Maminka.czAdvent

Jak si s dětmi užít kouzelný adventní čas? Máme tipy na vánoční trhy, cukrárny, zážitky na horách i tvoření

sim 11.  11.  2022
Advent je pro dětské oči magické období. Vánoční stromečky na náměstích, nasvícené ulice, okna domů i balkony a ráno dobrůtka z adventního kalendáře, který je každým okénkem přibližuje k vytouženému večeru s dárky. Pro rodiče je ale advent spojen se spoustou zařizování a chystání. Zkuste alespoň trochu zvolnit tempo a užít si tohle kouzelné období společně s dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kde na to vzít čas? Udělejte si chvilku a zamyslete se, co opravdu musíte do Štědrého dne stihnout. Můžete něco z toho přehodit na někoho jiného, nebo dokonce úplně vynechat? Děti mnohem víc ocení společný výlet či procházku než umytá okna.

VIDEO: 5 tipů na zimní výlety v Plzeňském kraji

Baví vás péct cukroví? Skvělé, zapojte i děti a užijte si společné chvíle. Pečete 12 druhů jen kvůli tomu, že se to od vás očekává? Udělejte to letos jinak. Cukroví si můžete objednat třeba ve své oblíbené cukrárně nebo se domluvte s kamarádkou, která pečení miluje a cukroví má vždy tak výborné.

Velký úklid s mytím oken lze stihnout ještě v listopadu a během adventu pak stačí dělat jen standardní běžný úklid. Pokud vám to rodinný rozpočet dovolí, můžete využít úklidových služeb. Nebo nechte mytí oken a velký úklid až na jaro, Ježíšek přijde i tak.

Zredukujte počet dárků. Ušetříte tím peníze, čas s jejich sháněním i balením a v neposlední řadě vám doma nepřibude hromada věcí, kterým je potřeba najít místo a o něž je třeba se starat. V některých rodinách dávají dárky jen dětem. Jiné dodržují limit maximálního počtu dárků, který respektují i prarodiče a širší příbuzenstvo. Skvělým a rychlým dárkem pro celou rodinu mohou být on-line vstupenky na nějakou společnou aktivitu.

Vydejte se na vánoční trhy

S vánoční výzdobou vypadají náměstí najednou úplně jinak. Obdivujte jejich slavnostní atmosféru na vánočních trzích. Chcete si je pořádně užít? Ubytujte se v centru některého z měst, která jsou vyhlášená svou vánoční výzdobou i programem. V Česku bychom doporučili Prahu, Brno, Český Krumlov nebo Olomouc.

Užijte si první sněhové vločky na horách

Láká vás víc příroda než vánoční trhy ve městech? Vydejte se na hory. Stačí víkend a budete se cítit prostě nádherně. Dost možná tu s dětmi užijete první sníh. Hotely a penziony na advent chystají výzdobu a často i své vlastní cukroví. Na kouzelnou vánoční atmosféru se můžete těšit třeba v Amenity Hotel & Resort Špindlerův Mlýn a do apartmánů Bylo Nebylo ve Vítkovicích si můžete zajet na speciální adventní pobyt s pečením perníčků a výrobou adventního věnce.

Podívejte se do vesmíru, rozpoutejte zemětřesení, zahrajte si na detektivy. Science centra nadchnou děti i rodiče

Tvořte a zdobte

Využijte dětské kreativity a nadšení. Rády vám pomohou s výzdobou oken či adventním věncem. Výsledek možná nebude tak dokonalý, ale bude to vaše společné dílo, kterým se budete chlubit celému okolí. Můžete také s dětmi vyrobit dárky pro prarodiče. Poohlédněte se třeba po keramickém workshopu nebo babičce navlékněte náramek v jejích oblíbených barvách.

Navštivte zvířátka

Zajděte během adventu za zvířátky do zoo nebo na farmu. Zoo Hluboká se každý rok mění v doslova pohádkové místo s tisíci světýlky. A zimní projížďky po Safari Parku v Borovanech jsou nezapomenutelným zážitkem. Na adventní čas tu navíc obvykle chystají tematické akce. Máte v okolí nějaký útulek pro zvířata? Udělejte dobrý skutek a přineste jim s dětmi dárek v podobě granulí, konzerv nebo příspěvku na provoz.

Na horkou čokoládu a kousek dortu

Po procházce vyzdobenými ulicemi si dopřejte odpočinek v cukrárně či kavárně. Vychutnejte si horkou čokoládu se šlehačkou a nějakou vánoční specialitu. Kouzelnou vánoční atmosféru najdete třeba na Šumavě v Café Charlotte, kde vám nad hlavami jezdí vláčky, nebo v kavárně Káva s párou v Litoměřicích.

Témata: Děti, Rodina, Kam s dětmi, Rodina a vy, Cukroví, Tipy na výlet, Káva, Tvoření, Vánoce, Za zábavou, Výlety, Advent, Dárek, cukrář, Anglie, Ježíšek, adventní věnec, Cukrárna, Praha, Okno, ZOO Hluboká, Šumava, Jižní Čech, Olomouc, Vítkov, Káva na Heureka.cz