Maminka.czChování a vztahy

Jak si na mateřské udržet kamarádky? Empatie musí být na obou stranách

Jana Potužníková 16.  9.  2019
Když porodíte, nepotřebujete jen oporu v dobrém chlapovi. Potřebujete také okruh spolehlivých kamarádek, díky nimž překonáte nejednu probdělou noc nebo partnerské problémy vyvolané rodičovstvím. Ale kde a jak je hledat, „protřídit“ a ty správné si udržet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, je velká pravda, že sotva otěhotníte, okruh kamarádek se kolem vás promění. Přestáváte pařit, jezdit na wellness víkendy, otékáte i po obyčejné vodě, usínáte u večerníčku, zatímco spousta kamarádek kolem vás nakupuje nové bikiny a plánuje kariérní postupy… Rostoucí bříško vás pomalu v určitém smyslu odděluje od toho, co bylo, i od kamarádek, které se vždycky točily kolem vás. Mění se témata hovorů, informace, kterými s těhotenským bříškem i po porodu žijete. Mění se vaše životní hodnoty, a to všechno může s nejedním kamarádstvím opravdu zamávat. A to přesto, že se zuby nehty snažíte jej udržet. „Mateřství se nedá úplně pochopit, pokud ho člověk nežije. Nemůžeme se divit, že bezdětné kamarádky nerozumějí tomu, proč jsme najednou jiné,“ potvrzuje také mentorka a koučka Dagmar Kožinová.

Jak se po narození dítěte neodcizit s bezdětnou kamarádkou?

Pochopitelné ztráty

I já jsem o pár kamarádek přišla: i když některá z těch přátelství trvala deset let. Některé holky nejspíš „utečou“ i vám, ale to neznamená, že je necháte jít jen tak. Nejdřív je pochopitelně důležité udělat maximum pro to, aby zůstaly.
Podle Dagmar Kožinové to nepůjde bez komunikace a empatie na obou stranách, což znamená, že byste coby (nastávající) maminka neměla očekávat jen pochopení pro sebe, ale také chápat, že bezdětnou kamarádku plínky prostě nenadchnou, a nenutit jí je v každém hovoru.

Pak pro vás třeba taková kamarádka může být „spojkou“ se světem kolem, s módními trendy nebo tou, která vás dostane po porodu na cvičení. Ale pokud se i při tomto úhlu pohledu množí okamžiky nepochopení, doporučuje psycholožka a psychoterapeutka Mgr. Alexandra Hrouzková, PhD., abyste si položila už jen dva okruhy otázky: ČÍM TO JE, ŽE SE MI VZDALUJE? Vyhýbá se setkání ona? Nebo kamarádství zanedbávám já? STOJÍM O PŘÁTELSTVÍ S NÍ I NADÁLE, NEBO JSOU NAŠE CESTY TAK ROZDÍLNÉ, ŽE SI UŽ STEJNĚ NEMÁME CO ŘÍCI? Odpovědi už vám jasně řeknou, co vás v daném přátelství čeká nebo nečeká dál.

Všechno vím, všechno znám

V bezpečí pak ale nejsou ani přátelství s těmi, které už děti mají. To se pak totiž může stát, že zvlášť ty extrovertní rozdávají nevyžádané rady, že vás chtějí poučovat, určité věci či názory vám vnucují a absolutně nevidí, že vás tím neohromují, spíše ochromují.

Fanatické matky: moralizují a dávají nevyžádané rady. Jak na ně reagovat?

Úplně nové vztahy

Ale každá mince má naštěstí opravdu dvě strany, a pokud bych měla být upřímná: nikdy jsem nepoznala tolik nových kamarádek, jako když jsem byla s dcerou na rodičovské a mateřské dovolené. Některé se mi v životě mihly jen krátce – na sídlištních pískovištích nebo při setkávání se na trasách pravidelného kočárkování. Ale další mi vpluly do života třeba během kojeneckého plavání a už v něm jsou dobrých pět let, navíc s hřejivým pocitem, jako by ke mně patřily odjakživa.

Nové známosti přišly v jesličkách, školka přihrála po počátečních rozpacích dokonce jednu dvě „nejky“, o kterých vím, že se na ně můžu vždycky spolehnout… Zkrátka, ačkoli se o mateřství mluví v souvislosti se sociální izolací anebo výše zmiňovanými ztrátami, pravdou je, že právě během něj můžete přijít na chuť mnoha novým kamarádkám.

Takže: jak si hledat nové kamarádky, když máte na krku děti, oháníte se klidně i vyhraněnými názory nebo máte čtyřicítku na krku?

