Maminka.czNovorozenec

Jak uklidnit pláčící miminko? Vyzkoušejte metody našich babiček

Tereza Víchová 9.  11.  2016
Jestli sháníte tipy pro spokojené děťátko, které nepropláče celé dny a noci, zeptejte se svých babiček! Co totiž fungovalo po staletí, není třeba ničím nahrazovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vybíráte kočárek a nemůžete se rozhodnout, zda hliníkovou, nebo černou konstrukci? Mrkněte spíš detailně, jestli váš favorit dokáže dítě houpat. A ta rychlozavinovačka má sice nádhernou barvu a k postýlce se přesně hodí, ale stará dobrá klasická peřinka vám možná udělá větší službu. Které metody našich babiček zažívají renesanci?

Co vlastně miminka potřebují?

„Je napapaný, přebalený, není mu zima nebo horko?“ ptá se vás možná maminka nebo babička, když bezradně stojíte nad plačícím miminkem a už nevíte kudy kam. A v klasické otázce, kterou jste určitě už aspoň jednou slyšela, je obsaženo vše.

Jak naučit dítě spát celou noc  


Pomineme-li potíže typu bolení bříška a přidáme-li k uspokojeným základním potřebám ještě pocit jistoty a bezpečí, vyjde z této rovnice s trochou snahy spokojený novorozenec.

Zabalte ho do peřinky

Když mi tchyně po prvním porodu vyprávěla, jak „děti a housata“ mají být v teple, mávla jsem nad tím rukou a syna, ztraceného ve velkém prostoru postýlky, donekonečna přikrývala dekou a různě obkládala polštářky. Pořiďte si klasickou péřovou peřinku nebo najděte na půdě polštář a miminko do něj pevně zabalte.

„Děti do třetího měsíce věku, které pravidelně leží, spí a odpočívají na tvrdé podložce, se nemohou uvolnit,“ vysvětluje rodinná poradkyně Kateřina Novotná. „Nemají pocit jistoty, bezpečí a stálého tepla, proto bývají často nespokojené, plačtivé, neklidné, unavené a mrzuté.

Kolébejte, ale pozor na bezpečnost miminka


Zabalení do měkké peřinky, která udržuje kolem těla vrstvu nehybného vzduchu a zahřívá ho při stálé teplotě, přináší miminku potřebný pocit jistoty a bezpečí.“

Houpejte

Pamatujete na svou babičku v houpacím křesle? Kdo by to nemiloval, bez ohledu na věk. Celé těhotenství se i vaše dítě jemně pohupovalo v bříšku a teď ho položíte do kočárku nebo postýlky? S tím se každé miminko nesmíří.

„Houpání je napodobením života v děloze, pro děti je uklidňující,“ objasňuje Kateřina Novotná. „Během celého svého vývoje v děloze bylo dítě kolébáno a tento rytmický pohyb miluje i po svém narození. Od pradávných dob rodiče svá miminka houpali a kolébali, tak proč s tím přestávat?“ Protože si „na to zvykne“, leknete se okamžitě a představíte si, jak houpete školáka v první třídě.

Kolébka budoucnosti se při pláči miminka sama začne houpat a vydávat zvuky


Nestrachujte se a užívejte si houpání spokojeného miminka. „Pokud se dětem budeme věnovat, poskytovat jim dostatek doteků a bezpečí, příznivě tak působíme na jejich sebeúctu,“ říká Kateřina Novotná. „Houpání děti uklidňuje a připomíná jim to, co důvěrně znají. Pokud se v noci vzbudí, je houpání jednou z možností, jak jim poskytnout jistotu. Rozhodně je tím nerozmazlíme.“

Dopřejte mu ovčí vlnu

V létě chladí a v zimě hřeje? Žádný kosmický materiál, ale ovčí vlna. Budete mít po starostech, zda deky do kočárku přidat, nebo naopak ubrat. Přírodní vlněné rouno totiž umí držet a regulovat tělesnou teplotu a pomůže ke spokojenému spánku.

Vložku z vlny všestranně využijete v kočárku, kolébce nebo třeba na zemi na hraní pod hrazdičkou. Dejte ale pozor na šetrné zacházení s vlněným materiálem, perte ručně ve speciálních přípravcích a nesušte na přímém slunci nebo topení. „My jsme si ovčí vlnu doma doslova zamilovali a peřiny z ní máme i my dospělí,“ říká Katka. „V zimě opravdu zahřejí a v létě se pod nimi nepotíme ani my, ani miminko.“

Látkové pleny pro citlivou kůži

Mají čím dál víc nadšených příznivkyň, které už papírové plenky využívají třeba jen na cestování. Pravdou totiž je, že „chemické“ plenky lákající na bezúdržbovou jednoduchost jsou plné látek, které mohou citlivou pokožku miminek dráždit a vyvolávat alergické reakce.

To se pak můžete třeba „uhoupat“, ale miminko bude stejně uplakané. Navíc s „látkovkami“ můžete výrazně ušetřit, třeba i sedmáct tisíc korun za celé přebalovací období. A ohleduplnost vůči životnímu prostředí je vlastně slušností i vůči dalším generacím včetně vašich dětí.

Pevné zavinutí? Zázračné účinky

Stačí vám obyčejná plenka a nebát se „přitáhnout“. Můj první syn prokřičel v kočárku pár procházek, než jsem potkala známou babičku, která sama vychovala tři děti. Zkušeně mrkla do kočárku, přitáhla mu ručičky k tělu a ovinula ho napevno bavlněnou plenkou.

Během pěti minut byl klid a Štěpán spal dvě hodiny v kuse. Metoda „pevného zavinutí“ se dá dovést ještě dál, k sehnání jsou speciální zavinovačky pro tohle šikovné „spoutání“ během prvních měsíců života. Miminku připomenete těsný prostor dělohy z těhotenství, a i když to může působit drasticky, až se z vašeho drobečka stane zavinutý kokon, nenechte si do toho mluvit okolím. Pokud to zafunguje a čeká vás oba klidný spánek, nemohla jste najít lepší metodu.

Co pořídit k houpání?

Hacka

Textilní kolébka je zavěšena na pružině třeba nad postelí rodičů, aby byla „po ruce“. Do prostoru, v němž miminko leží, se vkládá měkká matrace vyplněná ovčí vlnou. Budete jen tahat za připojenou šňůrku, miminko sladce usne a vy můžete zároveň třeba i pracovat na počítači. A hacku nemusíte využívat jen pro spinkání, větším dětem se tu třeba zavěsí hračky.

Houpací kočárek

Ano, stále existují a efekt na spaní mají obrovský. Když se vaše miminko často budí, stačí zahoupat a znovu usne. Budete sice muset zapomenout na lehoučkou ovladatelnost moderních kočárků s otočnými kolečky a také bude váš „houpák“ o něco těžší, ale za ten nerušený spánek to stojí.

Kolébka

Klasika, která neomrzí. Využít ji můžete do půl roku miminka.

 

Drncání, hopsání i houpání. Taky vaše miminko miluje rytmiku pohybu?
Dcera neusne jinak než chováním a houpáním

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, pláč, Úklid, Ovčí vlna, Plac, Náš, Rouno, Houpání, Babi, Klidný spánek, Mimi, Pevné zavinutí, Peřinka, Matrace, Měkká matrace, Pero, Slušnost, Kateřina Novotná, Životní prostředí, Kolébka, Jak, Plačící miminko, Úklidové pomůcky na Heureka.cz