Maminka.czRecepty

RECEPT: Luxusní domácí medovník. Je to snadnější, než jste čekali

Simona Procházková 18.  11.  2022
Lehký a nadýchaný, voňavý a rozplývající se na jazyku, takový je poctivý medovník, který se hodí k jakékoli slavnostní příležitosti. Říkáte si, že ho nezvládnete? Omyl! Pusťte se s námi do přípravy tohoto domácího dortu, kterému nikdo neodolá. Není to tak těžké, jak to na první pohled vypadá, uvidíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato tradiční dobrota s velkým obsahem medu a vyrobená z perníkového těsta proloženého krémem pochází nejspíše z Ruska, některé prameny uvádějí, že jde o typický arménský nebo gruzínský recept. Ať tak nebo tak, milují ho lidé téměř po celém světě. Do Česka se dostal koncem 90. let 20. století a velmi rychle se stal jedním z nejpopulárnějších dezertů. A není divu.  

VIDEO: Jednoduchý recept na linecké banánky

Připravte si tento sladký hřích ho spolu s námi, ukážeme vám, jak na to krok za krokem.

Budete potřebovat:

Na těsto:

250 g másla

3 vejce

3 lžíce medu

300 g cukru krupice

400 g hladké mouky

1lžičku jedlé sody

1 lžičku kakaa

Na krém:

300 g změklého másla

1 plechovku karamelového Salka

Postup:

1. Velkou ohnivzdornou mísu posaďte na kastrol s vodou, dno se nesmí dotýkat vody. Vodu přiveďte k varu. Do mísy dejte máslo a nechte ho rozpustit. Ztlumte plamen, aby voda v hrnci nebublala klokotem, postupně přidávejte vejce a metličkou je zašlehejte do másla. Poté přidejte med a cukr, směs dobře míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nebude hladká.

2. Do mísy robotu nasypte mouku, sodu a kakao, nasaďte hnětací hák. Do mouky vlijte máslovou směs a zapněte robot na nízké otáčky. Směs nejprve dobře promíchejte a poté nechte na střední otáčky hníst asi 8 minut. Vznikne lehce lepivé a tekuté těsto, které se bude táhnout jako karamel.

3. Připravte si 6 archů pečicího papíru, na každý předkreslete kruh o průměru 20 cm. Troubu rozehřejte na 170 °C. Do každého kruhu naneste stejné množství těsta a pomocí gumové stěrky ho rozetřete na tenkou placku, snažte se zhruba dodržet předkreslený kruh, ale dokonalé to být nemusí.

4. Pláty těsta pečte postupně, každý 8 minut – korpusy by měly zezlátnout. Nechte je zcela vychladnout.

5. Do mísy robotu dejte změklé máslo, přidejte karamelové Salko a ušlehejte krém, bude to trvat asi 5 minut. Vytvarujte pláty těsta – na každý přiložte kruhovou šablonu (talířek nebo poklici) a ostrým nožem obkružte. Odřezky dejte do mísy a rozdrťte na drobky.

6. Krémem postupně potírejte pláty těsta a stavte je na sebe. Nakonec krémem potřete vrch i bok dortu.

7. Dort nechte asi 30 minut ztuhnout v ledničce, poté na něj sypte drobky z korpusu a dlaní je opatrně přitiskněte po celém povrchu dortu. Medovník uložte do ledničky a nechte ho uležet ideálně do druhého dne.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vánoce, Cukr, Vaření pro rodinu, Náš tip, Advent, luxus, dort, Pramen, suroviny, 20. století, Ruska, Med, Krém, Česká republika, Těsto, Salko, Robot, Máslo, Medovník, Recept, Mísa