Maminka.czPorod

Jak ušetřit, aneb když jde ženě o peníze

redakce 12.  8.  2010
Jak ušetřit, aneb když jde ženě o peníze
Pro některé ženy je smyslem života práce, pro jiné rodina a děti. V dnešní době se však mnoho z nás především nechce vzdát jednoho pro druhé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedním z důvodů je i fakt, že když zůstaneme na mateřské, tak se příjmy rodiny výrazně sníží. My vám poradíme, jak chytře ušetřit – chytrým nakupováním či na bankovních poplatcích.

Nejprve je potřeba říct, že byste měly mít rezervu na nečekané výdaje. „Taková železná rezerva by se měla pohybovat ve výši tří až šesti měsíčních platů. Tyhle volné peníze jdou ještě dále zhodnocovat – například prostřednictvím spořicího účtu. Peníze tak budete mít bezpečně uložené a s dobrým úročením, navíc je budete mít v případě potřeby kdykoliv k dispozici,“ radí Milan Jursík.

S příchodem miminka přijdou i vyšší rodinné výdaje, avšak i v této situaci se dá nějaká ta korunka ušetřit. Vyplatí se vám především plánovat – například při výběru potravin můžete ušetřit nakupováním podle skutečné potřeby, je dobré si proto předem připravit seznam.

U oblečení zase využívejte sezónní slevy – zimní oblečení kupujte v létě a letní v zimě. Dobré ceny naleznete také na internetu v různých mimibazarech či aukcích.

Minimalizujte bankovní poplatky!

Věděli jste, že operace provedené přes internet či telefon jsou většinou o dost levnější, než když je zadáváte na pobočce? Navíc si ušetříte cestu, nemusíte se ohlížet na otevírací hodiny poboček a stresovat se ve frontách. Internetbanking je výhodný i pro banky, proto vás některé účty za jeho používání dokonce odmění!

Samozřejmostí je vysoká úroveň zabezpečení, kterou zajišťuje speciální heslo ke každému účtu a potvrzení operace pomocí SMS klíče.

Pokud chcete mít ještě více své finance pod kontrolou, využijte při placení složenek za provoz domácnosti služby Komfortní vyúčtování. Budete moct jednoduše přijímat platební dokumenty v elektronické podobě (odpadne vám tak potřeba schraňovat papírové účty!), služba je zároveň automaticky převede do platebního příkazu, který stačí již jen jediným kliknutím myši odsouhlasit. Vyúčtování si přímo v počítači prohlédnete a platbu prostě jen potvrdíte. Díky tomu ušetříte čas, který můžete věnovat sobě nebo miminku, a to je k nezaplacení!

Myslete i na to, že za nějaký čas se budete chtít vrátit do práce nebo si budete hledat novou. Proto o sebe dbejte a vzdělávejte se. Několik let strávených na mateřské dovolené působí negativně nejen směrem k zapojení se do pracovního procesu, ale i vnitřně. Oslabuje se všeobecný přehled, témata k hovoru. V tomto případě je nejlepší cestou vzdělávací kurz.

Máte-li možnost pracovat z domova, třeba jen na částečný úvazek, nezavrhujte to. Nejenže váš výdělek osvěží rodinný rozpočet, ale navíc se budete cítit ve vztahu s manželem rovnocenně.

Správné plánování a uspořádání financí zvládne každý, chce to jen cvik. Správným rozhodováním o výdajích a příjmech, se stanou finance méně stresujícím faktorem a zbude vám tak více času na důležitější a příjemnější věci.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Peníze a kariéra, Jak ušetřit, Všeobecný přehled, Zen, Vysoká úroveň, Měsíční plat, Jak, Zimní oblečení