Maminka.czVelikonoce

Jak uplést pomlázku? S naším návodem to zvládne napoprvé každý

Naši předkové věřili, že dobře upletená pomlázka dokáže zázraky – omladí děvčata a ženy na celý další rok. O důvod víc si na jejím pletení dát záležet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes sice můžete pomlázku koupit již upletenou i s navázanými mašlemi, ale pokud máte čas a hlavně chuť, tak si můžete uplést pomlázku vlastní.

Pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, nezoufejte. Máme pro vás snadný návod, podle kterého zvládnete uplést pomlázku hned napoprvé.

Co budete k výrobě pomlázky potřebovat

  • 9 vrbových proutků
  • zahradnické nůžky
  • nůž
  • provázek

Postup při pletení pomlázky

Pusťte si naše video, které vás pletením pomlázky z devíti proutků provede krok za krokem. Proutky by měly být stejně dlouhé a silné. Devátý proutek, který budete potřebovat na rukojeť, by měl být dlouhý, tenký, aby byl pružný a nepraskal.

Jak zjistit kvalitu proutků

Proutky nejprve očistěte nožíkem zcela do hladka. Jejich kvalitu ověříte tím, že je ohnete do pravého úhlu. Ohebnost proutků můžete zvýšit tak, že je před pletením necháte namáčet nejlépe přes noc ve vaně. Teprve pak se můžete pustit do pletení. Na pletení je nejvhodnější vrba bílá, která roste podél vodních toků a která má pružné nelámavé výhonky.

Na pletení je nejvhodnější vrba bílá, která roste podél vodních toků a která má pružné nelámavé výhonky

Více na https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny/113082/jak-uplest-pomlazku-mame-pro-vas-navod-krok-za-krokem.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

Co to je pomlázka

Pomlázka má několik významů. Může se jednat o spletený svazek vrbových proutků, kterým se šlehají dívky na Velikonoční pondělí. Dalším významem pomlázky je odměna za koledování, kterou jsou většinou nabarvená vajíčka, ale také sladkosti a pro dospělé i alkohol. Pomlázka jako výraz pro koledování, kdy chlapci chodí "vyšlehat" děvčata, se používá většinou v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se pomlázce říká různými výrazy – šlehačka, mrskačka, ale také šmigrust.

Pomlázce ze spletených proutků se zase na Moravě a ve Slezku říká tatar, karabáč nebo žila.

Velikonoční prázdniny 2019: Školáky letos čeká pět dní volna

Co jste o pomlázce nevěděli

Co možná nevíte, je, že barvy na pomlázce mají svou symboliku. Dříve totiž chlapci nezdobili pentličkami pomlázku sami, ale každá z dívek, kterou přišli vyšlehat, jim na pomlázku připevnila pentličku.

A dívky, které mašličky (pentličky) na pomlázku vybíraly, nevolily barvy náhodně, ale podle citu, který k danému chlapci chovaly.

Modrá a fialová barva znamenaly naději. Zelená byla symbolem oblíbenosti a přátelství. Žlutá překvapivě znamenala odmítnutí. A červená? Jak jinak... znamenala lásku.

Videonávod: Vysejte si s dětmi velikonoční osení, je nejvyšší čas
Témata: Video, Velikonoce, Jak na to, Tvoření, Váš domov, návod, Proutek, Předek, Pondělí, Krok, Slezsko, Pletení, Pomlázka, Bílá, Vrba, Rukojeť, Karaba, Dívka, Čechy, Jak, Náš, Barva, Fialová, Děvče, Morava