Maminka.czPediatrie (poradna)

Jak správně vybrat dioptrické brýle pro dítě?

Simona Procházková 22.  4.  2021
Drobné vady zraku jsou u dětí poměrně časté. Do 15 let se objeví až u třetiny z nich. Pokud se ukáží, je třeba začít je co nejdříve řešit s očním lékařem a věnovat pozornost výběru kvalitních a funkčních dioptrických brýlí. Jak na to poradí MUDr. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost, to jsou nejčastější oční vady, které trápí už malé děti. Podle lékařských odhadů trpí oční vadou čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Čím je dítě menší, tím složitější je oční vadu rozpoznat. U řady dětí se proto diagnóza zjistí až po nástupu do školy. A to je pozdě.

Neléčená oční vada v prvních letech života může vést až k trvalému oslabení zraku. Předpis brýlí u dětí má svá specifika a patří výhradně do rukou očního lékaře. Zkorigování dioptrické vady má zásadní vliv na správný vývoj zraku a prevenci vzniku tupozrakosti a šilhání. Odchylky od normy je nutné včas odhalit a léčit, přičemž nasazení správných brýlí je zásadní podmínkou. Proto by rodiče, pokud se jim zdá, že se zrakem jejich potomka není cokoli v pořádku, neměli návštěvu očního lékaře zbytečně odkládat.

Více než to, jak dítě v brýlích vypadá, by mělo vždy zvítězit hledisko funkčnosti, pohodlí a hlavně bezpečnosti. Rodiče musejí počítat s tím, že se brýle u dětí musí často měnit, ať už s ohledem na změny dioptrií, růst obličeje, nebo proto, že brýle dříve poškodí.

Jídelníček pro oči: Které potraviny jíst pro dobrý zrak?

Pro malé děti doporučujeme nošení dioptrických brýlí s plastovými obrubami. V případě pádu je u nich menší riziko, že se poraní. Školním dětem už je možné pořídit brýle s kovovými obrubami. V takovém případě jsou lepší celokovové, protože více vydrží. Brýlové čočky u dětí jsou vždy tvrzené.

Zásadní je dbát na prevenci očních vad. Dětský zrak potřebuje podněty, ale také dostatek odpočinku. Prospěje mu vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy A, E a C, dostatek omega-3 mastných kyselin, zinku nebo luteinu, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce. Správnému vývoji svědčí také více pobytu na čerstvém vzduchu. Důležité je dohlédnout na správné osvětlení dětského pokoje a pracovního stolu. A rovněž omezit dobu strávenou u počítače.

FOTO: Istock.com

VIDEO: Děti, které necvičí, budou celý život ty nešikovné, varuje Kristýna Přibylová ze sítě dětských tělocvičen Monkey's Gym. 

Problémy se zrakem v těhotenství: Co nepodceňovat a kdy jít k lékaři?
Mezi nejčastější oční vady u dětí patří také tupozrakost nebo šilhání
Chraňte oči dětí před sluncem. Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?
Témata: Zdraví, Děti, Pediatrie (poradna), Praktické rady, Poradna pro rodiče a děti, brýle, Zrak, Astigmatismus, Vada, Obruba, Lékař, Klinika, Kristýna Přibylová, Pavel Stodůlka, Gemini, Oční vada, Tupozrakost, Zdraví na Heureka.cz