Maminka.czRecepty

RECEPT: Luxusní domácí medovník. Je to snadnější, než jste čekali

Simona Procházková 18.  11.  2022
Lehký a nadýchaný, voňavý a rozplývající se na jazyku, takový je poctivý medovník, který se hodí k jakékoli slavnostní příležitosti. Říkáte si, že ho nezvládnete? Omyl! Pusťte se s námi do přípravy tohoto domácího dortu, kterému nikdo neodolá. Není to tak těžké, jak to na první pohled vypadá, uvidíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato tradiční dobrota s velkým obsahem medu a vyrobená z perníkového těsta proloženého krémem pochází nejspíše z Ruska, některé prameny uvádějí, že jde o typický arménský nebo gruzínský recept. Ať tak nebo tak, milují ho lidé téměř po celém světě. Do Česka se dostal koncem 90. let 20. století a velmi rychle se stal jedním z nejpopulárnějších dezertů. A není divu.  

VIDEO: Jednoduchý recept na linecké banánky

Připravte si tento sladký hřích ho spolu s námi, ukážeme vám, jak na to krok za krokem.

Budete potřebovat:

Na těsto:

250 g másla

3 vejce

3 lžíce medu

300 g cukru krupice

400 g hladké mouky

1lžičku jedlé sody

1 lžičku kakaa

Na krém:

300 g změklého másla

1 plechovku karamelového Salka

Postup:

1. Velkou ohnivzdornou mísu posaďte na kastrol s vodou, dno se nesmí dotýkat vody. Vodu přiveďte k varu. Do mísy dejte máslo a nechte ho rozpustit. Ztlumte plamen, aby voda v hrnci nebublala klokotem, postupně přidávejte vejce a metličkou je zašlehejte do másla. Poté přidejte med a cukr, směs dobře míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nebude hladká.

2. Do mísy robotu nasypte mouku, sodu a kakao, nasaďte hnětací hák. Do mouky vlijte máslovou směs a zapněte robot na nízké otáčky. Směs nejprve dobře promíchejte a poté nechte na střední otáčky hníst asi 8 minut. Vznikne lehce lepivé a tekuté těsto, které se bude táhnout jako karamel.

3. Připravte si 6 archů pečicího papíru, na každý předkreslete kruh o průměru 20 cm. Troubu rozehřejte na 170 °C. Do každého kruhu naneste stejné množství těsta a pomocí gumové stěrky ho rozetřete na tenkou placku, snažte se zhruba dodržet předkreslený kruh, ale dokonalé to být nemusí.

4. Pláty těsta pečte postupně, každý 8 minut – korpusy by měly zezlátnout. Nechte je zcela vychladnout.

5. Do mísy robotu dejte změklé máslo, přidejte karamelové Salko a ušlehejte krém, bude to trvat asi 5 minut. Vytvarujte pláty těsta – na každý přiložte kruhovou šablonu (talířek nebo poklici) a ostrým nožem obkružte. Odřezky dejte do mísy a rozdrťte na drobky.

6. Krémem postupně potírejte pláty těsta a stavte je na sebe. Nakonec krémem potřete vrch i bok dortu.

7. Dort nechte asi 30 minut ztuhnout v ledničce, poté na něj sypte drobky z korpusu a dlaní je opatrně přitiskněte po celém povrchu dortu. Medovník uložte do ledničky a nechte ho uležet ideálně do druhého dne.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vánoce, Cukr, Advent, 20. století, Vaření pro rodinu, dort, suroviny, Náš tip, Pramen, Krém, Med, Recept, Robot, Česká republika, Máslo, Těsto, Salko, Medovník, Mísa
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
PŘÍBĚH:  Kvůli endometrióze jí chtěli vzít dělohu. Nedala se a dnes má roční holčičku
Brožová Lenka
Endometrióza
Mami, bolí mě v krku! Jak poznáte angínu? A pomůžou vždy antibiotika?
Procházková Simona
Děti a nemoci
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
První těhotný muž světa porodil 3 děti. Nechtěl jsem zůstat lesbickou ženou, opačné pohlaví je pro mě přirozenější, říká
Formánková Simona
transgender