Maminka.czPraktické rady

5 tipů na přírodní repelenty, které fungují a vyrobíte je snadno doma

Simona Procházková 30.  6.  2022
Víte, že obtěžujícímu letnímu hmyzu se můžete ubránit i bez chemie a drahých přípravků z drogerie? Pomoc najdete v přírodě, na zahradě nebo ve spíži. Máme pro vás pár osvědčených přírodních receptů na domácí repelenty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přírodní repelenty vyráběly už naše prababičky, tak se jejich recepty zkuste inspirovat a vyzkoušejte lety prověřené receptury. Oproti těm kupovaným sice vydrží kratší dobu a aplikovat je musíte častěji, jsou ale šetrné k vaší pokožce i životnímu prostředí. Připravit je zvládne každý a není to nijak složité. Přesvědčte se, máme pro vás pět snadných a šikovných tipů.

Klepněte pro větší obrázek

Levandule

Levandule je téměř univerzální léčivkou a její vůně kromě toho, že nádherně uklidňuje, funguje zároveň jako přírodní odpuzovač dotěrného hmyzu, a to i klíšťat. Domácí repelent vyrobíte tak, že do velké zavařovací sklenice nasypete sušenou levanduli (květy i stonky), zalijete vroucí vodou, zakryté necháte louhovat do úplného vychladnutí a na závěr scedíte. Přidat můžete ještě lžíci vinného octa a pár kapek levandulového esenciálního oleje.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Jak si vyrobit levandulový repelent

Témata: Zdraví, Recepty, Praktické rady, léto, příroda, suroviny, vůně, Zahrada, Repelent, Recept, Chemie, Levandule, Hmyz, Ocet, Tip, Meduňka, Dom, Spíž, Zahrada na Heureka.cz