účelu je využíván nízkofrekvenční i vysokofrekvenční ultrazvuk nebo podtlaková masáž. Pro viditelný efekt je však nutné ošetření několikrát opakovat. Lze též zkusit kryolipolýzu, při níž dochází k podchlazení tukové řasy a následné apoptóze, tedy odumření tukových buněk.

Vhodná je také injekční lipolýza, kdy se vpravuje do partií zasažených celulitidou koktejl látek, které startují štěpení tuku. Ošetření pomocí přístroje LPG uvolňuje napětí a vyhlazuje celulitidu. Obnoví se krevní mikrocirkulace a činnost lymfatického systému nezbytného k odplavení odpadních látek z těla,“ vyjmenovává Markéta Majerová.

Výše zmiňované metody si sice s celulitidou poradí, není však vhodné je podstupovat, pokud jste těhotná, právě z důvodu zvýšeného prokrvování (to platí i pro používání krémů s kofeinem či dalšími látkami, které prohřívají pokožku). Během těhotenství proto raději dbejte na vyvážený jídelníček a přiměřený pohyb, pomoct vám může i nošení speciálních kompresivních kalhot a punčocháčů.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Krása a styl, pořad, Korektivní dermatoložka, Bílé pečivo, Pomerančová kůže, Povrch kůže, Dlouhé sezení, Vyvážený jídelníček, Celulitida, Ženský hormon, Lymfatický systém, Dospívající dívka, Zadní strana, Sedavé zaměstnání, Podkožní vazivo, Pór, Oblast břicha, Přiměřený pohyb, Medicom Clinic, Jízda na kole, Dermatoložka, Pořadí, Odbourávání, Zdraví na Heureka.cz