Maminka.czŠkoly

Jak to bude od prvního září fungovat ve školách? Tady máte kompletní přehled covidových opatření

Simona Procházková 30.  8.  2021
Kdy se budou děti povinně testovat na covid? A co bude s těmi, které rodiče otestovat nenechají? Bude výuka probíhat v rouškách? A jak to bude fungovat v jídelně nebo družině? Budou se moci všichni účastnit hudební výchovy a tělocviku?Přinášíme přehledný souhrn aktuálně platných opatření pro školáky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pozítří se děti vrátí do lavic a všichni si samozřejmě přejeme, aby v nich vydržely pokud možno déle než do října. Jaká pravidla budou se začátkem nového školného roku platit pro žáky a studenty? Na co se musí připravit děti v mateřských, na základních a středních školách? 

Ministerstva školství a zdravotnictví ustanovila jednotné zásady, podle kterých by měly od začátku září fungovat jednotlivé stupně školských a vzdělávacích zařízení. Co tedy školáky s nástupem do lavic čeká?

  • Žáci základních škol a studenti středních škol a středních odborných učilišť budou na začátku školního roku otestováni na covid antigenními testy (případně PCR testy, pokud si je škola zajistí na vlastní náklady), a to rovnou třikrát. Konkrétně hned 1. září, druhé kolo testování proběhne 6. září a třetí pak 9. září.
  • Pro žáky prvních tříd, kteří jdou prvního září do školy vůbec poprvé, byla udělena výjimka a otestováni budou ve svých třídách až 2. září, aby jejich „první školní den“ proběhl v rámci možností co nejklidněji a nejpohodověji.
  • Školy by měly v maximálním možném rozsahu dodržovat homogenitu skupin a omezit slučování tříd a skupin dětí, například v družinách a školních klubech, eliminovat střídání učeben a sdílení učebnic a pomůcek.
  • Školy by měly zřídit speciální prostor nebo místo pro případnou dočasnou izolaci nakaženého nebo jedince, u nějž se během vyučování objeví příznaky nemoci, ať už pedagoga nebo žáka či studenta, do doby, než odejde domů nebo si jej převezme zákonný zástupce
I více než 5000 korun: Výdaje na školáky jsou vysoké. A rodiče se bojí dalšího zavření škol

Základní a střední školy:

  • Výuka bude probíhat bez roušek, roušky zůstanou povinné jen na chodbách (výjimku mají děti s mentálním postižením nebo závažným zdravotním důvodem, který musí potvrdit lékař).
  • Pokud zákonní zástupci odmítnou své dítě otestovat, bude muset ve třídě nosit roušku a nesmí rovněž zpívat nebo cvičit uvnitř. Ale pozor, jen prvních deset dní, toto nařízení totiž vyprší s koncem testování, tedy 10. září.
  • Pokud rodiče odmítnou povinnou ochranu nosu a úst u svého dítěte, to bude muset zůstat po tuto dobu doma, škola ovšem není povinna poskytovat a zajišťovat v tomto případě distanční výuku.
  • Žáci jednotlivých tříd se mohou potkávat, i když se to spíše nedoporučuje.
  • Pokud to počasí dovolí, tělesná výchova by se měla odehrávat prioritně na venkovních sportovištích.
  • Školám se nedoporučuje pořádat hromadné akce (divadelní představení, besedy, koncerty…), měly by zároveň výrazně omezit pohyb cizích lidí po budově.
  • Měl by být kontrolován a regulován počet strávníků ve školní jídelně.
  • Škola je povinna zajistit pro všechny vhodné podmínky pro osobní a provozní hygienu. Děti a zaměstnanci musí mít k dispozici tekoucí pitnou a teplou vodu, tekuté mýdlo v dávkovači, dezinfekci a nejlépe ručníky na jedno použití.
Co by mělo dítě umět před nástupem do školky? Poznat své oblečení, jíst příborem a vysmrkat se

Mateřské školy:

  • Pro předškoláky v mateřinkách neplatí povinnost antigenního testování na začátku školního roku.
  • Mateřské školy nemají uloženou povinnost kontrolovat zdravotní stav každého dítěte, budou ale dohlížet, aby se v kolektivu nevyskytovaly děti s příznaky infekčního či respiračního onemocnění.
  • Pokud konkrétní dítě vykazuje jakékoli příznaky nemoci již ráno při příchodu do školky, může být ihned odesláno domů.

Jak to bude s karanténou  ve školách?

  • První dvě kola školního testování budou z pohledu případného uvalování karantény jednoduchá: před 1. zářím totiž spolu žáci nebudou trávit čas ve třídě a druhý termín testů, 6. září, připadá na pondělí. Komu tedy v těchto dvou termínech vyjde případně test pozitivně, bude odeslán na potvrzovací PCR test, zbytek třídy se nadále učí bez přerušení.
  • Při třetím termínu testů, tedy 9. září, se už ale bere v potaz tzv. pravidlo dvou dnů. Do karantény zamíří tedy všichni žáci a studenti, kteří s nakaženým přišli v posledních dvou dnech do kontaktu. Jakmile se nákaza potvrdí PCR testem, musí se nechat otestovat také všichni ostatní spolužáci ze třídy. V opačném případě se všichni vrací k výuce.
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Školství, Školák, Základní škola, Školy, Střední škola, covid, Mýdlo, Back to school, Jídelna, Třída, Test, Kompletní přehled, Žák, Září, Výuka, Škola, Rouška, Zář, PCR test