Maminka.czDětské kolo

Jak vybrat kolo pro dítě? Pozornost věnujte hlavně správné velikosti

Simona Procházková 4.  4.  2022
Nejdůležitějšími kritérii, kterými byste se měli řídit při nákupu dětského kola, jsou velikost, celková hmotnost, materiál a konstrukce rámu, snadná a pohodlná ovladatelnost. Co všechno potřebujete vědět a jak neuděláte při výběru chybu? Odborníci poradí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odpověď na otázku, jak koupit to správné kolo, které bude dítěti maximálně vyhovovat a „sedne mu“, je poměrně jednoduchá: Vybírejte podle velikosti a úrovně dovedností. Dětská kola se totiž standardně vyrábějí ve čtyřech velikostech a každá z nich disponuje potřebnými komponenty, které dítěti umožní osvojit si novou dovednost co nejpřirozenějším způsobem. Poradíme vám, jak ho vybrat, aby jízda byla radostí a příjemným zážitkem, i když se třeba rozhodujete pro nákup po internetu. 

VIDEO: Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo

Nekupujte větší kolo!

Nikdy nepořizujte větší kolo s tím, že potomek do něj časem doroste. Parametry se vždy musí individuálně přizpůsobit věku a schopnostem malého jezdce. „Rodiče nejčastěji chybují v tom, že dítěti vyberou příliš velké kolo, aby mu co nejdéle vydrželo. Vydrží, ale radost z jízdy se mnohdy nedostaví, případně se změní v odpor. A není se čemu divit, komu by se chtělo bojovat s nadměrným a těžkým bicyklem? Dítě musí naopak při jízdě s kolem splynout, proto musí být kolo pohodlné a snadno ovladatelné,“ říká Karel Studnička ze Ski a Bike Centra Radotín.

Správnou velikost kola zjistíte testem

Aby dítě bylo schopné kolo pohodlně ovládat, musí mu být akorát. „Ideální velikost zjistíte snadno, a to tak, že necháte dítě postavit se obkročmo přes horní rámovou trubku. Mezi ní a rozkrokem musí zůstat alespoň na pěst místo. Je-li to méně, kolo je pro dítě velké, a naopak,“ vysvětluje Kateřina Princová, odbornice na dětskou cyklistiku ze specializovaného obchodu Skibi Kids.

Důležitá je také vzdálenost od sedla k řídítkům. Malý jezdec by měl být schopen při sezení v sedle bez problémů uchopit řídítka. Výšku sedla nastavte tak, aby dítě dosáhlo nohama na zem.

Tipy, jak naučit dítě jezdit na kole. Pomůže odrážedlo a tříkolka

Kdy je čas na první kolo?

Dobrým tréninkem na jízdu na kole jsou odrážedla, na kterých mohou děti jezdit a procvičovat balanc a stabilitu zhruba od dvou let. Ta správná doba, kdy můžete potomka „přesadit“ z odrážedla na kolo, nastává mezi třetím a čtvrtým rokem. Kola pro nejmenší jezdce bývají obvykle vybavena odnímatelnými balančními postranními kolečky. Ideální ale je, když se dítě naučí na odrážedle a pak rovnou usedne na větší kolo bez koleček.

Nejmenší kola jsou dvanáctky

Velikost dětských kol je udávána v palcích. Ta nejmenší jsou tzv. dvanáctky, dále se vyrábějí šestnáctky, dvacítky a čtyřiadvacítky. Číslo udává průměr ráfků pneumatik v palcích. Pokud bude i dvanáctka pro vaše dítě ještě velká, počkejte a vyberte mu prozatím odrážedlo, na němž po odrazu jede a musí udržovat rovnováhu. Zároveň se naučí zatáčet a odhadovat vzdálenost.

Na kolech 12 a 16 se brzdí zpětným záběrem pedálů, i když obvykle mají i přední pákovou brzdu. Dětská kola ve velikosti 20 již mají přední i zadní pákovou brzdu a volnoběh. Malí cyklisté se na nich učí brzdit a správně dávkovat brzdnou sílu. Dětem, které již zvládají cyklistické základy, můžete pořídit dvacítku se zadním měničem převodů a pomalu ho můžete zasvěcovat do tajů řazení. Velikost 20 je také první, u níž najdete modely s přední odpruženou vidlicí, což usnadní první pokusy o jízdu v náročnějším a nezpevněném terénu. Poslední velikostí dětských kol je 24 (juniorská kola), která nabízí již prakticky stejné vybavení jako kola pro dospělé (kromě přehazovačky a odpružené vidlice také tzv. přesmykač, takže se dítě naučí kombinovat přední a zadní převod).

Video: V kolika letech je bezpečné jezdit s dítětem na kole? Je lepší cyklosedačka nebo vozík?

Pět chytrých rad, na co se zaměřit při nákupu dětského kola

  • Nekupujte nápadně levný výrobek, u kterého se dřív nebo později ukáže, na čem výrobce ušetřil.
  • Sledujte, jak propracovaný a z jakého materiálu je rám kola a jaká je kvalita jeho zpracování.
  • Zajímejte se, jakými komponenty je kolo vybaveno (brzdy, sedlo, světla a odrazky, zvonek, košík, úchyt na lahev…).
  • Celková hmotnost kola pro děti by měla být co nejnižší.
  • U pákových brzd vyzkoušejte brzdové páky, aby byly dobře ergonomicky tvarované a padly do dětské ruky, aby brzdu dítě pohodlně „umáčklo“.
Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Děti a sport, Sport, Pohyb, materiál, Dětské kolo, Kolo, Pedál, Skibi Kids, Velikost, Karel Studnička, Rám, Celková hmotnost, Internet, Říp, Kateřina P, Konstrukce, Kateřina Princová, Správná velikost, Brzda, Sport na Heureka.cz