Maminka.czHry pro děti

Jak uspořádat netradiční letní oslavu pro děti?

redakceBarbora Švecová 15.  7.  2016
Léto je ideálním obdobím k pořádání různých dětských párty nebo oslav narozenin pod širým nebem. Jak se na takovou párty připravit, radí organizátorka dětských akcí Bára Švecová a maminka téměř sedmileté dcery Beatrix.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Protože dcera má narozeniny na konci prázdnin, řešíme narozeninovou oslavu již na jejich začátku, abychom stihly rozdat pozvánky všem spolužákům ještě před vysvědčením. A proto tvoříme a vymýšlíme vzhled pozvánek, program a místo pro celou narozeninovou oslavu včas. Loni jsme se rozhodly pro netradiční název s tradiční lokací  - Narozeninová Pool Párty.  

Na pozvánkách jsme si nechaly opravdu záležet. Díky aplikaci FrameArtist jsme vytvořily hravou pozvánku ve tvaru patchworkové koláže. Než nám vytiskli pozvánky v print studiu, nakoupily jsme barevné obálky, na které jsme vystřihly z barevného papíru kolečka, ke kterým jsme přilepily kousky režného provázku tak, aby na obálce vypadaly jako párty balonky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tvorba obálek nám zabrala dost společného času, ale radost z výsledku byla ohromná. Pozvánky jsme rozeslaly emailem i klasicky dopisem poštou. Snažily jsme se vžít do role prvňáčků a předškoláků. Jakou radost jim asi udělá osobní dopis s pozvánkou? Zároveň jsme vytvořily pro rodiče dětí událost na Facebooku, což je v dnešní době sociálních médií nezbytnost.

Grilovačka pro malé divochy

Vymyslet samotný program jakékoliv narozeninové oslavy není nic snadného. Děti se vždy nějak zabaví, obzvlášt, když je v místě bazén. Ale co rodiče? Cílem tedy bylo zajistit zábavu všem, dětem i rodičům, a to formou soutěží i zábavného programu.

Dejte si záležet na programu

Zde tedy pár tipů, jak udělat z jednoduché narozeninové party nezapomenutelný zážitek pro všechny.

Na začátek doporučuji rozdělit všechny účastníky oslavy na dva soutěžící týmy, a to jak děti, tak rodiče. U menších dětí je lepší umístit rodiče do stejného družstva jako jejich děti.

 

"Pojídání melounů na čas. Toto je velmi oblíbená soutěž, která v letních měsících nejen pobaví, ale i osvěží."

 

Než se přijde k samotné gratulaci oslavenci, zapojím děti i rodiče do přetahování se o lano, skákání v pytlích, běhání s pingpongovým míčkem na hluboké lžíci a plnění mísy vodou.  Všem vyhládne a dort pak chutná mnohem lépe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Protože měla akce název Pool párty, bylo nutné vymyslet většinu zábavného programu v bazénu nebo alespoň kolem něj.

Slavíte první narozeniny? 5 tipů na skvělou párty

Zde je inspirace:

  • Závod v plavání družstev na čas je samozřejmostí.  
  • Bitva s dětskými vodními děly. Pětiminutový souboj, kdy je těžké zjistit, které družstvo vyhrává.
  • Strefování se balonky naplněnými vodou do terče. Terč je vystřihnutá zubatá žraločí tlama z kartonu. Co trefa, to bod.
  • Výlov pokladu ze dna bazénu na čas.  Záleží však na hloubce bazénu a na věku dětí.
  • Hra „Žralok ve vodě“ na principu hry „Rybičky, rybičky, rybáři jedou“.   
  • Přechod přes jezero plné krokodýlů. Přes bazén se položí  prkno (kladina) a žraloci (děti) se snaží pomocí pěnových balonků shodit dobrovolníka jdoucího po ní.

Vrcholem celého programu je příjezd kouzelníka. Velmi se nám osvědčil "pan Kravata".  Kromě toho, že pan Kravata má k dětem krásný vztah a děti si ho hned zamilují, vytváří neuvěřitelná kouzla pár centimetrů od vás.  Kouzla jsou plná efektů a vtipných triků. Dokonce umí "vyčarovat" živého králíčka. Pomyslnou třešničkou na dortu je závěr představení ve formě balónkové show, během níž vytváří na přání dětí nafukovací zvířátka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Občerstvení nesmí chybět

Když se tedy vymyslí a domluví program, je nutné zorganizovat a vymyslet druhou nejdůležitější část celé narozeninové oslavy, a tou je občerstvení. Osobně jsem ten typ člověka, který si připravuje občerstvení sám, ale nemám nic proti profesionálnímu cateringu.

V případě, že nemám na občerstvení dostatek času, doporučuji napsat do pozvánky nebo pod pozvánku drobný komentář (poznámku): „Těšíme se na drobné domácí dobroty tvojí maminky, určitě si pochutnají i moji kamarádi.“

 

"Narozeninové dorty jsou parketou naší babičky. Jsou domácí, fresh a bio a prostě chutnají nejlépe."

 


Papírové talířky, zvláště při účasti mrňousků, jsou praktické, ale snažím se nepropadnout konzumu a peníze investuji raději do zábavy pro děti, než do přehnaných trendy dekorů. I když bez jednoduché girlandy a balonku na vstupních vrátkách se párty jednoduše neobejde.  

Klepněte pro větší obrázek

A závěr?

Párty se jako vždy vydařila, děti odcházejí vykoupané, unavené, s nacpanými bříšky už jen skočit do postýlky. A rodiče? Ti to mají stejně. Tak zase za rok... A nezapomeňte všem poděkovat za dárky a účast na oslavě, i to patří k organizaci narozeninové oslavy.

Autorka textu: Barbora Švecová

Oslava Dne dětí. Co pro ně vymyslet?
5 tipů, jak zabavit děti na oslavě
Témata: Děti, Hry pro děti, Naše tipy, Kráva, Krásný vztah, Kravata, Krokodýl, Kouzelník, Bitva, První narozeniny, Skákání, Fram, Jezero, Grilovačka, Prkno, Letní měsíc, Let, Přetahování, Švec, Oslava dne, Nezapomenutelný zážitek, Jak