Maminka.czKojení

Chcete skončit s kojením? Buďte důsledná a obrňte se trpělivostí!

Simona Procházková 15.  8.  2018
Kdy je ten správný čas? Nenechte se ovlivňovat „zaručenými“ radami, kterými vás atakuje široké okolí, a řiďte se vlastním rozumem a intuicí. Každá máma nejlépe a nejspolehlivěji sama pozná, kdy a jak s kojením přestat. Jak udělat maximum pro to, aby tento zásadní krok byl pro vás i vašeho drobečka co nejméně stresující?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřské mléko je tím nejlepším, co můžete svému dítěti nabídnout, to je neoddiskutovatelná věc. Jde o vpravdě zázračný elixír, který obsahuje protilátky, které chrání před nemocemi (průjmy, infekce dýchacích cest, zánět středouší, cukrovka, anémie, alergie, astma i obezita)  a obsahuje všechny vitaminy i minerály, které miminko potřebuje.

Navíc podporuje správný vývoj kostí, lepší duševní vývoj, zvyšuje obranyschopnost a snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí. 

Lejla Abbasová předčasně porodila dva krásné chlapečky! Jak se jmenují?

Každý lékař vám potvrdí, že čím déle budete své zlatíčko kojit, tím lépe pro jeho zdraví a imunitu (plné kojení doporučují pediatři do 6 měsíců věku). Ovšem univerzální návod, co je málo a co už naopak možná trochu moc, vám nikdo nedá a vždy jde výhradně o vaše rozhodnutí.  

Myslíte si, že stačí kojit jen pár týdnů po porodu? Nebo byste naopak nejraději dopřávala mateřské mléko i tříletému batoleti? Co je správně a kdy už jste okolím považována za „divnou“? Jednoznačná odpověď neexistuje…

Muž už nechce další děti. Studium mi ale nedopřeje. Co dělat?

Spousta maminek si neví rady, co by vlastně měly udělat, aby postupovaly správně. Jenže nejde se řídit „tabulkami“ za každou cenu, vždy záleží v první řadě na potřebách dítěte. Sama se musíte rozhodnout, kdy nastává nejvhodnější doba kojence (batole) odstavit, ať už k tomu máte jakékoli důvody. A nikdo nemá právo vás kritizovat.

Vaše dítě, vaše rozhodnutí!

Kdy je vhodný věk k ukončení kojení? Co lékař, to jiný názor. Jde o velice individuální záležitost, každý kojenec je jiný a má odlišné výživové potřeby, nehledě na to, že někdy si žena nemůže vybrat, kdy se rozhodne s kojením přestat, protože mnohdy za ni rozhodnou například zdravotní potíže, nemoc nebo zhoršený psychický stav. Pak je namístě netrápit sebe ani miminko a bez výčitek přejít plynule na náhradní mléčnou kojeneckou stravu.

Svého, dnes čtyřletého syna jsem kojila něco málo přes šest měsíců, a i když jsem si bezprostředně po porodu malovala, že to zvládneme minimálně do prvních narozenin, realita byla jiná. Malému přestávalo mateřské mléko stačit, když byl u prsu, bolestivě kousal nebo mě používal jen jako vyhřívaný dudlík a usínal, trpěla jsem na nepříjemné záněty a oba jsme nakonec z celé situace byli ve stresu. Nějakou dobu mě trápily výčitky, že jsem nebyla trpělivější a nezkoušela to dál, lékař mě ale uklidnil, že jsem mu dala to nejlepší, co jsem mohla, a není na místě si cokoli vyčítat nebo přemýšlet nad tím, co je a není správné „podle norem“.

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Nejste špatná matka!

