Maminka.czNovorozenec

Jak seznámit psa s miminkem? Hlavně žádnou hysterii a přehnanou úzkost!

Simona Procházková 1.  12.  2019
Proč to zbytečně nedramatizovat a jak se dá předejít problémům? Když se budete držet několika pravidel, není se čeho obávat. Chvalte, povzbuzujte, neodstrkujte psa od děťátka a nezapomeňte na odměny. Co dál?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Máme doma psy, labradora a zlatého retrívra, jsou to právoplatní členové rodiny, kterým jsme byli zvyklí věnovat spoustu času a péče. Dobrosrdeční miláčci, kteří se rádi mazlí, zároveň jsou ale nekompromisní ochránci a hlídači. Když jsem otěhotněla, jen díky nim jsem nepřibrala dvacet kilo, protože jsme pořád pobíhali venku, nenechali mě zahálet. Jak se blížil termín porodu, čím dál častěji jsem přemýšlela nad tím, jak to provedeme, aby pejskové miminko dobře přijali, aby nežárlili a nenastaly nějaké problémy. Vím, že cítili, že se naše životy brzy změní, poznala jsem to z jejich chování. A spousta známých nás neustále častovala řečmi o tom, jak si po narození děťátka sotva vzpomeneme na to, že máme psy nakrmit, natož, abychom se s nimi dostaly každý den na dlouhou procházku nebo vyrazili na cvičení agility, jak byli zvyklí. Nechápala jsem, proč nás tím straší, a s manželem jsme se utvrdili v přesvědčení, že fakt, že se naše rodina rozroste, v žádném případě nebude mít za následek to, že z něj vyřadíme nebo budeme zanedbávat naše „čtyřnohé“ děti, které s námi žijí už šest let. Pociťovali jsme velkou zodpovědnost a snažili se udělat maximum, abychom naše psí společníky připravili co nejlépe na děťátko, které mělo přijít. A udělat z nich jeho nejlepší přátele, ty nejvěrnější, jaké může dítě mít,“ říká Anna (35), maminka čtyřleté Sofie.

Poradila se s řadou odborníků a cvičitelů, některé otázky řešila rovněž s lidmi, věnujícími se cannis terapii a samozřejmě hledala inspiraci, nápady a tipy od chovatelů na sociálních sítích. Zde máte ty nejlepší z nich. Jak tedy seznámit novorozeného potomka se psem? Co udělat po příjezdu z porodnice? A proč se nebát?

Důvěřujte, ale kontrolujte

V první řadě bude potřeba trpělivost a důslednost. Uvědomte si, že jakkoli své miminko milujete, pes byl u vás doma první, váš domov oprávněně považuje za své výsostné území. Vaším úkolem je pomoci mu pochopit, jaká je jeho role u vás doma. Jako „páníček“ musíte zůstat klidní ale rovněž být asertivní – dát psovi důvěru a zároveň vymezit jasné hranice (pokud například nechcete, aby pes později chodil do dětského pokojíčku, musíte ho to naučit už před narozením potomka). Jakmile bude mít jistotu, že mu věříte a máte vše pod kontrolou, ještě před příchodem dítěte, bude klidnější a později se jeho případné negativní emoce, pocit ohrožení, úzkost nebo agrese vůči novému přírůstku vytratí. Psi jsou šťastní, když mají pravidelný režim a jasně daná pravidla, tak se je nesnažte zničehonic měnit.

Věrný pes nespustil oči z rodící ženy, pak s ostatními přivítal miminko

Ukažte mu jiné děti

Jako úspěšná metoda se ukázalo seznámení psa, který není zvyklý na děti, s jinými mrňaty, a to nejlépe ve vašem domácím prostředí. Pozvěte ještě před porodem na návštěvu přátele, příbuzné nebo známé, kteří mají ratolesti. K malým, bezbranným mláďatům mají pejskové veskrze pozitivní vztah, dokážou instinktivně vycítit jejich zranitelnost. Když se s hosty domluvíte a vysvětlíte, o co vám jde, a návštěvu několikrát zopakujete, pes postupně zcela přirozeným způsobem přivykne na veškeré zvuky, gesta nebo pohyby, které jsou pro děti charakteristické. A ne vždy příjemné, že.

