Maminka.czKojenec

Jak správně pečovat o dětský chrup

Vanda Stöckbauerová 18.  7.  2011
Jak správně pečovat o dětský chrup
V případě, že se už vašemu miminku vyklubal první zoubek, je nejvyšší čas seznámit se s pravidly, jak správně pečovat o dětský chrup. Nezapomínejte především na to, že z hlediska prevence vzniku kazu představuje největší nebezpečí podávání sladkých nápojů během dne, a zejména v noci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná si říkáte, že věnovat zvláštní pozornost jednomu malému zubu je zbytečné. Jenže není to tak docela pravda, odborníci doporučují začínat s prevencí již od raného dětství.

První věcí, na kterou se zaměřte, je redukce příjmu cukrů. Největší nebezpečí totiž představují slazené nápoje, zejména v kojenecké láhvi. Dítě učte pít z hrnečku a nenechávejte ho konzumovat ani pitíčka z papírových krabiček s brčkem, protože tekutina zůstává příliš dlouho v pusince.

K pití svým ratolestem podávejte neslazený čaj (nejlépe ovocný) nebo vodu a tuto zásadu dodržujte také v noci. Rovněž je nezvykejte na sladkosti, což je výhodné i jako prevence rizika obezity. Dětem kolem jednoho roku čistěte zuby 1x denně večer po krmení. Používejte zubní kartáček pro nejmenší děti, který má velmi jemná vlákna a na plošce určené k čištění vyznačenou tzv. dávkovací značku.

Také můžete vyzkoušet jen zvlhčenou gázu nebo „prsťáček“ (zubní pasta v tomto věku ještě není potřeba). Čistěte pečlivě všechny plošky zubů, a jakmile se prořežou první stoličky (ve věku 12–16 měsíců), čistěte zuby již 2x denně 2–3 minuty. V této době už používejte zubní pastu pro nejmenší děti se sníženým obsahem fluoru. Jak na to?

Kartáček potřete pouze v rozsahu dávkovací značky. U dětí od 2 let množství pasty odpovídá velikosti malého hrášku. Pokud vaše ratolest zubní pastu odmítá, nenuťte ji a za pár dní pokus zopakujte.

Nepříjemný červík

Jak poznáte, že se tvoří zubní kaz? Vše začíná jako malá bílá skvrnka, která se objevuje hlavně na plochách zubů obrácených ke rtu či tvářím, většinou ji však neuvidíte, protože zuby pokrývají sliny. Na žvýkacích plochách stoliček se mohou objevit také hnědavé nebo černavé skvrnky, které však nemusí vždy představovat zubní kaz. Abyste předešli omylům, je vhodné navštívit zubního lékaře už v době, kdy dítě dosáhne věku jednoho roku, aby se na všechna podezřelá místa podíval odborník. Zubař může provést i testy na určení množství mikrobů ve slině (vysoký výskyt ukazuje na reálné riziko vzniku zubního kazu).

S potomky proto pravidelně dvakrát ročně docházejte na preventivní prohlídky. O tom, zda se kaz vytvoří, rozhoduje kvalita povrchu skloviny, složení slin, a zejména skladba a způsob přijímání potravy. Jak již bylo řečeno, největší „zlo“ představuje pití sladkých nápojů a velké riziko spočívá také v častém příjmu sladkostí. Velmi důležitá je i frekvence příjmu potravy. Dítě by mělo jíst 5x denně a mezi hlavními jídly by nemělo přijímat žádné sladkosti, ty by případně měly být součástí hlavního jídla. Tím, že na zubní povlak působí cukry, se zvyšuje aktivita mikrobů. Také se produkuje velké množství kyselin, pH na povrchu zubu klesá a dostává se pod tzv. kritickou hodnotu, při které dochází k demineralizaci zubní skloviny. Za normálních okolností je hodnota pH zpět ve vyšších hodnotách za 1–2 hodiny po jídle. Pokud je však příjem cukrů častý, pH se do bezpečných hodnot nedostane, sklovina se neustále demineralizuje a vzniká zubní kaz. Další důležitou zásadou je, že by maminky neměly ochutnávat jídlo ze stejné lžíce, kterou krmí svého potomka – zabrání se tak přenosu mikroorganismů do úst dítětě.

Kartáček je základ

Pro děti se vyrábějí zubní kartáčky s rukojetí, která je tvarována tak, aby ji mohly snadno uchopit a udržet. Podle toho jsou kartáčky určeny pro děti od 1 od 2 let, od 3 do 5 let a potom pro ty školního věku. Zubní pasty jsou rovněž speciálně připravovány pro naše nejmenší, a to nejen co se týče jejich chuti, ale i složení.

Jaké jsou další důležité zásady? Od tří let si dítě čistí zuby samo, je však potřeba ještě mu je potom „dočistit“, aby byl plak řádně odstraněn. Kousací plošky stoliček čistěte pohyby horizontálními, ostatní krouživými. Zuby se čistí 2x denně, ráno po snídani (eventuálně i před ní) a večer před spaním. Dbejte na to, aby vaše ratolest poté již nic nejedla, a v případě, že má žízeň, dejte jí pouze čistou vodu. Děti od 6 let věku mohou navíc používat i zubní nit a ústní vodu bez obsahu alkoholu, která chrání a posiluje zubní sklovinu.

Je libo fluor?

Složení a kvalitu skloviny ovlivňuje především průběh vývoje zubu a do jisté míry také dědičnost, můžete ji však podpořit i podáváním fluoridů. Pasty s jejich obsahem snižují při pravidelném používání kazivost chrupu, nejsou však vhodné pro nejmenší děti (používají se až kolem 2. roku věku). Pro představu: pasty pro nejmenší děti obsahují 250–400 ppm (ppm je jedna miliontina celku). U dětí předškolního věku (5 let) již můžete používat pastu s obsahem 1000 ppm fluoru, před tím je však nutná konzultace se zubním lékařem.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Dětský chrup, Pec, Dětský, Největší nebezpečí, Chrup, Skvrnka, Zubní nit, Jak, Vysoký výskyt, Sklovina