Maminka.czTěhotenství

Jak ulevit nohám v těhotenství...

archiv 16.  3.  2010
Těhotenství přináší zvýšenou zátěž pohybového aparátu, ale nejvíce trpí nohy. Nesou celou váhu těla a zejména v horkých dnech dostávají pořádně zabrat. Objevují se otoky, pocity tíhy v nohou, bolest a ozývají se i křečové žíly. Než se tedy vydáte na cestu, měla byste myslet především na to, jak nohám co nejvíce ulevit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Doporučení na cesty

1.Vezměte si na sebe lehké, vzdušné oblečení a pohodlnou, volnou, ale dostatečně stabilní obuv. Nejvhodnější jsou boty s měkkou vkládací vložkou, z prodyšného materiálu, na zavazování nebo s přezkovým uzávěrem, které se snadno přizpůsobí případnému zvětšení objemu nohy během cestování. Dobré je mít ještě jedny náhradní pohodlné pantofle.

2. Kompresní punčochy také nejsou od věci. Jejich nošení se doporučuje především při cestování v těhotenství, zejména máte-li tendenci k otékání nohou, či potíže s varixy.

3.Jelikož každá delší cesta dopravním prostředkem představuje dlouhodobé strnulé sezení se svěšenými končetinami a v omezeném prostoru, je třeba provádět alespoň jednoduchá cvičení, využívat přestávek k protažení nohou a masážím.

4. Nohy při delším sezení podkládejte tak, abyste je, měla alespoň deset centimetrů nad zemí.

5. Na cestu se zásobujte dostatečným množstvím tekutin. Pokud pijete jen málo, voda se ve vás shromažďuje a z toho důvodu zadržujete i veškeré odpadní látky, které by byly při dostatečném pitném režimu z těla odplaveny.

„Na potíže s nohama je pro těhotné ženy vhodná biotechnologická emulze Venoceutical,“ doporučuje diplomovaná zdravotní sestra a fytoložka Venuše Studničková. „Obsahuje účinné látky, které zklidňují, prokrvují, působí protizánětlivě a zlepšují elasticitu vlásečnic. To všechno napomáhá zmírnit otoky nohou a další nepříjemné potíže. Díky posilujícímu účinku zvyšuje emulze kožní průtok krve v žilách nohou, a přispívá tak ke zlepšení stavu při otocích končetin, křečových žilách a symptomu těžkých nohou.“

Unikátní kombinace chladící účinné látky s extrakty z léčivých rostlin je rychlou a účinnou pomocí, zejména v letních dnech, nebo na delších cestách dopravními prostředky. „Výtažek z kokoříku mnohokvětého posiluje žilní stěny, extrakt z cypřišových šišek zase obnovuje odolnost a elasticitu cév. Kaštan koňský je osvědčené venotonikum s protizánětlivými vlastnostmi a se schopností působit proti volným radikálům. Výtažek z arniky obsahuje důležité flavonoidy.“ Chladicí účinná látka, která je základem emulze, se na rozdíl od běžně používaného mentolu uvolňuje pomalu a působí dlouhodobě. Venoceutical navíc zlepšuje stav pokožky nohou, a to jak esteticky, tak funkčně. Emulzi používejte ráno a večer: „Vtírejte ji do pokožky dlouhými, pevnými tahy, postupujte od prstů k vnitřním kotníkům a přes lýtka ke kolenům. Střídejte pravou a levou nohu,“ radí Venuše Studničková. „Po šetrné masáži doporučuji odpočívat s nohama ve vyvýšené poloze. Kotníky by měly být nejméně o deset centimetrů výš než kyčle.“

Témata: Těhotenství, Jen pro maminku, Nohy, Účinná látka, Jak, Vzdušné oblečení