Zapojte ho do rutiny

Jakmile překročíte s miminkem práh domu nebo bytu, od první chvíle se snažte zapojit domácího mazlíčka do všech běžných každodenních činností, které s děťátkem děláte. Skvělým způsobem, jak začít, jsou společné procházky s kočárkem. Neodhánějte ho, nechte asistovat při koupání a přebalování, když děťátko usne, pomazlete se s ním, promlouvejte k němu, jednoduše mu věnujte pozornost. Hezkým nápadem je pořídit „přenosný“ pelíšek, který pokaždé položíte poblíž, aby vás měl pejsek na dohled, když se věnujete dítěti. Mezitím, co potomka krmíte, můžete ho pohladit a podobně.

Naučte ho čekat

Čím dříve, tím lépe. Pracujte v dostatečném předstihu na tom, aby pes dokázal správně reagovat na povel „čekej.“ Čeká vás práce, a to naučit ho, aby zastavil pokaždé, když uslyší tento příkaz. Usnadní vám to život, třeba ve chvílích, kdy budete s kočárkem manévrovat na přechodu pro chodce na rušné křižovatce a trnout hrůzou, aby se vodítko nezapletlo do koleček. Klidně si to vyzkoušejte párkrát nejdříve s prázdným kočárkem.

Batole a domácí mazlíček: Nikdy je nenechávejte spolu bez dozoru!

Seznamte ho se jménem, vůní i hračkami

Představte psímu mazlíčkovi jméno očekávaného děťátka, ať si zvykne, že ho bude slýchat pravidelně. „Moji psi zbožňují vycpaná plyšová zvířátka, takže jsem je už pár měsíců před porodem učila, které jsou jejich a které naopak pro miminko a ty jsou pro ně tabu. Trénovali jsme poctivě a byla to docela zábava. Vyplatilo se, dceřiných hraček si později téměř vůbec nevšímali, naopak, ještě jí je pomáhali hledat a párkrát jí je dokonce donesli,“ směje se Anna.

Až budete v porodnici, dejte partnerovi sebou domů cokoli s vůní nově narozeného člena rodiny – látkovou plínku, bodýčko, dupačky, dečku a požádejte ho, ať to nechá pejska očichat, vloží do pelíšku nebo prostě položí kdekoli doma, aby si vůni děťátka pes zapamatoval.

První setkání chce odvahu

Až si donesete zbožňovaný uzlíček z porodnice domů, předejte ho na chvíli někomu jinému a jděte se přivítat s vaším psem. Pozdravte ho, promluvte k němu, řekněte, že vám chyběl, pohlaďte ho nebo obejměte. A pak – seberte odvahu a nechte mu očichat nožičky dítěte. Buďte ve střehu a ručičky i obličej miminka držte prozatím z dosahu psa, mohly by ho totiž vystrašit trhavé, škubavé pohyby nebo podivné zvuky, pro novorozence typické. Mezitím, co pes „sonduje,“ opakujte jméno potomka. Zároveň mějte nachystané nějaké oblíbené lahůdky, kostičky nebo krekry, které pejskovi nabídnete. Ano, takový menší úplatek. Výborně podpoří proces seznamování s novým členem „smečky.“

Australský ovčák – povaha, výchova i v bytě, štěně, barvy: blue a red merle - Ábíčko.cz
Témata: Děti, Miminko, Rodina, Novorozenec, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, úzkost, domácí mazlíček, Úplatek, Hysterie, Labrador, Anna, Pejsek, Panic, Pes, Seznámení, Krekr, Potomek, Vodítko, Děťátko, Koleček, Krek, Vůně, Páníček