Při kojení hledá děťátko máminu tělesnou blízkost, lásku, něhu, útěchu a uklidnění, proto je odstavení tolik citlivá záležitost. Proto, ať už se rozhodnete s ním skončit kdykoli a z jakéhokoli důvodu, důležité je postupovat citlivě a šetrně. Dejte si na čas, nikdy nedělejte radikální řez ze dne na den. Takový postup by byl velmi stresující (pro obě strany) a čekaly by vás pravděpodobně hodně mrzuté dny a proplakané noci. Začněte tak, že budete plynule snižovat frekvenci kojení. V době, kdy většina maminek s kojením přestává, je už jejich ratolest zpravidla starší a není kojena plně. Naopak, ráda ochutnává zeleninové příkrmy, ovocné přesnídávky, polévky a kaše, takže má za vaše prso „kompenzaci“. A pozor, nikdy se nepokoušejte začít s odstavováním v době, kdy je vaše děťátko nemocné nebo se necítí dobře. Hodně dětí se ale vytrvale dožaduje kojení večer před spaním a zejména v noci. Na odbourání nočního kojení nejspíše proto dojde až nakonec. Buďte připravena na několik neklidných, ukňouraných nocí, kdy se možná nevyspíte, pokud jste se ale už k odstavení rozhodla, vytrvejte. Odborníci doporučují v této době se děťátku maximálně věnovat, hodně se s ním mazlit, abyste mu zajistila „náhradní“ intimní pocit blízkosti.

Kojení trénuje chuťové buňky a zvyká děti na rozmanitost chutí

Odstříkávejte a připravte si alternativy

„Ukončení laktace vyžaduje od maminky velkou trpělivost. Mějte připravenou vhodnou náhradu prsu pro denní i noční kojení (barevný hrneček s veselými obrázky, lahev s dudlíkem). Nejdříve vynechejte jedno z denních kojení, o které dítě jeví nejmenší zájem. Zhruba po týdnu vynechejte další denní kojení a dítěti nabídněte přes den dostatek tekutin a jeho oblíbená jídla. Takto se postupně přirozeně snižuje laktace, tedy tvorba mléka. Pokud je potřeba a prsy se stále nalévají, přebytečné mléko odstříkejte do úlevy. Pokud se maminka rozhodne pro náhlé odstavení, řekne například, že mléko už není, že došlo, a děťátku nabídne dostatek jiných tekutin. V obou případech můžete využít homeopatika. Ty změní chuť mléka, dítěti již mléko nechutná a kojení samo odmítá. Dále doporučuji bylinné čaje, které tlumí tvorbu mléka – zejména šalvěj, máta, třezalka a žen-šen,“ radí certifikovaná laktační poradkyně Ing. Tereza Berníková.

Když protestuje tělo

Bohužel, k ukončení kojení se někdy nerozhodnete dobrovolně, ale „nařídí“ vám ho aktuální zdravotní důvody nebo nečekané potíže, ať už fyzické nebo psychické. Důvodem k odstavení může být třeba plánovaná operace nebo další těhotenství. „Vždy záleží na samotné mamince, zda bude ochotná kojit obě děti současně. Pokud je starší dítě ještě malé, ochudily byste ho o potřebné látky z mléka. Pokud se ale jedná o dvouapůlletého prcka, kojení bych ukončila,“ říká Ing. Tereza Berníková. Běžné onemocnění matky, jako například viróza, není důvodem k ukončení laktace, a to ani pokud užíváte léky tlumící bolest nebo zánět (paracetamol, ibuprofen). V ojedinělých případech ovšem může lékař doporučit ukončení kojení, zejména pokud se jedná o časté záněty prsu, případně močového ústrojí či ledvin, kdy je nutné přeléčit onemocnění antibiotiky.

Kojení a znečištěné životní prostředí: Jsou v mléce škodliviny?
Kojení a nálady! Může stres ovlivnit kvalitu mateřského mléka?
Jakým potravinám se vyhnout při kojení?

 

 

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Praktické rady, Mata, Paracetamol, Zánět, Trpělivost, První narozeniny, Prsa, Běžné onemocnění, Zaručená rada, Maminka, Ovocná přesnídávka, Šalvěj, Zásadní krok, Správný čas, Nejmenší zájem, Denní kojení, Děťátko, Tvorba, Špatná matka, Anémie, Tříleté batole, Zdraví na Heureka.cz