Maminka.czZdraví

Jak úspěšně bojovat na mateřské s kily navíc?

Reklama 26.  6.  2020
Těhotenství představuje pro ženské tělo mnoho změn, nejen rostoucí bříško, ale také proměny nálad, chutí a hormonů. Téměř každá žena má snahu po porodu zbavit se nadbytečných kil co nejdříve, ale pro mnohé tento boj není jednoduchý. Připravili jsme pro vás pár rad, jak s kily zatočit úspěšně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavně žádný stres

Stres je nepřítel lidského zdraví a platí to i při redukci hmotnosti. Psychická pohoda hraje důležitou roli a půjde vám s ní shazování kil snadněji. Cíle si musíte stanovit reálné, abyste jich byla schopná postupně dosáhnout, a nikoliv se jimi stresovat. „Zdravé hubnutí představuje 0,5kg hmotnostní úbytek za týden. Některé maminky v honbě za původní postavou začnou cvičit a držet dietu již v šestinedělí, což je špatně a prosím vyvarujte se toho. Je nutné mít na paměti, že při drastickém hubnutí se veškeré škodliviny spolu s tuky vyplavují z těla a dostávají se do mateřského mléka, proto maminkám doporučuji hubnout vždy pomalu a postupně. Někomu jdou kila dolů snadněji, jiným hůře. Stagnující hmotnost maminek je většinou důsledkem nepravidelného stravovacího režimu a špatného rozložení živin,“ říká nutriční specialista Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Stop dojídání

Mnoho maminek si jídlo nedopřává pravidelně a místo toho „zobe“ a dojídá zbytky jídla po dětech. Při shazování kil a udržení žádoucí figury je důležitý pravidelný a pestrý jídelníček, žádné ujídání bokem, ani dojídání zbytků. Základem je stanovení optimálního množství jídla a jeho rozložení do několika porcí během dne. „Ona pravidelnost stravy a rozložení do 5 jídel denně přináší hned několik výhod. Organismus si nedělá zásoby ze strachu, kdy dostane další příděl, vyhnete se záchvatům přejídání a hubnutí bude pro vás příjemnější, protože budete pravidelně jíst. Důležité je sledovat i nutriční hodnoty potravin a vybírat si vhodné varianty s nižší energetickou hodnotou, například jogurty do 4 % obsahu tuku, či sýry s obsahem 20-30 % tuku v sušině,“ dodává Kateřina Šimková. Pokud vás jako většinu maminek tíží čas a přípravu jídla byste si rády usnadnily, může vám pomoci krabičkové stravování, kdy na skladbu jídel dohlídne nutriční tým a uvaří je tým profi kuchařů. Zdravé stravování připravilo například speciální program PRO MÁMY, který zohledňuje specifika stravy pro kojící maminky, ale nabízí i mnoho dalších programů jako PRO ZDRAVÍ, abyste jedly zdravě a zhubly.

Zajistěte dostatek živin

Mateřské mléko je dokonalým zdrojem, který obsahuje cenné vitamíny, minerální látky a živiny, mezi nimi i prebiotika a probiotika, prostě to nejcennější, co může maminka svému dítěti dát. Kvalita stravy maminky je velmi důležitá a odráží se na kvalitě a tvorbě mateřského mléka. „Nároky organismu na energii kojící matky jsou až o pětinu vyšší než u nekojící ženy, i proto se při kojení tak dobře hubne.  Doporučuje se navýšení bílkovin o 15 g za den, sacharidů přibližně o 50 g a z tuků především omega 3 mastné kyseliny. Kvalitní a pravidelná strava pomůže každé mamince překonat chutě na sladké a lépe zvládnout náročné každodenní tempo. Bílkoviny získáte navýšenou konzumací libového masa, mléčných výrobků, luštěnin a vajec. U sacharidů se vyvarujte jednoduchých cukrů ve formě sladkostí a dopřejte si celozrnné potraviny, z tuků nezapomínejte na ryby, či vhodné rostlinné oleje,“ radí na závěr nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Nedostatek živin a energie se negativně projevuje na zdraví, únavě, náladě i celkové kondici, a to si nejen jako maminky nemůžeme dovolit.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz