[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Už dávno se ročními obdobími řídíme možná v jediném – kdy si vzít dovolenou. Jinak jsme s přírodou v totálním nesouladu. V létě se chladíme, v zimě se přehříváme a vstáváme a chodíme spát v každé období stejně. Tak proč upravovat stravu?
„Domnívám se, že náš životní styl se dávno neřídí ročními obdobími. Proto možná nemáme pocit, že je potřeba své stravování nějak zásadně sezónně upravovat. Energeticky vydatnější stravu v zimních měsících potřebují jen ti, kteří fyzicky pracují venku. Z jednoduchého důvodu, aby jejich organismus byl schopný fungovat a udržovat tělesnou teplotu v nepříznivých klimatických podmínkách. Obávám se ale, že většina z nás to tak nemá,“ uvádí Petr Havlíček.
„Upozornil bych ale na aspekt lokálnosti, sezonnosti a udržitelnosti a také na to, jak jsme byli původně „nakódováni“. V každém ročním období jsou určité potraviny, které tím, že se vyprodukují zrovna v tom období, které panuje, vyprodukují se lokálně a rychle se dostanou ke spotřebiteli, tak jsou schopné poskytnout největší množství potřebných živin. Je tedy dobré jíst jahody či třešně v době, kdy právě rostou. Typickými „zimními“ potravinami jsou například kořenová zelenina, brambory, dýně, kapusta, jablka, hrušky či kvašená zelenina,“ vysvětluje Petr Havlíček.