Maminka.czChování a vztahy

Jak trávit čas s batolátkem

Kateřina Černá 24.  10.  2010
Máte doma batolátko a pomalu už Vám docházejí nápady, jak s ním aktivně trávit volný čas? Okolo druhého roku přestávají dítěti domácí hry stačit a kromě návštěvy pískoviště mnohdy ocení i další aktivity.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V současnosti existuje nepřeberné množství klubů, kroužků a všemožných dalších akcí, ze kterého si vybere snad každý rodič i dítě.

Mateřská centra

Tato centra naleznete dnes již v každém větším městě a maminkám s dětmi nabízí širokou škálu různých kurzů. Pro batolátka jsou to nejčastěji různé pohybové kroužky od sportovních po taneční. Dále zde pak často najdete lekce zaměřené na výtvarnou činnost či zpívání s učením se nových říkanek.

Zajímavý kurz nabízí například mateřské centrum Pavouček (Chodov), kroužek je zaměřen na děti chystající se do školky. Nejenže tam hrají různé hry, ale hlavně si tam batole zvykne na dětský kolektiv a krátkodobé odloučení od maminky.

Seznam mateřských center můžete najít na:
http://www.ententyky.cz/materska-centra.
Další seznam včetně rozlišení podle krajů najdete na:
www.firmy.cz/Instituce-a-urady/Sdruzeni-a-spolky/Detske-spolky-sdruzeni/Materska-centra.

Některé kurzy jsou pro maminky s dětmi, jiné pro děti samotné. Pokud má Vaše batolátko nějaký samostatný kroužek, Vy si zatím můžete odpočinout nebo využít dalších služeb mateřského centra a absolvovat přednášku nebo kurz (například angličtiny, yogy, keramiky, atd.).

Plavání s batolaty

Známější a rozšířenější kurzy jsou plavání s kojenci. Proč však tuto aktivitu neabsolvovat i s batoletem? Pokud chodí do kurzu již od svých prvních měsíců, není třeba s ním přestávat. S batolátkem však můžete jít do bazénu již sama. Samozřejmostí je nafukovací kruh nebo minimálně rukávky a ostražitý dozor. Doporučuje se, aby s jedním dítětem byla jedna dospělá osoba.

Pokud máte dvě děti a chcete se jít koupat s oběma najednou, je dobré požádat kamarádku případně si zaplatit chůvu, abyste nebyla na obě děti sama. Určitě je potřeba zajít se podívat do bazénu dříve, než se tam vypravíte s dětmi. Zeptejte se, jak dlouhou dobu máte k dispozici v šatně. Vysprchování, osušení, oblečení a vyfoukání vlásků totiž zabere spoustu času. Zjistěte si také, v jakou denní dobu je návštěva bazénu z hlediska obsazenosti nejvýhodnější. Pokud máte tu možnost, zvolte bazén, kde mají děti výběr od brouzdaliště, vířivky s horkou vodou až po klasický hluboký bazén.

Seznam zařízení, které nabízí plavání pro děti, najdete na www.infodomecek.cz/clanky.php.
Mnohé bazény či aquaparky nabízejí vstup pro děti do tří let zdarma, tak toho neváhejte využít. Plavání je vhodné nejen ze zdravotního hlediska, ale zároveň to je pro děti zajímavá činnost a příležitost k vybití přebytečné energie.

Solné jeskyně

Pokud Vy i Vaše dítě potřebujete relaxovat, možností pro Vás může být solná jeskyně. Její návštěva se doporučuje pro děti od roku a půl. Běžně se užívá jako podpůrná léčba pacientů s dýchacími a alergickými problémy, solnou jeskyni však navštěvují i lidé zcela zdraví. Více informací o solných jeskyních najdete na www.solne-jeskyne.info. I do těchto zařízení mají mnohdy batolata vstup zdarma.

Hudební kroužky

Pokud chcete rozvíjet hudební sluch a smysl pro rytmus už u batolátek, můžete Vaše dítě přihlásit do hudebního kroužku. Pravděpodobně nejznámější a nejrozšířenější organizací nabízející kurzy již pro děti od 4 měsíců je hudební škola Yamaha. Děti zde hrají na jednoduché rytmické nástroje, poslouchají různou hudbu nebo hrají pohybové a rytmické hry. Více informací se dozvíte na stránkách www.yamahaskola.cz.

Jednorázové akce

Kromě pravidelných kroužků se můžete s batolátkem účastnit různých jednorázových akcí. Mnohá mateřská centra například nabízí víkendové pobyty pro maminky s dětmi, a to s různou tématikou. Akcí na jedno odpoledne máme na výběr celou řadu od pouštění draků, přes dětské karnevaly, táboráky či vystoupení dětských „hvězd“. Pokud například Vaše dítě doma předvádí neuvěřitelné taneční kreace na hudbu Míši Růžičkové, není nic jednoduššího, než se podívat na její stránky a zjistit termín vystoupení ve Vašem městě. Spoustu tipů na takovéto akce najdete na www.ententyky.cz/program.

Budu velmi ráda, když se s námi podělíte o své zkušenosti a zážitky s trávením volného času s batolátky.

Témata: Chování a vztahy, Hudební škola, Hluboký bazén, Mateřské centrum, Čas, Podpůrná léčba, Dospělá osoba, Kreace, Zajímavá činnost, Solná jeskyně, Jak, Pavouček