1. Otevřete se

„Myslím, že přátelství se prvně musíme otevřít. Přijmout někoho nového do života znamená pustit ho k sobě. Dovolit mu nahlédnout alespoň trošku pod pokličku,“ říká Dagmar Kožinová k úvodu hledání. A je asi jasné, že když potřebujete kamarádku, nemůžete ji vyhlížet s negativním přístupem. Je to vlastně podobné, jako když si hledáte nového partnera – tehdy se říká, že potřebujete být otevřená lásce, vyhledávat příležitosti, zkoušet se seznamovat klidně v tramvaji… S dětmi a při hledání kamarádek je tohle jednodušší: potomci samotní vám poskytnou dost motivů pro první rozhovory, a pak už se uvidí…

2. Věnujte tomu čas a důvěru

„Formálnější vztahy s dalšími ženami-maminkami lze navázat ihned: zapovídat se ve školce, v čekárně u lékaře, rozhlédnout se mezi sousedkami,“ potvrzuje psycholožka a psychoterapeutka Alex Hrouzková a ještě pokračuje: „Bližší vztah vyžaduje určitý čas. Až ten ukáže, se kterou z žen se setkávám opakovaně, protože mě setkání těší, zjišťujeme, že máme společné zájmy, životní styl, že se inspirujeme a rády si třeba pomůžeme s dětmi. Není to otázka týdnů, je to spíše otázka let, než se taková nová blízká kamarádka z jiné ženy vyvine. Není zde prostor tlačit na pilu.“ Což přesně potvrzuje moje praxe s kamarádkami z dceřiny školky. Oťukávaly jsme se bezmála dva roky, než jsme občas zašly na snídani, řekly si něco osobnějšího, pozvaly jedna druhou domů. Jednak na to v poklusu kolem dětí nebývá moc čas, jednak je – jak už jsme řekly – s přibývajícím věkem těžší jen tak na potkání někomu hned věřit. Takže, pokud vás v hledání nových kamarádek brzdí zatím obava, že si je nedokážete rychle pustit k tělu, věřte, že i ty, s nimiž se zatím možná jen lehce oťukáváte, mají podobné strachy jako vy. Důvěrné informace pouštějte postupně, všímejte si, jestli také nějaké „dostáváte“ – prostě pro to, abyste měla jistotu, že je tam jistá důvěra na obou stranách, že je vztah vyvážený.

Kamarádka nemůže mít děti. Jak ji podpořit? A co vůbec neříkat?

3. Do ničeho se nenuťte

Pokud jste se stala mámou dlouho po třicítce nebo jste jako já introvert, je to pochopitelně ještě o to těžší: uzavření do sociální izolace během mateřské vám může vyhovovat, a naopak můžete narážet na to, že vás oslovují ostatní maminky a vy z principu odmítáte bližší kontakt. „I pro introverty nebo maminky ve vyšším věku jsou ovšem přátelské vztahy důležité. Možná důležitější než pro mladší extroverty, a to zejména v době mateřství. Najednou nechodíme do práce, nemáme kolem sebe kolegy ani zákazníky a můžeme pociťovat skutečně sociální izolaci. A právě přítelkyně nám mohou dát pocit, že nejsme úplně samy,“ říká Dagmar Kožinová. Ovšem na druhou stranu, času tomu můžete dát opravdu hodně a nutit se do ničeho nenechávejte. Spíše občas vykoukněte z ulity, zkuste to a dejte něčemu šanci, než abyste systematicky oslovovala každou kolemjdoucí maminku a trápila sama sebe jen proto, že „byste měla mít kamarádky“. „Někdo má kamarádek více, někdo méně, někdo dokonce žádnou, pokud má například sestry či někoho jiného blízkého v rodině. Žena by měla vždy vnímat své potřeby a znát sama sebe i v tom, jak moc jakých vztahů v životě potřebuje, co jí v této oblasti vyhovuje,“ uklidňuje všechny nesmělé introverty nebo nedůvěřivé starší maminky Alexandra Hrouzková.

Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!

4. Buďte trpělivá

I když vám dítě, potažmo děti, nabídnou samy za sebe mnoho možností k seznamování se s mnoha maminkami, trpělivě si na ta svá nová osudová přátelství počkejte. Mockrát se vám jako kdysi při hledání partnera stane, že to pár schůzek bude vypadat o. k., ale pak se zadrhnete třeba na tématu příkrmů: jedna budete trvat na bio, druhá krmit z kupovaných skleniček… A ejhle, ustojí rodící se přátelství takové rozdíly?

Chcete přátelství s takovými názorovými diferencemi? Záleží to na vás, ale pokud si odpovíte negativně, je jasné, že tímto směrem už energii investovat nemusíte. A trpělivě zkuste zase dát šanci příštímu zárodku přátelství. Bez pocitu „selhala jsem, mně ty vztahy s kamarádkami nejdou“. To, že to pokaždé nevyjde, jsme zažily všechny od mateřské školky už mockrát, ne?

Témata: Láska a vztahy, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Chování a vztahy, Mateřská, Mateřská škola, Pracující matky, potkan, Dagmar Kožinová, Mince, Jak, Izolace, Vyhraněný názor, Přátelství, Introvert, Kamarádka, Empatie, Bikiny, Trasa, Alexandra, Náhled, Mater, Alex Hrouzková, Uzavření, Alexandra Hrouzková

Video