Maminka.czZdraví

Jak se zbavit vší? Jde to i bez chemie. Podívejte se, jak na to

Simona Procházková 19.  12.  2022
Víte, jak se zbavit vší pomocí přírody, a hlavně bez chemie? Poradíme. Tady jsou osvědčené recepty a triky, které v boji proti těmto urputným parazitům skutečně pomáhají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už dávno neplatí, že by se vši vyskytovaly pouze u dětí z rodin se sníženými hygienickými návyky. Všeobecně se vším a hnidám (nakladená vajíčka vší, která se drží na vlasech těsně u hlavy) velmi dobře daří v dětských kolektivech a bývá obvykle těžké a zdlouhavé se jich úspěšně zbavit. Navíc jsou vši stále odolnější proti běžným přípravkům, které si s nimi dříve uměly poradit.

VIDEO: Jak se zbavit vší?

Právě v podzimních a zimních měsících, kdy děti chodí do škol a školek, je výskyt těchto parazitů zvýšený. Víte, že zavšivení je hned po nachlazení druhým nejnakažlivějším onemocněním? Stačí jediná veška a máte doma problém. Základem prevence jsou pravidelné prohlídky hlavy a v případě zjištění nákazy pak je třeba rychle jednat. 

Odkud si můžete vši přinést?

Vším svědčí teplé a vlhké prostředí. Velmi lehce se přenášejí z hlavy na hlavu, například při blízkém kontaktu, ale i společně používaným hřebenem, vlasovými ozdobami, čepicí, ručníky, lůžkovinami. Nejvíce jsou ohroženy dětské kolektivy – mateřské školy, školy, kroužky, tábory.

Jak vypadá veš?

  • Dětská veš je hnědošedý bezkřídlý hmyz. Má tři páry nohou, jimiž se dokáže pevně přidržovat na vlasu, a dorůstá do velikosti sezamového semínka, žije na kůži vlasové pokožky.
  • Živí se krví, kterou saje z kůže. Každé její kousnutí velmi silně svědí a následkem škrábání se dosti často zanítí. Její vajíčka (hnidy) jsou menší než špendlíková hlavička a klade je na spodní část vlasu přiléhajícího těsně ke kůži.
  • Z nahnědlých hnid se líhne mladý hmyz už po osmi dnech od nakladení. Čerstvě vylíhlé vši jsou průsvitné, starší paraziti mají červenohnědou barvu.
  • Bělavé slupky vajíček připomínají lupy, s růstem vlasu se posunují dál a dál od kůže, podle nich je možné určit dobu zavšivení.
  • Spousta lidí si myslí, že vši znamenají nedostatečnou hygienu. Ve skutečnosti však tento nepříjemný hmyz klade svá vajíčka raději na čisté vlasy.

Vši nepřenáší žádné nemoci, přesto však jejich „majitelé“ mohou pociťovat zvýšenou únavu, podrážděnost i zvětšení lymfatických uzlin. Jde o reakci na látku, kterou veš při kousnutí vypustí do krve, aby se nesrážela a ona mohla klidně sát.

Střevní parazité u dětí: Při škrkavce můžou kašlat, roupy způsobují i bolest hlavy!

ČTĚTE TAKÉ: Nastává období vší. Jak se jich zbavíte? Praktické rady od zkušených matek

Zbavte se vší přírodně

Vyčesávání vší je základ

Při napadení je důležité důkladné vyčesávání. Speciálním hustým hřebenem (takzvaným všiváčkem) je potřeba vlasy denně pečlivě pročesávat. Nejlepším způsobem je mokré vyčesávání. Abychom dítě „nemučili“, naneseme na mokré vlasy trošku kondicionéru, který rovnoměrně rozetřeme. Vlasy pak dohladka rozčešeme a potom je systematicky pročesáváme hustým hřebenem, aby se odstranily vši z celé hlavy. Hnidy se odstranit nepodaří, jelikož lpí pevně na vlasech. Budeme-li tento postup pravidelně opakovat po dobu 14 dnů, zachytíme všechny vylíhlé vši dříve, než si znovu nakladou vajíčka.

Vši a aromaterapie

Tento hmyz můžeme odstranit i bez použití syntetických insekticidů. Éterické oleje – eukalyptový, levandulový, čajovníkový (tea tree), citronový či rozmarýnový – výborně hubí vši a zároveň i zmírňují svědění.

Éterický olej

Potřebujeme: 4 lžíce panenského olivového oleje, 2 kapky éterického oleje z eukalyptu, 2 kapky éterického oleje z levandule, 2 kapky čajovníkového éterického oleje

Postup: Přísady smícháme dohromady, vzniklou směs vmasírujeme do vlasové pokožky a vlasů, zabalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Před umytím pak vlasy důkladně pročešeme. Po umytí vlasy ještě opláchneme octovým roztokem (na ½ litru vlažné vody dáme 3 lžíce octa). Tento postup opakujeme denně po dobu 10 dnů.

Tip: Stejným postupem můžeme použít i silici rozmarýnovou, tymiánovou a citronovou (po 2 kapkách od každé).

Další recepty, jak se zbavit vší, najdete TADY.

Wolfberry esenciální olej Levandule BIO 10 ml Wolfberry esenciální olej Levandule BIO 10 ml
nabízí 6 obchodů za ceny od 82 Kč
POROVNAT CENY
Saloos esenciální olej Eukalyptus 10 ml Saloos esenciální olej Eukalyptus 10 ml
nabízí 29 obchodů za ceny od 69 Kč
POROVNAT CENY

Zábal z majonézy nebo sádla

Jestliže nemáme po ruce éterické oleje, můžeme si pomoct zábalem z oleje či majonézy. Připravíme si je tak, že vlasy a pokožku potřeme olejem či majonézou, zabalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny účinkovat. Tento postup opakujeme denně po dobu 10 dnů. Podobný zábal můžeme připravit ze silně osoleného vepřového sádla.

Seborea není ekzém. Jak se projevuje a jak ji správně léčit?

Česnek

Proti vším se doporučuje třeba i konzumace česneku. Jeho silné aroma ovlivňuje metabolismus a vylučování, a veš tak spolehlivě odpudí. Česnek obecně platí na všechny parazity, třeba i na roupy. Bohužel ho ale děti zrovna moc v lásce nemají. 

Nezapomeňte na dezinfekci hřebenů, lůžkovin a prádla

Jakmile se dítě zbaví vší, je nutné vyprat všechno ložní prádlo, oblečení a ručníky v pračce na 90 stupňů Celsia. Hřebeny a kartáče je třeba naložit do dezinfekčního roztoku. Po ošetření zavšiveného dítěte je nutná několikadenní kontrola ostatních členů rodiny.

Pravidelná kontrola vlasové pokožky je nutností

Vši se v dětských kolektivech objevují velmi často. Proto je vhodné dítě pravidelně kontrolovat. Nejlépe se zjišťuje jejich přítomnost ve vlasech nad čelem, pod ofinkou či za ušima.

Prevence vší

Preventivně můžeme dětem potírat ušní boltce neředěným levandulovým či čajovníkovým olejem (1 kapka na každé ucho). Tyto vůně totiž vším vůbec nevoní…

Témata: Zdraví, Děti, Školák, Děti a nemoci, Naše tipy, Dětské nemoci, Mateřská škola, Vlasy, příroda, kůže, Parazité, Hygiena, pokožka, Vši, Všiváček, Wolf, Hustý hřeben, Vlažná voda, Tymián, Zvětšení, Nejlepší způsob, BOLT, Parazit, Kontrola, Teplé prostředí, Zdraví na Heureka.cz