Maminka.czKojenec

Jak správně vykoupat miminko?

Kateřina Černá 25.  8.  2010
Jak správně vykoupat miminko?
V porodnici Vám techniku správného koupání ukáže sestra. Jakmile však dorazíte domů, bude to už jen na Vás a případně na novopečeném tatínkovi. Tento článek by Vám měl poradit ve všem, co ke správnému koupání budete potřebovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Jak často koupat?

Naše babičky koupaly svá dítka denně. Nyní to však lékaři příliš nedoporučují. Optimální frekvencí pro děti do roku je spíše 1 – 3krát týdně. Častější koupání může vysušit a podráždit pokožku. Dítě by se nemělo nechávat ve vodě příliš dlouho, na opláchnutí stačí 5 až 10 minut.

Děti od jednoho roku, pokud je koupání baví, můžeme nechávat ve vaně delší dobu. I ve dnech, ve kterých miminko nekoupeme, bychom neměli na hygienu zapomínat. Je třeba prohlédnout veškeré záhyby (mezi faldíčky, za uchem, pod paží,...) a všechny drobné nečistoty odstranit vatou namočenou do dětského olejíčku.

2. V čem dítě koupat?

Kojenec se může koupat v kbelíku nebo ve vaničce. V kbelíku voda vydrží déle teplá. Vaničku s nožičkami můžeme postavit kamkoliv se nám to hodí a kde bude koupání nenáročné pro naše záda. Obtížnější je však přenášení naplněné vaničky spolu s jejím následným vyléváním.

V tom má výhodu dětská vanička bez nožiček. Vhodným pomocníkem je také lehátko do vaničky, díky kterému nemusíme dítěti přidržovat hlavičku a budeme tak mít obě ruce volné. Do jednoho roku by mělo mít dítě speciální vaničku nebo kbelík, koupání ve velké vaně se nedoporučuje zejména kvůli všemožným infekcím.

3. Co si na koupání připravit?

Velmi doporučuji nachystat si před koupáním vše, co budeme potřebovat, aby se nám nestalo, že budeme muset odběhnout a mokré dítě nosit po nedostatečně vytopené místnosti nebo dokonce nechat samotné ve vaně. Ke koupání budeme potřebovat podložku na přebalování, vlhčené ubrousky, vaničku případně kbelík (někteří používají i protiskluzovou podložku nebo lehátko do vaničky) emulzi do koupele (pro starší děti může být i mýdlo), dvě žínky, olejíček nebo krém na namazání po koupání, vatové tyčinky do oušek, osušku, teploměr do vody a 1krát za týden i šampón.

Mnohé věci potřebné ke koupání můžete koupit na internetu (

www.moje-miminko.cz/detska-hygiena/

www.nunynek.cz/katalog/zbozi/koupani,-hygiena-a-zdravi

www.zdravotnipotreby.cz/detske-a-kojici-potreby/detska-kosmetika/),

zbylé seženete v lékárně nebo drogérii.

4. Jak by koupání mělo probíhat?

Ideální dobou pro koupání dětí je večer, před posledním krmením. Pro mnohá miminka je to příjemným rituálem před spaním. Před samotným koupáním si nachystáme všechny potřebné věci.

Místnost, ve které koupání probíhá, by měla být vytopena přibližně na 25 stupňů, v chladnějších měsících je na vytopení ideální teplomet. Voda by měla být ještě teplejší (35 – 37 stupňů).

Do vody se během prvních pár měsíců doporučuje přidávat pouze emulzi do koupele speciálně pro kojence, mýdla se zpočátku vyvarujte. Pokud nepoužíváte lehátko, je třeba dítě celou dobu držet pod hlavičkou a levým ramínkem tak, aby se hlavička neponořila. Dítěti sundáme plenu a zadeček očistíme vlhčeným ubrouskem. Položíme dítě do vody a začínáme s mytím. První na řadě je vždy obličej, na který používáme speciální žínku.

Další žínkou umyjeme tělíčko a nakonec zadeček. Dobu koupání zkrátíme na minimum, poté miminko zabalíme do osušky a usušíme (pouze přikládáním ručníku, nikoliv třením). Nakonec dítě namažeme, pročistíme mu ouška, dáme plenu a oblečeme.

Témata: Děti, Kojenec, Dětská kosmetika, Mimi, Jak, Dětská kosmetika na Heureka.cz