Maminka.czTěhotenská poradna

Jak správně vybrat těhotenskou a kojicí podprsenku?

Simona Procházková 11.  4.  2021
Během těhotenství často prsa začnou růst rychleji než bříško a jejich velikost se pak rychle mění. To samé platí po porodu, kdy do hry vstoupí ještě kojení. Jak si tedy v tomto životním období vybírat spodní prádlo? Poradí Zdeňka Sahulová, specialistka z e-shopu se spodním prádlem Astratex.cz.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prsa se na svůj zásadní úkol, tedy kojení, začínají připravovat už během těhotenství, proto se často začínají zvětšovat už v prvních třech měsících. Rostou totiž mléčné žlázy v prsou uložené a budou růst až do porodu, aby se v nich vytvořil dostatek mateřského mléka.

Vaše běžná podprsenka vám tak zřejmě brzy začne být těsná. Právě tehdy je čas pořídit si těhotenskou podprsenku, která je extrémně důležitá. Zejména rychlým růstem jsou prsa hodně namáhaná a bez dostatečné opory by rychle ochabovala a tvořily by se na nich strie.

Jak vybrat těhotenskou podprsenku?

Protože se kůže prsou v tomto období stává hodně citlivou, je důležité pohodlí a také materiál. Právě z těchto důvodů se často těhotenské podprsenky vyrábí z jemných antibakteriálních materiálů.

Podprsenka by měla být dostatečně elastická, abyste při každém dalším zvětšení prsou nemusela kupovat novou nebo vás někde neškrtila. Zároveň však musí být z výše zmíněných důvodů velmi pevná. Vzhledem k rostoucímu bříšku je lepší volit podprsenky bez kostic, které by mohly tlačit, anebo si vyberte měkké kostice.

Vůbec nejoblíbenější však jsou bezešvé podprsenky z mikrovlákna, které jsou elastické, pevné, poskytují oporu a zároveň se přizpůsobí při růstu. Mají antibakteriální úpravu, jsou velmi prodyšné a lze je nosit v podstatě až do porodu.

Jsou krásnější než kdykoliv předtím! Podívejte se, jak slavným Češkám sluší těhotenská bříška

Jak vybrat kojicí podprsenku?

Po porodu je pak třeba vyměnit těhotenskou podprsenku za kojicí. I ta by měla podpírat poprsí, které je v období kojení těžší, a poskytovat mu oporu tak, aby si udrželo tvar. Zároveň by měla umožňovat snadné a diskrétní kojení. Tuto funkci obvykle plní odepínatelná přední část košíčku, díky které můžete dítě nakojit bez nutnosti svlékat či odhrnovat celou podprsenku. Košíčky se nejčastěji upínají na ramínkách každý zvlášť a je tedy možné je odepnout jednou rukou

Také kojicí podprsenka by měla být ideálně vyrobená z prodyšných a antibakteriálních materiálů. Je velmi důležité, aby prádlo nikde neškrtilo nebo netlačilo. Tím byste si totiž mohla zablokovat mléčné kanálky, což může vést až k zánětu prsní žlázy.

Zásadní je vybrat správnou velikost. Nákup kojicí podprsenky doporučujeme nechat až po porodu, nejlépe po prvním týdnu od narození dítěte. Mléko se totiž v prsou začne tvořit přibližně až třetí den po porodu a nalévání prsou skončí zhruba do 48 hodin.

Pokud si přesto chcete kojicí podprsenku koupit už před porodem, abyste si ji mohla vzít s sebou už do porodnice, udělejte to nejdříve v posledním měsíci těhotenství, kdy je velikost prsou víceméně ustálená. Je však třeba počítat s tím, že se začátkem kojení se prsa znovu zvětší, kupte si tedy košíčky o číslo větší.

U správně padnoucí podprsenky by prsa měla do košíčků přesně zapadnout, kostice by měly přiléhat k žebrům, v žádném případě nesmí spočívat na prsou. Košíček by měl být dostatečně velký, aby z něj prsa ‚nepřetékala‘. Je důležité myslet také na to, aby se do podprsenky vešla ještě případná absorpční vložka a aby zde bylo místo při nalití prsou mlékem.

VIDEO: Podívejte se jak se obecně vybírá podprsenka a kdy se začala nosit?

FOTO: Istock.com

10 příznaků, které vám i bez testu prozradí, že jste těhotná
Proč je dobré sportovat i v těhotenství a jaký pohyb je nejlepší?
Na tohle se připravte v prvním trimestru! Znáte největší rizika?
Témata: Těhotenství, Porod, Kojení, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenská poradna, Kojicí podprsenky, Velikost, Spodní prádlo, Podprsenka, Prso, Zdeňka Sahulová, Prsa, Košice, E-shop, Těhotenské podprsenky na Heureka.cz