Maminka.czJak ušetřit

Jak šetří známé mámy: Komu říkají "kolenovrt" a kdo má z jednoho kuřete 3 obědy?

Dita Mrázková inb 15.  11.  2022
Doba utahování opasků už není jen prázdnou frází. Kvůli současné situaci ji pociťuje nejedna domácnost. Šetří se nejen energiemi, ale i na jídle nebo oblečení. A neplatí to jen pro sociálně slabší rodiny. Pomyslné opasky utahují i mámy z řad celebrit. Inspirujete se jejich tipy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zná to asi každá máma, která čeká prvorozené dítko. V průběhu těhotenství nakoupí výbavičku čítající několikero bodýček, ponožtiček, čepiček... Vždyť je to přece tááák roztomilé a miminko to rozhodně užije!

Realita je ale úplně jiná. Spousta té roztomilé výbavičky leží ve skříni netknutá a to nepočítáme dárečky od babiček nebo kamarádek. To, co jsme ale dřív považovali za automatické, má v kontextu dnešních dnů tak trochu nádech rozmarnosti. Skutečně dítko potřebuje osmery dupačky a pět dudlíků? 

Své o tom ví i známé maminky, které se rozhodly nějakou tu korunu ušetřit. Jak?

Gabriela Lašková

"Vždycky jsem se snažila šetřit a zbytečné neutrácet. Dnešní nelehká doba mě naučila být důslednější - jídlo dobře plánovat a využívat - z jednoho kuřete zvládneme připravit i tři jídla. Zbytky jídel nevyhazovat, naopak se učím ze všeho něco vymyslet. Velmi vděčné jsou husté polévky, tam využiju skoro všechno, hlavně zvadlou zeleninu. Peču také ve velkém buchty, obyčejnou bábovku mám vždy za chvilku a kluci ji ke svačině nebo snídani milují. Máme hodně oblečení po bratrancích a není mi cizí ani oblečení ze second handů, můj oblíbený je Brumla. Dříve jsem tam nakupovala hlavně z ekologického hlediska, ale dnes vítám, ze tím ušetřím. Maji navíc krásné věci a překrásné vánoční svetry..."

 

Kristýna Hrušínská

"No, popravdě, já nejsem příkladný šetřivý typ. Ale pravda je, že jsme doma snížili teplotu topení. To jo. A čas od času odmrazit ledničku je prý taky dobrý. Musím ale říct, že mě fascinuje jak navzdory zdražování pohonných hmot stále víc kolabuje doprava všude po republice. Že lidem sice zdražování vadí, ale stejně si natankují plnou a jedou tvořit kolony..."

Jak šetří známé české mámy? Ze zbylého pyré polévka pro rodiče, výbavička z druhé ruky, zákaz nakupování hloupostí

Romana Jákl Vítová

"U nás doma šetříme bez ohledu na aktuální dění, myslíme totiž na naši planetu. Šetříme světlem, když si vařím kafe, naleju si nejdřív vodu do hrnku a pak až do konvice, abych jí neplýtvala, třídíme odpad. Maso, které u nás zbyde, zamrazím bratrovi pro psa. Nakupuji míň, až se u nás všechno sní, teprve pak se jde na další nákup, nemám totiž ráda, když zůstávají zbytky. A současná situace mě o to víc motivuje k tomu, abych o ní mluvila i s dcerami. Rozhodně nedovolím, aby měly čtvery tenisky jen proto, že se jim líbí. Kupuji zkrátka jen to, co aktuálně potřebujeme." 

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak šetří Veronika Vieweghová a zpěvačka Veronika Stýblová ze skupiny Verona?

Přečtěte si celý článek!

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Slavné maminky, Mateřství, Rodina, Životy slavných, Rodina a vztahy, Praktické rady, Výchova, Celebrity, Dcera, herečka, jídlo, zpěvačka, Peníze, Moderátorka, oběd, Jak ušetřit, Kristýna Hrušínská, Nákupy, Inflační brzda, Romana Jákl Vítová, Verona, Gabriela Lašková, koučka, Spisovatelka, Veronika Vieweghová